Atomenergia2013 április 29

Újraindíthatják ősszel a japán atomreaktorokat

Újraindíthatják ősszel a japán atomreaktorokat

Lehetségesnek nevezte a japán iparügyi miniszter, hogy ősszel újraindítják az ország atomreaktorait. Jelenleg a szigetország 50 nukleáris egységéből mindössze kettő működik. Motedzsi Tosimicu egy tv-interjú során elmondta, hogy július 18-án lépnek életbe a nukleáris szabályozásért felelős hatóság új normái. Amennyiben ezek alapján megerősítik a reaktorok biztonságát, sor kerülhet azok újraindítására. (Aiolus News)

A miniszter reményét fejezte ki, hogy e kérdésben megértésre talál az érintett körzetek lakossága körében is.

Az 50 reaktort a 2011. március 11-i a földrengés és szökőár okozta fukusimai atombaleset után állították le karbantartás és biztonsági ellenőrzés céljából. Azóta csak kettőt indítottak újra az ország nyugati részén fekvő Ohiban 2012 nyarán az akkori kormány döntése nyomán. Abe Sinzo kormánya, a korábbi kabinetekkel ellentétben, nem kíván lemondani a nukleáris energiáról, ezért dolgozták ki az új biztonsági normákat.

A tervezett intézkedések között van olyan felszerelések felállítása, amelyek garantálják a reaktorok és medencék lehűtését súlyos baleset esetén, és egy olyan biztonsági központok létrehozása a reaktorok közelében, amelyek akkor is biztosítani tudnák a létesítmények ellenőrzését, ha azok részben elpusztulnának vagy hozzáférhetetlenné válnának. Ezen felül az ország 26 forró vízzel működő reaktorát (ilyen volt a fukusimai is) szűrőkkel ellátott szellőző berendezésekkel szerelnék fel, hogy csökkentsék a belső nyomást és ezáltal megakadályozzák a robbanást, másrészt pedig azért, hogy megakadályozzák nagyobb mennyiségű radioaktív hulladék kikerülését a környezetbe. Ellenállási teszteket is végeznek, külön talajvizsgálatot tartanak öt olyan erőmű alatt, amelyeket feltételezések szerint aktív geológiai törésvonalak felett vagy közelében építettek. A végső engedélyezéshez szükséges lesz a helyi önkormányzatok jóváhagyása is.

Kapcsolódó cikkek:

- Újabb üzemzavar volt a fukusimai erőműben
- Radioaktív gázok szabadultak fel Észak-Koreában
- Nem biztonságosak az amerikai atomerőművek

Teljes cikk >>

Forrás: energiacentrum.com/Aiolus News