Elektromos járművek
Kutyának sem kell a villanyautóKutyának sem kell a villanyautó

Az alacsony kereslet miatt felfüggesztette a Peugeot iOn és a Citroen C-Zero gyártását és szállítását a Mitsubishi. A japán gyártó i-MiEV modelljének francia megfelelőiből a JATO Dynamics adatai szerint alig 1 800 db - 935 Citroen és 852 Peugeot - fogyott Európában 2012 első félévében. (portfolio.hu)


  • Három méteres, de hatszemélyes a dán villanyautó

    A Smart Fortwonál alig nagyobb ECOmove QBEAK teljesítménye eléri a 96 lóerőt, hatótávolsága pedig a 300 kilométert. A sajátos külsővel rendelkező, konvex és konkáv formákat érdekesen variáló QBEAK egy teljesen elektromos hajtású városi miniautó. Hossza mindössze három méter, de a gyártó szerint akár hat ülést is el lehet helyezni az utasterében. (origo.hu) + (VIDEÓ!)


  • Ilyen még nem volt: különleges verseny a Balatonon

    Elektromos hajóknak rendeztek tájékozódási versenyt a Balatonon - összesen 20 hajó állt rajthoz. Hasonló viadal sem itthon, sem Európa más országaiban nem volt még. A Zöldszalag Regattát azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerűsítsék a tavon az elektromos hajózást, mivel robbanómotorral hajtott járművet csak különleges engedéllyel lehet használni. (hirado.hu)


  • Interneten árulja elektromos autóit a BMWInterneten árulja elektromos autóit a BMWLondonban nyitotta meg az elektromos i modellek számára épített első bemutatótervét a BMW. Noha egy-két specializált szalon a jövőben is nyílik, az i3 és i8 villanyautókat az interneten is forgalmazza majd a német gyártó, hogy csökkentse költségeit. Maga az ötlet nem forradalmi, különlegességét az adja, hogy a BMW kereskedelmi partnerek bevonása nélkül, közvetlenül szeretné értékesíteni az autókat. (origo.hu)
  • Sikeres volt a kínai villanybusz bemutatkozásaSikeres volt a kínai villanybusz bemutatkozásaA kínai BYD cég eBUS-12 típusú villanybuszának budapesti próbaüzeme után a szakértők úgy kalkulálták, hogy ez a jármű negyedannyi energiát sem fogyaszt, mind a dízelmotorral szerelt autóbuszok - közölte a Levegő Munkacsoport az MTI-vel. A közlemény szerint az energia felhasználásba bekalkulálták az erőmű veszteségét is. (mixonline.hu)
  • Gumin keresztül töltő elektromos autó JapánbanGumin keresztül töltő elektromos autó JapánbanJapánból érkezett a vezeték nélküli töltés technológiájának legutolsó fejlesztése. Takasi Okira a Tojohasi Műszaki egyetem villamos mérnök professzora és kutató csoportja kifejlesztett egy olyan elektromos rendszert, amely az indukáló kapcsolás elvének alkalmazásával elektromossággal lát el egy gépkocsit annak gumijain keresztül. (Aiolus News)
  • Gyorsan bővül a gyorstöltő hálózat - a szigetországbanGyorsan bővül a gyorstöltő hálózat - a szigetországbanA megkezdődött az elektromos járművek gyorstöltő állomásainak kiépítése Egyesült Királyságban, melynek ellátását a Schneider Electric biztosítja. Az Egyesült Királyságban ez az első olyan projekt, amelynek keretein belül országszerte EVlink™ gyorstöltő egységeket telepítenek a Roadchef által üzemeltetett autópálya menti benzinkutakon és pihenőhelyeken. A legmodernebb technológiával felszerelt töltőállomásokon akár harminc perc alatt újratölthetők a lemerült akkumulátorok. (portfolio.hu)
NRGENS