Elektromos járművek
Ötezer kilométer elektromos autóval a megújuló energiákértÖtezer kilométer elektromos autóval a megújuló energiákért

Ötezer kilométert tesz meg Nairobitól Johannesburgig egy elektromos motorral ellátott Citroën Berlingo furgon, hogy megmutassa e járműtípus erejét és ellenálló képességét, egyben hirdesse a megújuló energiákat. A program vezetője, François Xavier Chevrin számára nem új az ilyen kihívás, mivel 2010-ben már megtett 13.400 kilométert elektromos autón Sanghaj és Párizs között. (Aiolus News)


  • Elektromos autó szeli át Afrikát

    Elektromos kisteherautóval szelik át francia kalandkeresők Afrika egy részét ötezer kilométert megtéve, hogy így népszerűsítsék a megújuló energiaforrásokat. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP keretében megvalósuló projektet csütörtökön mutatták be Nairobiban. "Le szeretnénk számolni az elektromos autókról kialakult klisékkel" - fogalmazott Xavier Chevrin, a túra egyik - francia - résztvevője. Mint mondta, meg akarják mutatni, hogy elektromos energiával nagyméretű járműveket is lehet működtetni, helytelen azt gondolni, hogy az ezen az elven működő kocsik csak a városokra korlátozódnak. (mno.hu)


  • Egy keréken száguld az elektromos motor

    Jövőre tervezi kifejlesztője piacra dobni azt az egykerekű motort, amely városban húsz, terepen viszont akár negyven kilométer per órás sebességgel is képes száguldani. Az egykerekű motor egy autóiparban tevékenykedő amerikai mérnök, Chris Hoffmann találmánya, akit lánya vett rá a futurisztikus jármű kifejlesztésére, miután egy videojátékban találkozott egy hasonló motorral. (origo.hu) + (VIDEÓ!)


  • A fékező vonat tölti fel az elektromos autótA fékező vonat tölti fel az elektromos autótHamarosan a fékező vonatok és metrók fogják szolgáltatni a villanyautók elektromos ellátását. Egy amerikai kutatócsoport a Sevillai Elektronikai Műszaki Egyetemmel együttműködve kutatja egy olyan innovatív rendszer kifejlesztését a villanyautók számára, amelyek az energiát teljes egészében a vasúti-és metróhálózat fékezési rendszerének energia újra termeléséből nyerik. (Aiolus News)
  • Egy új akkumulátor típus segíthet a villanyautók terjedésében?Egy új akkumulátor típus segíthet a villanyautók terjedésében?Az IBM bejelentette, hogy két, akkumulátorok fejlesztésében tapasztalt nagyvállalat csatlakozott a "Battery 500" elnevezésű projekthez, melynek célja, hogy az elektromos meghajtású gépkocsik terjedését felgyorsítsák. Az IBM kutatórészlege még 2009-ben kezdte el ezt a projektet, a fejlesztések egy olyan lítium-levegő akkumulátor megalkotására irányultak, mely egyetlen feltöltéssel 800 kilométer (azaz 500 mérföld, innen a projekt nevében lévő szám) megtételéhez szükséges elektromos energiát tudna tárolni egy családi méretű autó számára. (automenedzser.hu)
  • Több tízezer villanyautó állhat forgalomba MagyarországonTöbb tízezer villanyautó állhat forgalomba MagyarországonBár eleinte a nemzetgazdaság számára valószínűleg ráfizetéssel jár majd, hosszabb távon mégis megéri támogatni az elektromos járművek terjedését, Magyarországon is. Még ha - ami kevéssé valószínű - intenzíven bővülne is a hazai elektromosautó-park, az energiaszektorra gyakorolt hatásai akkor is csekélyek lennének, új erőművek építését például nem teszi szükségessé. (napi.hu)
  • Villanymotoros diákautók összecsapnakVillanymotoros diákautók összecsapnakA miskolci Népkertnél április 28-án 9 órától kezdődő nagyszabású program keretében olyan elektromos hajtással rendelkező járművek mérik össze teljesítményüket, melyeket magyar felsőoktatási intézmények hallgatói csapatai terveztek és kiviteleztek a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. által hirdetett versenyre. A 66 csapatnak köszönhetően a körversenyen és a gyorsulási futamokon több, mint 300 mérnök mérheti majd össze tudását, mely során kiderül, mennyire sikerült az Elektromobilokat "életre tervezni". (vezess.hu)
NRGENS