Elektromos járművek
Elektromos jármű-töltés vezeték nélkül?Elektromos jármű-töltés vezeték nélkül?

Sokak fogadni mernek rá, hogy a jövő mobilitása az elektromos járműveké, amelyek máris kiváló eredményeket mutatnak fel a fenntarthatóság és az energiatakarékosság terén. Ebben hisz a Mercedes is, amikor úgy döntött, hogy 2012 márciusától megkezdi a kísérleteket egy olyan új rendszer kialakítására, amely biztosíthatná az elektromos autók vezeték nélküli feltöltésére. (Aiolus News)


  • Elkészült a másfél milliomodik Skoda Octavia II.

    A Skoda legyártotta az Octavia második generációjának másfél milliomodik példányát. A jubileumi modell egy fehér „GreenLine" kivitelű Octavia Combi lett.A márka hangsúlyozza, hogy az eredményben nem is szerepelnek a Kínában más néven készülő, ám egyébként az európaival szerkezetileg azonos „MingRui" változatok. Az Octavia második nemzedékének gyártása 2004-ben kezdődött. (Aiolus News)


  • A Nissan NV200 elektromos változatát teszteli a FedEx

    A zéró-emissziós, teljesen elektromos hajtású kisáruszállító prototípusa készen áll a London utcáin lezajló tartós próba megkezdésére. A FedEx Express és a Nissan együttműködésének keretében két hónapon át vizsgálják, hogy az NV200 elektromos hajtású változata hogyan vizsgázik a fővárosban, kemény körülmények közötti használat során. Az NV200 elektromos hajtású prototípusba ugyanazt a hajtásláncot és akkumulátort építették be, amit eredetileg a többszörös díjnyertes Nissal LEAF-hez fejlesztettek ki (a LEAF az első, nagy sorozatban gyártott, kizárólag elektromos hajtású autó, amely 2011-ben Európa és a Világ Év autója, 2011-12-ben pedig Japán Év Autója lett). Mostanáig a Nissan több mint 20.000 Nissan LEAF-et értékesített, ezzel világszinten ez a legnagyobb daraszámban eladott tisztán elektromos hajtású autó. (Aiolus News)


  • Tilos a cukorbetegeknek a párizsi elektromos autóTilos a cukorbetegeknek a párizsi elektromos autóÓriási felháborodást keltett Franciaországban, hogy az Autolib elektromosautó-kölcsönző kizárja a lehetséges felhasználók közül a francia egészségügyi terminológia szerint Niveau 2 osztályba tartozó személyeket. Ebbe az osztályba tartoznak a cukorbetegek, de például az antidepresszáns medicinákkal élők is. "Ez igazi diszkrimináció. Úgy látom, fogalmuk sincs arról, mi is valójában a cukorbetegség" - mondta a francia cukorbetegek szövetségének (AFD) elnöke, Gérard Raymond. (origo.hu)
  • Athén két kerékenAthén két kerékenVan annak már közel másfél évtizede, amikor Athénban jártam. December volt, enyhe mediterrán december. Az ókori kultúra egyik bölcsőjében a csodálatos műemlékek baljós ködben lebegtek, és különösen estefelé volt iszonyatos a levegő. A tenger közelsége ellenére. Azóta is többször hallottam-olvastam, hogy a görög főváros fuldoklik. Már pedig az oda áramló embertömeg – a súlyos válság ellenére – nem lesz kevesebb. Éppen ezért igen ígéretes kezdeményezés, hogy hamarosan elektromos kerékpárokon is be lehet járni Athén történelmi kincseit.(Aiolus News)
  • Száz százalékig torinói elektromos autóSzáz százalékig torinói elektromos autóTorino a neve, mivel a gyártók egyértelműsíteni akarták, hogy 100 százalékig a piemonti fővárosban tervezték és alkották meg. Az olasz egység szülővárosa egy elektromos autóval is köszöntötte az önálló államiság 150 évfordulóját. (Aiolus News)
  • Elektromos autók bérletmegosztással Párizs környékénElektromos autók bérletmegosztással Párizs környékénGyerekek iskolába szállítása, bevásárlás, moziprogram: felesleges hozzá egy szennyezést kibocsátó, saját autóval rendelkezni mostantól Párizsban. Decembertől 1-től ugyanis az Autolib’ cég rövid 100%-ig elektromos autókkal áll a francia főváros és környéke lakosainak rendelkezésére rövid távú bérlésekkel. Az Autolib’ fokozatos vezeti be 3000 Bluecar típusú, háromajtós, négyszemélyes autóit, amelyeknek bérlését a hálózat honlapján lehet intézni. (Aiolus News)
NRGENS