Elektromos járművek
Megvillantotta az elektromos jövőt a BMW: i3 és i8 bemutatóMegvillantotta az elektromos jövőt a BMW: i3 és i8 bemutató

Azt már régóta tudni lehetett, hogy a BMW-nél gőzerővel dolgoznak egy teljesen új, környezetbarát modellcsaládon projekt i néven, ám az idáig nem volt világos, hogy pontosan mikor és milyen autókkal fognak előrukkolni a bajorok. A jövő immár hivatalosan is elkezdődött: bemutatták az i3-as elektromos városi kisautót és az i8 nevű hibrid szupersportkocsit. (origo.hu) + (VIDEÓK!)


  • Sikere van az amerikai elektromos töltőállomás-programnak

    Sikerrel folytatódik az Egyesült Államokban a Walgreens és az IKEA által meghirdetett elektromos töltőállomás-program. A Walgreens, a legnagyobb amerikai drugstore-hálózat bejelentette, hogy még az év végéig 800 új töltőállomást szerelnek fel boltjaik közelében. A cég az NRG Energy-vel működik együtt, az új állomáshelyeket először Houstonban, Dallasban és Chicagóban állítják fel, majd ezután következnek olyan metropoliszok, mint Los Angeles, vagy New York. (Aiolus News)


  • Az első gyakorlatias villanyautó

    Az Opel előreviszi a mobilitást: a forradalmi, karcsú és praktikus Opel Ampera Európa első gyakorlatias villanyautója, amelynek értékesítése az év vége előtt kezdődik. Az Ampera kerekeit mindig villanymotor hajtja: a 16 kWh kapacitású lítium-ion akkuval táplált 111 kW/150 lóerős hajtómű 40-80 km hatótávot tesz lehetővé zéró emisszióval – ez a tereptől, a vezetési technikától és a hőmérséklettől függ. A fogyasztást és az emissziót mérő ECE R101 szabályozás szerint az Ampera megfelelő adatai 1.6 l/100 km és 40 g/km CO2 (ideiglenes adatok). Az élénk Ampera Voltec villamos hajtásrendszere összehasonlíthatatlan vezetési élményt nyújt, a már álló helyzetben 370 Nm nyomaték 9 másodperces százra gyorsulási időt és 161 km/órás csúcssebességet tesz lehetővé. (formula.hu)


  • Amerikában már rendelhető a felfrissített elektromos NissanAmerikában már rendelhető a felfrissített elektromos NissanA Nissan North America Inc. a 2012-es modell-évtől kezdve újabb területeken teszi elérhetővé az észak-amerikai vásárlók részére a kizárólag akkumulátorról hajtott Nissan LEAF-et. A modell felfrissített változatát olyan módosításokkal kezdik el forgalmazni, amelyek már figyelembe veszik a vásárlók ezreitől származó visszajelzéseket, akik már együttesen több millió mérföldet tettek meg a tömeggyártású autók piacán elsőként megvásárolható, 100%-ban elektromos hajtású autójukkal. (automenedzser.hu)
  • Villanyautóra cserélné szervizautóit a Magyar TelekomVillanyautóra cserélné szervizautóit a Magyar TelekomElektromos autókat venne a Magyar Telekom napi városi használatra, az első tesztüzemben részt vevő gépkocsik beszerzése már folyamatban van - írja a Napi Gazdaság. Az autók legalább 47 kilowatt és 64 lóerős teljesítményűek kell, hogy legyenek és feltétel, hogy legalább négy fő szállítására legyenek alkalmasak. A lapnak a cég kommunikációs osztálya azt mondta, hogy a környezetvédelmi szempontok mellett lényegesnek tartja az innovációk támogatását, elsősorban a fenntarthatósági szemlélet elterjesztése érdekében. (hvg.hu)
  • Ford: Sikeres a kölni elektromos autó programFord: Sikeres a kölni elektromos autó programA tisztán elektromos hajtású haszonjárművek megbízhatóak, és nagy potenciál rejlik bennük a városi felhasználás terén – erre a megállapításra jutott vizsgálatai során a colognE-mobil projekt. A Köln városa, a RheinEnergie AG, a Duisburg-Essen Egyetem és a Ford által közösen finanszírozott colognE-mobil projekt 2010 áprilisa óta tesztel valós körülmények közt, Köln városi forgalmában egy 10 darab Ford Transit BEV és 10 darab Ford Transit Connect Electric modellekből összeállított flottát különféle flottafelhasználók közreműködésével a szállítási és szolgáltatási szektorból. (formula.hu)
  • Az Audi A1 e-tron a „Silvretta E-Auto“ győzteseAz Audi A1 e-tron a „Silvretta E-Auto“ győzteseIsmét az Audi szerezte meg a „Silvretta E-Auto Rallye Montafon“ trófeáját, s míg tavaly az R8 e-tron, 2011-ben az A1 e-tron diadalmaskodott e különleges versenyen. A másik Audi, egy üzemanyagcellás Q5 HFC, a hatodik helyen végzett az összesen 32 elektromos járművet felvonultató mezőnyben. Három nap, 307 kilométer és összesen 11.541 méter szintkülönbség után a 206-os rajtszámú A1 e-tron ért célba a „2. Silvretta E-Auto Rallye Montafon“ győzteseként. A rendezvényre július 7. és 9. között a „14. Silvretta Classic“ keretében került sor. A „Silvretta” az osztrák Keleti-Alpok egyik hegyvonulatára utal. Az elektromos hajtású járművek számára különösen nehéz, akár 15 százalékos emelkedőkkel tarkított hegyi utakon az Audi A1 e-tron 31 komoly ellenféllel szemben vívta ki a győzelmet. Az ugyancsak az Audi által indított Q5 HFC az üzemanyagcellás indulók között a legjobbnak számító hatodik helyet szerezte meg. (autosforum.hu)
NRGENS