Elektromos járművek
Ma jönnek az új trolikMa jönnek az új trolik

Este érkeznek a BKV-hoz a 150 millió forintért vásárolt használt német trolik első néhány darabja, hogy leváltsák a 40 éves szovjet modelleket. Csakhogy hónapokig kihasználatlanul állhatnak a garázsban, mivel a vasúti törvény módosításával a járműtípus "törvényen kívülre" került, így levizsgáztatni sem tudják. A joghézagot talán ősszel hozhatják helyre a fejlesztési minisztérium szerint. (nepszava.hu)


  • XVI. Benedek elektromos autót szeretne

    XVI. Benedek pápa, aki szívügyének tekinti a környezetvédelmet, azt szeretné, hogy az autó, amellyel a hivatalos ceremóniákon közlekedik, a legkevésbé szennyezze a levegőt. Elképzelése egy teljesen elektromos autó, amelyet napelemek működtetnének, de ez jelenleg még nem megvalósítható, így kompromisszumra kész. Az új pápamobil csaknem biztosan egy hibrid lesz. Egy benzin és egy elektromos motorral fog működni. Kis sebesség mellett az elektromos motor is tudja vinni egy bizonyos távolságon a kocsit. A technikusok, állítólag, már dolgoznak rajta, bár a hírt sem a Vatikán, sem a Mercedes nem erősítette meg. (energiacentrum.com)


  • "Meredélyeken át a csillagokhoz... "

    Az 1874-ben megnyitott fogaskerekű vasút gőzről elektromos meghajtásra való áttérésében jelentős szerepet játszott a Ganz-féle Villamossági Rt., az első újfajta szerelvény 1929. július 2-án gördült végig a vonalon - mutatta be az évforduló kapcsán Nyeste Sándor a Magyar Országos Levéltár oldalán. 1874-es átadása időpontjában, a Városmajortól Diósárkon át a Svábhegyre vezető vaspálya korszakalkotó újítást jelentett a főváros közlekedésében. (mult-kor.hu)


  • Nissan e-NV200 - Elektromos öszvérNissan e-NV200 - Elektromos öszvérA Nissan 2011. júliusában világszerte megkezdi az NV200 kompakt kishaszonjármű alapjaira épített elektromos autó (EV) üzemi próbáját. Az első fázisban, 2011. júliusától a Japán Postánál (Japan Post Sefvice Co. Ltd, központ: Chiyosa-ku, Tokió, elnök-vezérigazgató: Shinichi Nabekura) kezdődik a próbaüzem. Egy tesztautóval kb. két hónapon keresztül végzik a postai gyűjtési és kiszállítási feladatokat Yokohama városban, a Kanagawa prefektúrában, hogy ennek alapján kiértékelhessék a jármű tulajdonságait az üzemeltető mindennapi használati körülményei között. Később hasonló üzemi próbákra kerül majd sor Japánban és Európában egyaránt, melyek során hasonló kiértékeléseket végeznek majd más üzemeltető társaságok. (autosvilag.com)
  • Jövőre jön a Scion iQJövőre jön a Scion iQA Toyota már jó ideje híresztelte az iQ elektromos változatának közeledtét, de most végre hivatalosan is bejelentették: 2012-ben, az Egyesült Államokban debütál a Scion. Jövőre kezdi meg a Scion terjesztését a Toyota. A városi használatra tökéletes kisautó 18 hónapon belül kerül a kereskedésekhez Észak-Amerikában. (totalcar.hu) + (VIDEÓ!)
  • Nissan Leaf a Pikes Peak-i versenyenNissan Leaf a Pikes Peak-i versenyenA 89. Pikes Peak-i versenyt rendezték meg az Egyesült Államok béli Colorado államban. A Nissan veterán versenyzője, Chad Hord, történelmet írt azzal, hogy részt vett egy sorozatgyártású Nissan LEAF elektromos autóval, és 14 perc 33 perces időeredménnyel célba is ért a versenyen. Közel 1500 méteres szintkülönbséget, és közel 20 kilométert kellett megtennie ehhez az autónak, miközben 156 kanyar nehezítette a dolgát, hogy beérjen a 4300 méteres magasságon található célba. (autosforum.hu) + (VIDEÓ!)
  • Idehaza veti meg lábát az elektromos BrammoIdehaza veti meg lábát az elektromos BrammoAz elektromos motorokat gyártó márkák között éllovasnak számító Brammo Európában elsőként kicsiny hazánkban, azon belül is Sárváron veti meg a lábát, ezentúl ugyanis itt szerelik össze a cég modelljeit. A tervek szerint évi 600 kétkerekűt gyártana a hazai üzem. Amint arról már több ízben is beszámoltunk, az egyre csak szigorodó környezetvédelmi normák szinte minden gyártótól megkövetelik az elektromos modellek jelenlétét, vannak azonban akik kifejezetten villanyos járművek előállítására specializálódtak. (a5.hu)
NRGENS