Elektromos járművek
Átülünk a drótszamárraÁtülünk a drótszamárra

Az elektromos kerékpár lehet a jövő városi közlekedési eszköze - állítják amerikai szakemberek, jóllehet a hagyományos kerékpárokat az Egyesült Államokban nem tekintik praktikus közlekedési eszköznek. Dave Hurst, a Pike Research piackutató intézet vezető elemzője szerint a villanybicikli híveinek száma azok körében növekszik, akik egyébként nem ülnének "izomhajtású" kerékpárra. (autohirek.hu)


 • Átdolgozták a Tesla Model S formáját

  Sorozatgyártáshoz közelít a Tesla új négyajtós modellje, a Model S. A gyáriak visszafogottan módosították a formát, így az Alpha utónevet kapta a modell. Az elektromos szedán három változatban lesz megvásárolható, amelyek az akkumulátorok méretében és hatótávolságaikban különböznek. A legolcsóbb Model S várhatóan 57 400 dollárba kerül majd. A Tesla első modellje, a Lotus alapokra épülő Roadster 2400 legyártott példány után az év végén vonul nyugdíjba, de a munka a kaliforniai cégnél nem áll meg. A mérnökök ugyanis már a második, nagyobb sorozatban készülő szedánjukat csiszolják tökéletesre. (a5.hu)


 • Zöld-e a zöld?

  A német utakon a tervek szerint 2020-ra egymillió elektromos autó fog közlekedni, ha hihetünk a német kancellár, Angela Merkel kijelentésének. A német kormány hajlandó egymilliárd euró támogatást nyújtani az elektromos meghajtású személygépkocsik további fejlesztésére. Az ország szeretne az e-autók piacán vezető szerepet elfoglalni. Merkel szerint 2030-ra az üzembe helyezett járművek száma elérheti a hatmilliót is. A kormány a vásárlóknak adókedvezmények bevezetésével szeretné elérhetőbbé tenni az új technológiát, eszerint az elektromos autó tulajdonosa tíz évre mentesülne a gépkocsiadó fizetése alól. Sőt, adókedvezményben részesülhet a hibrid vagy más környezetbarát gépkocsival rendelkező lakos is. Állami hivatalok számára több ezer elektromos jármű beszerzését tervezi a német kormány. (magyarszo.com)


 • Világrekordot állított fel a Stadler villamosaVilágrekordot állított fel a Stadler villamosaGuiness rekord kísérletet hajtott végre a Stadler Rail Csoport Variobahn típusú városi villamossal. Egy újonnan kifejlesztett lítium ionos akkumulátornak köszönhetően a München városának gyártott villamos 16 kilométert tett meg felsővezeték betáplálás nélkül, amely várhatóan új világrekordot jelent - írja a cégcsoport sajtóközleményében. A rekordkísérletet a Berlin melletti Veltenben egy tesztpályán végezték el, amelynek eredményét közjegyző is hitelesítette. (szoljon.hu)
 • Szupertakarékos járművek bemutatója és napmotorépítő versenySzupertakarékos járművek bemutatója és napmotorépítő versenyFuturisztikus járművek és megalkotóik veszik birtokba pénteken Kecskemét főterét, ahol a szupertakarékos közlekedési eszközök bemutatójával együtt az országos napmotorépítő verseny döntőjét is megrendezi a Kecskeméti Főiskola. Kállai Erzsébet, az intézmény kommunikációs referense arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a péntek délelőtt 10 órától délután 16 óráig tartó seregszemlén a Kecskeméti Főiskola felsorakoztatja díjnyertes környezetbarát járműveit. (autómenedzser.hu) + (VIDEÓ!)
 • Renault-Nissan győzelem a Bibendum rallynRenault-Nissan győzelem a Bibendum rallynA Renault-Nissan Szövetség 100%-ban elektromos hajtású autói győzelemmel fejezték be az évente, ezúttal május 18-22. között Berlinben megrendezett Challenge Bibendum rallyt. A Nissan LEAF a Városi Járművek Rallyját nyerte meg, amelyet egy olyan belvárosi útszakaszon bonyolítottak le, amely jól tükrözte mindazokat a körülményeket, amellyel egy városi autó nap mint nap nagy valószínűséggel szembesül; a rallyn a hagyományos hajtású járművek ugyanúgy részt vehettek, mint az alternatív energiával (villannyal, hidrogénnel) hajtott személyautók, motorkerékpárok, kerékpárok. (AUTÓSFÓRUM) + (VIDEÓ!)
 • Elektromos autók fejlesztésére 1 milliárd eurót szánna német kormányElektromos autók fejlesztésére 1 milliárd eurót szánna német kormányAhhoz, hogy a német kormány tervei megvalósuljanak, nevezetesen, hogy 2020-ra a német utakon 1 millió elektromos meghajtású autó futhasson, a jövő hét során akár 1 milliárd eurós támogatásról is dönthetnek, hogy az összeget alapkutatásokra fordíthassák a német autógyárak. Egy ilyen összeg koncentrált támogatás formájában hosszú távon hatalmas előnyhöz juttathatja a német autóipart az elektromos autók piacán. A villanyautó vásárlói szintén jól járhatnak, mivel a környezetbarát jármű vásárlásának adókedvezményei mellett további előnyöket is élvezhetnének például a parkolás során.
 • Automata töltő elektromos autókhozAutomata töltő elektromos autókhozBárhol kialakítható automata töltőállomást fejlesztett ki közösen a Siemens és a BMW. A föld alá helyezett induktív energiaátvitel elvén működő megoldás primer tekercsét a hálózatra kapcsolják, míg a szekunder tekercs az elektromos autó része. A sofőr a töltőállomás fölé állva egy gombnyomásra indíthatja el a töltést, ami a tekercsek közötti 8-15 cm távolságon belüli mágneses térben zajlik, de a mágneses tér csak a tekercsek által behatárolt területre korlátozódik, elkerülve az egyéb káros hatásokat. Az autóban és a körülötte lévő térben a mágneses fluxussűrűség a töltés alatt a nemzetközi határértékek alatti 6,25 mikroteszla értékű. A 90 százalékos hatásfokú töltést lehetővé tevő megoldást még a vandálok sem tudják megrongálni, mivel a töltőtekercs a föld alatt helyezkedik el, így ahhoz illetéktelenek nem férnek hozzá.
 • Szupergyors hatkerekű elektromos busz
 • Együttes erővel villamosít a német autóipar
 • Minden kezdet nehéz
NRGENS