Elektromos járművek
Az elektromos autók előzni készülnekAz elektromos autók előzni készülnek

Két év múlva indítaná el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt a versenysorozatot, amelyben az elektromos autók kapnák a főszerepet. Jean Todt a FIA elnöke a Formula-1 -hez hasonló versenyt szervez az Európai Bizottság együttműködésével, melyben az új zöldautó kategória az ismert versenypályákon mutatkozik be 2013-tól. A háttérben azonban ennél is nagyobb verseny zajlik, ami valójában az autóipar átalakulását, valamint a hagyományos és megújuló energiaforrások versenyét takarja. A versenyzők számára természetesen a győzelem a fontos, így ők elsősorban a teljesítményre koncentrálnak.


 • A benzin tolja a legjobban a villanyautók szekerét

  Sem a környezettudatos célok, sem a támogatások nem képesek olyan hatást kifejteni az elektromos és hibrid autók elterjedésére, mint a növekvő üzemanyagárak. Még az amerikaiak autóvásárlási szokásait is gyorsan megváltoztatta az olaj áremelkedése, így a korábban divatos nagy fogyasztású terepjárók helyett egyre többen választják a hibrid vagy elektromos modelleket. Az európai tapasztalatok hasonlóak. Egy a fogyasztók által már túl magasnak tartott üzemanyagár mellett csökkenni kezd a benzin és gázolaj értékesítési szintje és az alternatív üzemanyagokat vagy elektromos erőforrást hasznosító járművek felkapottá válnak.


 • Elektromos autó és egy "hosszúlépés" az űrlakóknak

  A NASA legújabb generációs űrjárműve nem csupán elektromos hajtású közlekedési eszköz, de két űrhajós számára egyben lakóhely is. A tizenkét kerekű, kerekenként külön-külön elektromos kerékagymotorokkal szerelt űrjármű egy joystick segítségével bármilyen bonyolult mozgásra képes, mehet oldalazva, átlósan vagy körbe-körbe is foroghat. Negyven fokos mászóképességével bármely más terepjáróval felveszi a versenyt és bár négy tonnás szerkezet nem egy versenyutó de a Holdon vagy a Marson egyelőre nem akadhat vetélytársa. (VIDEÓ!)


 • Rolls-Royce 102EX a gazdagok villamosaRolls-Royce 102EX a gazdagok villamosaA jövő elektromos luxusautójának tesztelése céljából rukkolt ki a Rolls-Royce a 389 lóerős 102EX-el. A luxus kívül-belül megmaradt, csak az energiaforrás változott, így már nem kell többé a sofőrt benzinkútra szalajtani. A 800 Newtonméter nyomaték leadásáról két elektromos motor gondoskodik, amelyek az extra nagy, 71 kW-os 338 Volt feszültségű lítium-magnéziumoxid akkumulátorból táplálkoznak. Mindez egyelőre 160 km/órás végsebességre és 8 másodperc alatti százas tempó elérésére elegendő. (VIDEÓ!)
 • Az elektromos autókat a kőolaj támogatja leginkábbAz elektromos autókat a kőolaj támogatja leginkábbEgyes előrejelzések szerint az elektromos járművek még tíz év múlva is éppen csak tíz százalékkal részesednek majd a közlekedésben. Ennek ellenére a Renault-Nissan csoport már félmillió villanyutót gyártó üzemet létesít két éven belül és jövőre már huszonötezer Leafet készül értékesíteni az USA-ban. Magyarországon is születtek tervek kisebb-nagyobb darabszámú elektromos üzemű járművek sorozatgyártására, de ezek közül eddig még egy sem valósult meg. Ezek egyike a Brixxon Elektromos Autó Kft. terveiben szereplő saját márkás villanyautó, amelyhez bérautó hálózatot is kialakítanának, de ez utóbbit az eredeti tervektől eltérően már nem Magyarországon hoznák létre.
 • Állami támogatással ösztönöznék az elektromos autók elterjedését EurópábanÁllami támogatással ösztönöznék az elektromos autók elterjedését EurópábanKözvetlen és közvetett ösztönző rendszereket alkalmaznának az elektromos autók térnyerése érdekében az európai országok. Az Európai Unió tagállamaiban eltérő módon, de már most is ösztönzik a környezetbarát közlekedési eszközök térnyerését. Németország javaslata szerint inkább közvetett eszközökkel lenne érdemes támogatni az elektromos autók vásárlóit, úgy, hogy azok a buszsávban is közlekedhessenek vagy kedvezőbb amortizációs szabályokat alkalmazhassanak a villanyautót üzemeltetők.
 • Gazdaságossá zsugorodó közlekedési eszközökGazdaságossá zsugorodó közlekedési eszközökA növekvő városi lakosság az energia-és helytakarékosság a közlekedési eszközöket egyre kisebb méretűre szabja. Szinte minden autógyár kínálatában szerepelnek városi kisautók, de az elektromos járművek méretének kialakításánál is az optimalizáción van a hangsúly. A jövő zsúfolt városainak közlekedési eszközévé válhat a General Motors és a Shanghai Automotive Industry által megálmodott EN-V Concept elektromos kétszemélyes járműve, amely kis helyen elfér, gazdaságosan üzemeltethető és a tömeggyártás esetén megfelelően olcsó lehet ahhoz, hogy a méretéből és kis hatótávolságából adódó hátrányait kompenzálja. (VIDEÓ!)
 • Romániában már áprilistól kapható lesz a C-ZeroRomániában már áprilistól kapható lesz a C-ZeroA Citroën C-Zero elektromos autó teljes modellválasztéka megjelenik idén áprilistól a román piacon. A lítium-ion akkumulátorokkal ellátott elektromos kisautó 64 lóerős villanymotorjával 130 km/órás végsebességre képes és a 160 kilométeres hatótávolságával életképes közlekedési eszközt jelent a hosszabb utakra indulók számára is. A C-Zero minden ízében kísértetiesen hasonlít a Mitsubishi iMiEV villanyautójára. Luxuskivitelének a High Line változatnak felszereltségében minden szokásos extra megtalálható, kipörgésgátló, fűthető, elektromos tükrök és elektromosan fűthető vezetőülés, klíma, légzsákok, elektromos ablakemelők, Mp3 –as lejátszó, USB, bluetooth csatlakozási lehetőségek.A Citroën C-Zero újratöltésének szokásos két módja lehetséges. A lassabb megoldás 8 órát és normál hálózati feszültséget igényel, míg a gyorstöltéshez akár fél óra is elegendő, de ekkor magasabb, 440 Voltos feszültségű töltőre van szükség. Mindez együtt Romániában áprilistól közel 40 ezer euróért már haza is vihető. (VIDEÓ!)
 • Elektromos autó töréstesztje
 • E-benzinkutak az NRG-ECO-STORE hálózatban
 • Az Audi A1 e-tron Győrben is bemutatkozott
NRGENS