Elektromos járművek
Környezetbarát autók elterjedését segítik a franchise hálózat töltőpontjaiKörnyezetbarát autók elterjedését segítik a franchise hálózat töltőpontjai

Egyre szaporodnak az elektromos és más környezetbarát autók, amelyek további térnyerését a töltőhálózat fejlődése segítheti. A legtöbb zöld autó otthonról is tölthető, de szükség lehet az út során is a feltöltésre. A McDonalds is felismerte ebben a lehetőséget és az első töltőpontot már ki is építette egyik nyugat-virginiai éttermének parkolójában. Hasonló célból de nem csak elektromos autók utántöltéséről kezdett tárgyalásokba az Energiacentrum NRG-ECO-STORE hálózat amely esősorban a megújuló energiák hasznosításának bemutatótermeit alakította ki és nem kizárólag elektromos utántöltésben gondolkodik.


 • Kötelező elektromos zaj

  Tizennyolc hónapot adott az Egyesült államok szenátusa által elfogadott törvény az elektromos-és hibrid autók zajosításához, mert azok annyira halkan üzemelnek, hogy az már szinte balesetveszélyes. A gyártóknak most olyan zajforrást kell beépíteniük, amely legalább a hagyományos motorok zaját elérik, de már az autó beindításával egyidőben és függetlenül az autó vezetőjének szándékától. A hangtalan elektromos autók főleg a gyerekekre és a vakokra jelentenek veszélyt, akik a zaj nélkül közeledő autókat már túl későn veszik észre.


 • Retró köntösbe bújtatták a kis japán villanyautót

  Főleg a városi forgalomra született a Takayanagi Miluira egyszemélyes retró elektromos autója. A két méternél nem sokkal hosszabb együléses villanyautó 60 km/órás végsebességével nem szalad el a kíváncsi tekintetek elől, de a régi autókat idéző formavilágtól nem is várnánk el a száguldozást. Az autó hatótávolsága, mindössze 35 kilométer, ami szintén azt sugallja, hogy egy környezettudatos, de főleg hobbi célra ajánlott második autóként gondoljon rá a vásárló. Jövőre sorozatgyártásba is kerül az igényes formatervezés és a csúcstechnológia kombinációja, így már az utakon is találkozhat vele az, aki Japánban jár. Elsősorban a hazai vásárlókat célozza meg a gyártó, de ez nem is csoda mivel közel 16 millió forintnak megfelelő jent kérnek érte. (VIDEÓ!)


 • Az élmény megmaradAz élmény megmarad2012-re Európában is forgalmazza majd a Ford az elektromos Focus modellt és azt követően másik három hibrid meghajtású autóját is. Az elektromos Ford Focus az USA-ban már jövőre is kapható lesz és a gyár a fejlesztés mellett a potenciális vásárlók tájékoztatását is zászlajára tűzte. Ez utóbbi törekvés céljából a Ford egy az elektromos járművek hasznosságát és működését bemutató internetes oldalt is létrehozott, http://www.fordvehicles.com/technology/electric címmel. A Ford elektromos járműve teljes feltöltéssel százhatvan kilométert képes megtenni, a villamos energiát itt is a lítium-ion akkumulátorok tárolják. (VIDEÓ!)
 • A 2011. Év Autója, ami elektromosA 2011. Év Autója, ami elektromosJelzésértékű, hogy a Nissan Leaf a teljes mértékben elektromos meghajtású jármű érdemelte ki az év autója díjat, amely az autóipari gyártók legnagyobb elismerését jelenti. Az áttörést és a magas színvonalat így már elsősorban a teljes üzemanyagváltás jelenti és a tömeggyártásra érett, használható és fenntartható autó, amelynek a Nissan Leaf éppen megfelel. A 80 kW-os elektromos erőforrással épített autó hatótávolsága közel 180 kilométer és a végsebessége is bőven elegendő, 145 km/óra. Az már teljesen magától értetődő, hogy a fékezés energiáját is visszanyeri és minden megszokott luxus gényt kielégít.
 • Solo a Top-50 benSolo a Top-50 benAmerikában már learatta a babérokat a magyar összkerekes hibridautó a „Solo”, amit beválasztottak az év legjobb 50 találmánya közé. Az erős nemzetközi versenyben elért kimagasló eredményre a tervezők sem számítottak és már a külföldi befektetők is ostromolják őket a szabadalom megszerzéséért. A szénszálas anyagból készülő csepp alakú elektromos autó kis légellenállásával és kis súlyával is kivívta az elismerést. A meghajtásban a kerékbe épített villanymotorokat ellátó lítium akkumulátorok és az azokat feltöltő, tetőbe integrált napelem modul és egy kis benzines aggregátor játszik szerepet. Az autó konstruktőrei inkább Magyarországon szeretnék gyártani autójukat, így ha találnak hazai befektetőt, a szabadalom iránt érdeklődő gazdag külföldiek csak kosarat kaphatnak.
 • Verseny a magasbanVerseny a magasbanMásfél millió dollár a jutalma a NASA által indított Green Flight Challenge verseny győztesének, ahol egy kis környezetbarát repülőgép kifejlesztése a cél. A versenyt és a jutalompénzt az nyeri, aki 330 kilométerre jut el két órán belül maximum 3,8 liter benzinnel vagy annak energiatartalmával egyenértékű erőforrás használatával. A versenybe nevezettek többsége az elektromos meghajtást választotta, páran hibrid technológiával próbálkoznak és van aki egyelőre el sem áruja az általa alkalmazott megoldás lényegét.
 • A Siemens Kínában villamosítA Siemens Kínában villamosítRövidesen aláírhatja a szerződést a Siemens a kínai kormánnyal, amelyben az elektromos autók alkatrészeinek szállítását és a villanyautók üzemeltetéséhez szükséges töltőhálózatok kialakítását végezné a német cégóriás. Ez utóbbit több kínai városban, többek között Sanghajban is kiépítené a Siemens. Kínában a lakosságra vetítve még viszonylag kevés az autó, de hatalmas iramban nő az igény az új autókra, így jelenleg ez a térség mobilizálódik leggyorsabban a világon. Az állam pedig támogatásokkal ösztönzi a vásárlókat a környezetkímélőbb elektromos járművek vásárlására, így ha valaki hibrid vagy villamos üzemű autót vásárol, ahhoz a kínai kormány közel tízezer dollárral járul hozzá.
 • A palackba zárt szellem
 • Fenntarthatóan fejlődik a villanyvonat
 • Elektromos haszonjárművek. Gyártják és tesztelik.
NRGENS