Elektromos járművek
Áramkút hálózatÁramkút hálózat

Portugália elszánta magát az elektromos járművek használatát segítő elektromos töltőállomás hálózat kialakítására. A villanykutak az országutakon és huszonöt városban, összesen ezerháromszáz ponton teszik majd lehetővé az elektromos autók, teherautók vagy kétkerekűek feltöltését és ötven helyszínen a gyorstöltés is lehetséges lesz. Az elektromos közlekedés fejlesztése érdekében Portugáliának várhatóan a villamos energiatermelés kapacitását is növelnie kell, ráadásul helyben megtermelve, amit leginkább a szélenergiára alapoznának. Nagy mennyiségű import villamos energia ugyanis csak a Pireneusokon keresztül juthatna el Portugáliába, ám az ehhez szükséges magasfeszültségű hálózat fejlesztése régóta megakadt.


 • Kamionok elektromos alapjáraton

  A teherautók, kamionok motorjai naponta átlagosan hat órán keresztül alapjáraton pöfögnek, közúti dugók vagy egyéb okok miatt. Az Egyesült Államokban a közel félmillió kamion mozdulatlanul, alapjáratú motorral 838 millió liter gázolajat fogyaszt el évente. Az ebből eredő környezetszennyezést és energiapazarlást elkerülendő egy kaliforniai cég moduláris lítium-ion akkumulátorbankot fejlesztett a kamionokra adaptáltan. A MATRIX névre keresztelt akkumulátor csomag az üzemanyag megtakarítás mellett a motor élettartamát is megnöveli a részben elektromos üzemű hajtás beépítésével együtt.


 • A Skoda elektromos autója jövőre érkezik

  Tetőbe integrált napelemekkel, huszonhat és fél kilowattóra lítium akkumulátorokban tárolt energiával jövőre kigurul a Skoda villanyautója. Az autó hatótávolsága száznegyven kilométer, végsebessége pedig százharmincöt km/h lesz. Az új Octavia Green E Line is képes visszatáplálni a fékezés energiáját és a fedélzeti számítógépről mindenkor aktuális információt olvashat le a sofőr az elektromos rendszer folyamatairól. Az autó belseje szinte a megszólalásig hasonlít a hagyományos Octavia Combira.


 • A biztonságos elektromosA biztonságos elektromosA megszokott biztonság és kényelem mellett a környezeti elvárásoknak is megfelel a Volvo teljesen elektromos változata a C30 DRIVe Electric. A villany Volvo hatótávolsága 150 km és 130 km/óra a maximális sebessége, amelyre 10,5 másodperc alatt gyorsul fel az autó. Az otthoni konnektorból tölthető akkumulátorbank jelszava is tartalmazza az elektromos járműveknél megszokott „8 óra pihenést”, ennyi időre van szükség a regenerálódáshoz. Már most nagy az érdeklődés az autó leendő vásárlóitól, több előszerződést is kötöttek az autógyárral. Az első tíz járgányt egy áramszolgáltató fogja üzemeltetni Göteborgban.
 • Mitsubishi i-MiEV decembertől Európában isMitsubishi i-MiEV decembertől Európában is150 kilométeres hatótávolságra és 130 km/órás végsebességre képes a villamosított japán kisautó. A kétféle töltési rendszerrel is tankolható 49 kW-os Mitsubishi i-MiEV, otthon a konnektorból 6 óra alatt teljesen vagy a gyorstöltővel, fél óra alatt nyolcvan százalékra tölthető. A nagy energiasűrűségű lítium akkumulátorokat a padló alá építették, így nagyobb hely maradt a csomagtérben és az autó súlypontja is lejjebb került. A meghajtást állandó mágneses szinkron villanymotor adja és természetesen az autó a fékezés során visszanyeri az energiát. Lényeges szempont a vásárlásnál az üzemeltetési költség, amely az elektromos autók esetében nagyon kedvező. Egy feltöltés európai árakon 2 euróba kerül, de a szervizköltségek is alacsonyak, a hagyományos autókénál jóval kevesebb alkatrészből álló elektromos járműveknél. (VIDEÓ!)
 • Hangtalan veszélyHangtalan veszélyAz elektromos autók a városban több balesetet okozhatnak, mert olyan halk üzeműek, hogy a járókelők lassabban veszik észre, ha közelednek. Már a törvényalkotókat is foglalkoztatja a kérdés Európában és a tengeren túl is, hogyan lehet egy minimális zajszintet megkövetelve a villanyautóknál elkerülni a baleseteket. Angol kutatók hangprogramokat fejlesztettek ki, amelyek a közeledő autó mozgásirányán kívül azok típusát is megkülönböztetik. Ez utóbbi funkció a megkülönböztető hangjelzésben az autógyártókat is lázba hozhatja, mivel az egy-egy típus által keltett zaj rögzül az emberekben, ami üzenetet is hordoz a márkával kapcsolatban.
 • Dugódíj kerülő Renault áruszállítóDugódíj kerülő Renault áruszállítóAz elektromos kisteherautók a városi használatban jól kihasználhatóak, mivel a hatótávolságuk a napi használatra általában elegendő és a maximális sebességük is több, mint amit a városokban megengednek. Már csak az ár lehet elrettentő. A Renault Kangoo elektromos változata ellen is csak ez lehet a kifogás, mivel jelenleg még 20.000. eurót kérnek érte, valamint 72 eurót havonta az akkumulátorok bérleti díjaként. Ott ahol állami támogatást évez az elektromos közlekedési eszköz vagy a dugódíjat nem kell utána megfizetni, a városi szállítmányozók már mérlegelik ezt az alternatívát.
 • Csendes villanyszörnyCsendes villanyszörnyKétszáz lóerős versenymotort tervezett át Michael Czysz elektromos üzeműre, amellyel meg is nyerte az elektromos kétkerekűeknek rendezett versenyt. A tizenkét és fél kWh energiát lítium-polimer akkumulátorok biztosítják, amelyek helyén a hagyományos sportmotoroknál a tank és a benzinmotor található. A hatalmas teljesítmény leadása közben keletkező hő elvezetését olajhűtés biztosítja. A kor igényeinek minden szempontból megfelelő villamos versenymotort indiai közreműködéssel gyártják majd.
 • Okos mini villanyautók
 • Felvillanyozott sportkocsik a Nissantól
 • Akkumulátor nélküli elektromos járművek
  NRGENS