Életenergia2013 augusztus 07

A ketogén étrend evolúciós bizonyítékai

A ketogén étrend evolúciós bizonyítékai

Egyes megállapítások szerint a homo sapiens a ketogén étrendtől homo sapiens. Ez a táplálkozási mód, nem speciális gyógyító étrend, hanem a bolygónkat benépesítő emberiség legtermészetesebb táplálkozási formája. Az egyetlen mely mindenki számára táplálkozási alappillér. Ezt számtalan logikai érv támasztja alá. Ennek megfelelően a ketogén étrend nem okozhat problémát és nem lehet mellékhatása még hosszú távon sem. (paleomedicina.com)

A növényekkel- nem erdőben vegetációt alkotó fák leveleivel – való táplálkozás, oly mértékben ciklikus, hogy egyetlen éghajlati övben sem biztosíthatta folyamatosan a túlélést. A homo sapiens képtelen lett volna ilyen mértékben benépesíteni Föld nevű bolygónkat. A geológiai sajátosságok a specializált táplálkozást folytató növény és állatfajok kialakulásának kedveztek. E miatt alakultak ki az evolúció során a földrészekre jellemző nagy növényevő állatai és a táplálkozási láncban felettük álló húsevők. Az ember akkor lett képes benépesíteni a földünket az Ekvátortól a sarkokig, amikor táplálkozásának alapeleme a fehérje és a zsír lett, amit „dögevő-ragadozó” életmódja biztosított. A növényi eredetű makro tápanyagok csak időlegesen szerepelhettek a táplálkozásban.

Ezt a logikai evolúciós megfontolást látszik alátámasztani, ha megvizsgáljuk energia felhasználásunkat és tápanyag hasznosításunkat. Az egysejtűek és alacsonyabb rendű állatok döntően a cukrokat használják energia forrásként, függnek tőlük. Ugyan akkor a magasabb rendű állatok és a homo faj semmilyen szinten nem függ a szénhidrátoktól. Ellenkezőleg minden gond nélkül él és túlél nélkülük. Képesek vagyunk energiahordozó makroerg foszformolekulákat előállítani, úgy, hogy aminosavakat és zsírsavakat használunk. Sejtjeink építéséhez és bonyolultabb folyamataikhoz szükséges mono és poliszaharidokat és képesek vagyunk szintetizálni zsírokból és aminosavakból.

Meggyőződésem, és úgy tűnik a természettudományok által maradéktalanul alátámasztott, hogy létezésünk alapszükségletébe nem tartoznak bele más alkotóanyagok csak a fehérjék és a zsírok. A tibbi szükséges elem, vitamin és mikro tápanyag, amelyekre szükségünk van, minden esetben komplex módon benne vannak a húsokban és zsírokban. Ha ez nem így lenne nem tudtunk volna túlélni. Ráadásul azt gondolom ezeket az anyagokat az élet fennmaradása szempontjából és a minőségi élet szempontjából is hiba külön kezelni. A nélkülözhetetlen D vitamin mint az egyik legfontosabb hormon, csak úgynevezett micelláris komplex formában képes felszívódni. Vagyis ehhez elengedhetetlenek a zsírsavak. De így van minden zsírban oldódó vitaminnal. Különben nem jutnak át a vékonybél membránjain. Nem szabad a táplálkozást alkotó elemeket külön-külön szemlélni. Ebből két dolog következik:

a paleolit táplálkozás populáris ága nem ezeket az elveket jelöli meg az elérendő célként. Pedig fontos hogy komplex módon gondolkodjunk. És a cél nem lehet más mint az egészséges táplálkozás megvalósítása bogyók és pirulák nélkül.
Az étrend kiegészítők és egyéb vitaminok szedése, mivel egyenként akar belénk juttatni bizonyos molekulákat, nem működhet hatékonyan, mert felszívódásuk és biológiai hasznosulásuk mindig sok-sok egyelőre nem teljesen feltérképezett tényezőtől függ. Így jelentős részük nem is hasznosul, csak felesleges pénzkidobás.

Így a paleolit táplálkozás és a ketogén étrend szellemiségének fontos eleme kell, hogy legyen, a komplex élelmiszerek fogyasztása. Ebbe az irányba kell haladnunk, hiszen ez a legideálisabb szervezetünk számára.

Leginkább az nyugtalanít, hogy ha mesterséges módszerekkel akarjuk elérni az optimális tápanyag bevitelünket, akkor kárt is okozhatunk. Először is, nem sikerülhet. Olyan bonyolult rendszer élettani adatait kellene kiszámolnunk, amely sok kölcsönhatás miatt lehetetlen feladat. A mesterséges kapszulák és tabletták hordozó, vivő és segédanyagai ugyan olyan veszélyt rejtegetnek, mint a laktóz vagy például a gabonafélék, hisz tartalmazhatnak káros anyagokat. Ez autoimmun betegek esetén kifejezett panasz és tüneterősödést okozhat.

A paleolit táplálkozás populáris ága ezen a ponton ellentmondásba kerül önmagával az evolúciós orvoslással még inkább. Ennek feloldásán kell dolgoznunk, és segítségül hívni a mély tudományos elemzéseket, túllépve a felszínes ítéleteken és felületes következtetéseken.

Teljes cikk >>

Forrás: paleomedicina.com/Aiolus News

NRGENS