Életenergia2013 július 10

A légszennyezés növeli a tüdőrák kockázatát

A légszennyezés növeli a tüdőrák kockázatát

A szennyezett levegő tartós belélegzése növeli a tüdőrák kockázatát, még az európai engedélyezett értékek alatti mennyiségben is – ezt állapította meg az a nemzetközi tanulmány, amely a The Lancet című tekintélyes orvosi szakfolyóiratban jelent meg. (Aiolus News)

Ugyanebben a lapban egy másik tanulmány arról értekezett, hogy a légszennyezettség rövid távon súlyos szívbetegségeket, köztük halálos végű szívelégtelenséget is okozhat.

A 313 000, 43 és 73 év közötti európai lakos felmérésével készült 17 összehasonlító tanulmányt összegezve a dán Ole Raaschou-Nielsen által vezetett kutatócsoport kimutattak, hogy a finomporok okozta légszennyezés köbméterenként 5 mikrogrammos növekedése 18%-kal, míg a nagyobb szennyező részecskék 10 mikrogrammos növekedése 22%-kal növeli a tüdőrák kockázatát. Az Európai Unió által megállapított légszennyezettségi küszöb 25, illetve 40 mikrogramm. Ezzel szemben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint e határt 10, illetve 20 mikrogrammnál kellene meghúzni.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a tüdőrák veszélye az európai normák alatti szennyezés-koncentráció alatt is fennáll, sőt, hozzáteszik, hogy nem találtak olyan alacsony küszöböt, amelynél a légszennyezés nem lenne ártalmas az egészségre.

A The Lancetben közölt másik tanulmányban az edinburgh-i egyetem kutatói nem csupán a finom porokat, hanem négy további légköri szennyező anyagot (szénmonoxid, kéndioxid, nitrogéndioxid és ózon) is megvizsgáltak. Megállapították, hogy ezek a szennyező anyagok, nagyobb koncentráció idején – például olyankor, amikor elrendelnek egy szmogriadót – súlyos szívpanaszokat, és 2-3%-ban akár halált is okozhatnak szívelégtelenség miatt.

A tüdőrák a leggyakoribb halált okozó betegség a fejlett ipari országokban. Bár az eddigi kutatások szerint még mindig a dohányzás vezet a leggyakrabban ehhez többnyire ma is gyógyíthatatlan betegséghez, a tudósok most először állapították meg a tüdődaganatok kifejlődése és a légszennyezés közötti közvetlen összefüggést.

Számtalanszor halljuk nagyvárosi dohányosoktól azt az érvelést, mely szerint azért dohányoznak, hogy a tüdejükre rakódó nikotinréteg megvédje őket a légszennyezéstől. Nyilván számukra a dohányfüst beszívása élvezetes, az utcai szmogé nem. Azt viszont a nemdohányzók is nap, mint nap érzik, különösen csúcsforgalom idején vagy ködös, felhős időben, alacsony légnyomás mellett hogy mennyire fojtogató a levegő, még egészséges ember számára is. Valószínűleg sokan lakunk „fejlett” Európánknak olyan pontján, ahol, ha a járókelők fulladásos tünetei, szívbántalmai alapján rendelnének el a szmogriadót, akkor szinte lefújni sem kellene e vészhelyzetet.

Teljes cikk >>

Forrás: energiacentrum.com/Aiolus News

NRGENS