Életenergia2013 október 28

A sejtek energia-háztartásán alapuló gyógyítás, fogyás

A sejtek energia-háztartásán alapuló gyógyítás, fogyás

Mítosz: a sejtjeink táplálásához leginkább glükózra (vércukorra) van szükség. Valóság: minden testi sejtünk képes ketonokból (zsírtestekből) is megfelelő tápanyaghoz jutni, elegendő minimális vércukorszint az élethez. (zoldhaz.info)

Jelenlegi táplálkozásunk szénhidrát (cukor, liszt, tészta, kenyér, rizs, burgonya) alapú. Ezzel nagyon sok probléma felmerül, amikre nem térek ki (lásd: Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei c. könyvét). A legfőbb az, amiről szinte senki nem beszél, hogy a kor előrehaladtával egészségtelen életmódunkkal mértékével arányosítva, akár már tinédzserként is a normál testi sejtek egyre kevésbé képesek felvenni, hasznosítani a glükózt (vércukrot). Ennek köszönhető az elhízás, szív és érrendszeri problémák, allergiák, ízületi gyulladás, gombás, vírusos és bakteriális megbetegedések, autoimmun betegségek, hormonális zavarok, a ráncos, öregedő bőr, őszülés, a romló látás, romló agyi funkciók, pszichés zavarok, a rák, és még sorolhatnám.

Inzulinrezisztencia és a szénhidrátok

Vannak olyan élelmiszerek, amikből valóban nem kellene ennünk: cukor, gabonák, burgonya, bab, tej, stb. Később mindenre választ kapunk, miért is. Kulcsszó az inzulinrezisztencia.

Kis elmélet következik.

Az inzulin egy növekedési faktor. Ha jelen van a vérben, akkor sejtjeink inzulinreceptoraik számának függvényében ezt érzékelik, feltöltik a vércukorból glükózraktárakat, szaporodnak. Ha feltöltődtek, akkor a zsírsejtek saját hizlalásuk érdekében elhasználják a vércukrot. Ha inzulin és vércukor alapú a sejtjeink energia-ellátása, akkor kevés vércukor esetén egyszerűen lebontja a szervezet az izmokat, mindezt azért, mert szüksége van rá. Ezért végtelen nagy tévedés azt hinni, hogy le tudunk fogyni kalóriák csökkentésével. Az a fogyás leginkább az izmokat fogja elfogyasztani, ami ugye senkinek nem lehet célja. Zsír marad, izom elfogy, amint feladjuk aszkéta életmódunkat, a zsír még erőteljesebben növekedni tud, hiszen az eddig jó vércukor fogyasztó izom sem eszik többé, hiszen lebontottuk. Ez egy ördögi kör.

Sejtek energia-háztartása

Ha megeszünk valamit, akkor a táplálékra a hasnyálmirigyünk válaszol. Glükóz alapú táplálásnál (ebben él a mai nyugati társadalom) rengeteg inzulinnal. Minden élelmiszernek más és más az inzulinválasza (ez jelenti, hogy mekkora inzulin adag kerül a vérbe az adott élelmiszer elfogyasztásával). Ez több dologtól függ. Hatalmas tévedésben van rengeteg táplálkozással foglalkozó tanácsadó, ha azt a mítoszt terjeszti, hogy kizárólag a szénhidrátoknak van inzulin válasza. Ez tévedés: a fehérjéknek is van, a zsíroknak viszont nincs. Sőt, még egy érdekesség: ha fehérjét keverünk valamilyen szénhidráttal, akkor nem a két válasz súlyozott átlagát kell számításba vennünk, hanem a két bevitt anyag magasabb válaszértékénél is jóval nagyobb számot. Azaz bárki is terjeszti, hogy a tápanyaghoz juttatott plusz fehérje csökkenti a választ, az téves információkat szolgáltat. Itt megjegyzem, hogy ez a felismerés szolgáltatja az elválasztó diéta működőképességét, ahol nem keverjük a szénhidrátokat például a fehérjékkel, stb

Ha a vérbe inzulin kerül, akkor a testi sejtek érzékelik ezt a receptoraikkal, ennek hatására felveszik a vérben keringő glükózt (de csakis akkor ha van inzulin a vérben). Azt a glükózt, ami a szaporodásukhoz, energia-háztartásukhoz kell. Mi ezzel a probléma? A helytelen táplálkozás és életmód miatt folyamatosan magas vércukorszint kényszeríti a hasnyálmirigyet nagyon sok inzulin folyamatos kiválasztására. A sejtek eleinte reagálnak rá, de a béltraktusból folyamatosan felszívódó szénhidrát egy idő után már nem kell a nekik, hiszen feltöltötték a glükóz raktáraikat. Ez a túlhajtott rendszer a sejteket arra veszi rá, hogy a vérben keringő inzulint figyelmen kívül hagyják, vagy legalábbis sokkal kevésbé reagáljanak rá. Ha ezt sokáig csináljuk a szervezetünkkel, akkor kialakul az inzulinrezisztencia, azaz ekkor már állandósul a vérbe kerülő inzulin figyelmen kívül hagyása a testi sejtek részéről. Ez minden egyes rossz táplálkozásban eltöltött nappal rosszabbodik. Így egy idő után a sejtjeink éhezni kezdenek, hiába a vércukor és az inzulin a vérben. Innen csak egy lépcsőfok a komoly megbetegedés, és elhízás, ugyanis a vérben keringő vércukor jobb híján a zsírsejtjeinkben zsírként elraktározódik. A vérben keringő magas vércukor pedig kitűnő táptalaj minden baktériumnak, vírusnak, gombának és a rákos sejteknek, ezzel gyakorlatilag befizettünk a magas gyulladásszintre, ami különféle pszichés megbetegedések táptalaja is.

A szénhidrát alapú étkezés alapvetően hibás elgondolás

Persze felmerülhet a kérdés, hogyan tartja fenn egy átlagember a magas vércukor szintet állandóan, amivel belekerül ebbe az ördögi körbe. A válasz roppant egyszerű. Egyrészt a lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztásával. Ilyen a rizs, búza, árpa, zab, rozs, burgonya. Ezek az étkezés után hosszú órákig, akár fél napig is egy folyamatosan magas vércukorszintet eredményeznek, amitől már eleve kialakul a fent említett energetikai anomália. De ez még nem elég. Korunk „nagy” találmányai az édes üdítők, joghurtok, csokik. Ezzel két étkezés között további inzulin és vércukor csúcsokat érünk el. Itt már valóban nincs megállás a betegségek felé. Két étkezés között tiszta víz fogyasztása az egyetlen valóban egészséges megoldás. Édes üdítők, nyalánkságok fogyasztása szigorúan tilos mindazoknak, akik hosszú egészséges életre rendezkednének be és szép, karcsú, izmos testet szeretnének. Óriási félrevezetés, hogy a zsírok okozzák korunk legnagyobb megbetegedéseit. Sok gyógyszergyártó érdekelt a félrevezetésben, ugyanis egészséges embereknek nem lehet eladni a „gyógyszereiket”.

Joggal felmerülhet bennünk a kérdés, hogy a rendszeresen sportoló emberek miért egészségesebbek? Erre is egyszerű a válasz. Ha sokat sportolsz, akkor minden ilyen alkalommal kiüríted a glükóz raktárakat. Ezzel gyakorlatilag lecsökkented a vércukorszinted és az előbbi ördögi kört a sport idejére és az azt követő néhány órára megszakítod (amíg nem táplálkozol újra). Ezzel persze nem nyerted el még az örök élet jutalmát, csupán kitoltad néhány évvel, évtizeddel a betegségek időpontját. Azaz időt nyertél, de nem nyerted meg a háborút.

Ha a háborúnál tartunk, akkor szót kell ejtenünk a minket támadó kórokozókról és a rákról is. Újabb nagy eltusolásnak lehetünk szemtanúi, ha elkezdünk logikusan gondolkodni. Nem sorolom fel, hogy miket javasolnak az orvosok és a média a megfázások és egyéb betegségek ellen, ugyanis ezeknek a legtöbbször semmi közük a valósághoz. A gombák, a vírusok, a baktériumok és a rákos sejt is primitív energia-háztartással bírnak, azaz csaknem kizárólag cukorból tud energiához jutni. Kis mértékben fehérjéből, zsírokból viszont nehezen. Így igen egyszerű dolgunk van a gyógyulás elérésében: le kell csökkenteni a vércukor szintet. Sőt, nem csupán a vércukor szintet, hanem az inzulin szintet is, ugyanis nemcsak a testi sejtjeinknek, hanem a rákos, a vírusos és baktériummal fertőzött sejteknek is van inzulin receptora. Egy rákos sejtnek 7-10-szer (agresszív rák esetén még többször) több ilyen receptora van egy normál testi sejthez képest. Ha van a vérben akár csekély mértékben is vércukor, és ez bizony mindig van, akkor azt a rákos sejt inzulin jelenlétében felfalja. Ha nincs inzulin, akkor persze nem tud rendesen táplálkozni. Ha bármilyen gombás, vírusos, bakteriális és rákos megbetegedésünk van, akkor a vércukor és az inzulin minimális szintre való csökkentésével nyitott kapukat döngetünk a gyógyuláshoz. Persze könnyűnek hangzik ezt kimondani. Megcsinálni sok lemondással jár. Minden olyan élelmiszer, amely magas vércukor illetve inzulin válasszal bír maximálisan kerülendő, főleg ha tartósan fenntartja ezeket a szinteket. Így gyakorlatilag tilos a tej, a cukor (a méz is), a bab, a liszt, a kenyér, a tészta, a rizs, a rozs, az árpa, a zab és hasonlók fogyasztása. Ezek nagyon magas inzulin és vércukorválasszal is bírnak. Ráadásul a gabonák nagyon sokáig fenntartják e szinteket, mivel a béltraktusból lassan szívódnak fel.

Paleolit ketogén életmód előnyei

Ahhoz, hogy valódi eredményeket érjünk el a fogyás, egészségmegőrzés, fiatalos külső és belső, gyógyulás elérésének területén a szervezetünket át kell kapcsolni zsír alapú energia-háztartásra. Ez az út nem egyszerű, az első hetek komoly megpróbáltatások lesznek, ugyanis az agy és egyéb sejtjeink úgy ragaszkodnak majd a vércukorhoz, mint a kokainista az anyaghoz. Kizárólag akaraterővel tudunk szembeszállni. Mellékhatások bőven lesznek, ilyenek a fáradékonyság, hányinger, szédülés, étel utáni sóvárgás, édesség utáni szinte leküzdhetetlen vágy. Az izmok körülbelül 2-3 nap alatt áll át, az agynak 2-3 hét is szükséges lehet. Ha viszont kibírjuk, akkor óriásit nyerünk vele, ugyanis a glükóz helyett a ketonok (zsírtestek) fogják szolgáltatni az energiát. A keton alapú energia-ellátásnak rengeteg haszna van. Érdemes kitartani.

1. A zsírtestek, ketonok több mint 2x annyi energiát tudnak szolgáltatni nekünk, mint a glükóz, azaz nem leszünk annyira fáradékonyak. Testépítéshez, sportoláshoz legális doppingszerhez jutunk általa. Sokkal jobb eredményeket érhetünk el.

2. A fel nem használt ketonokat egyszerűen kipisiljük, azaz nem kezdjük el a zsírpárnáinkat növelni vele.

3. Ha zsír alapú az energia-háztartás, akkor a hasnyálmirigy a nap nagyobb részében az inzulin helyett a vele antagonista glukagont fogja termelni. Ha a vérben egy kritikus szint alá esik a vércukorszint, akkor a hasnyálmirigy leáll az inzulintermeléssel, és elkezdi termelni a glukagont. Ennek nagyon sok előnye lesz: a glukagon megakadályozza az izmok lebontását, beindítja a zsírégetést, azaz a felgyűlt hájból ketontestek építését ösztönzi, ezzel szolgáltat energiát, közben védelmezi az izmokat. Ha zsírokat eszünk és glukagon alapú az energia-rendszerünk, akkor egyszerűen kipisiljük a felesleget. Sok vérben keringő inzulin esetén persze ez nem igaz, akkor minden bevitt zsír elraktározódik a zsírpárnákban. Ketonokból viszont minden testi sejtünk megfelelő energiához jut. Itt sem árt azért ügyelni az össz kalóriára.

4. Ha keton alapú az energia-háztartásunk, akkor nem fenyeget minket semmilyen vírus, gomba, baktérium vagy rák, hiszen nem kapnak elegendő tápanyagot az alacsony vércukorszint miatt, az immunrendszer sokkal könnyebben birkózik meg velük. Így a szervezet gyulladásszintje is drasztikusan lecsökken, a gyógyíthatatlan autoimmun-betegségeknek, miómáknak, polipoknak, anyagcserezavaroknak is agyő.

5. Kevesebb oxigén is elég ugyanahhoz a fizikai vagy szellemi teljesítményhez. Körülbelül 0,8-szeres szorzóval kell számolnunk. Így tovább bírjuk levegő nélkül a víz alatt, nem lesz izomlázunk az edzések alatt, az agy sokkal tovább bírja levegővétel nélkül. Például, ha bármilyen baleset esetén 20% több ideje lenne bárkinek újraéleszteni minket agykárosodás nélkül. Jobban bírjuk a futást, vagy bármilyen komoly oxigén mennyiség felhasználásával járó fizikai munkát.

6. A ketogén étrend segítségével újra energiához jutnak az eddig éheztetett test sejtek, bőrünk, hajunk, sőt minden test szövetünk megfiatalodik, átcserélődik. Persze ennek komoly látszatja hosszú hónapok alatt lesz, de minden nappal szebbek és egészségesebbek leszünk. Az eddig gyógyíthatatlannak vélt kopások, porcproblémák is meggyógyulnak. Nem véletlenül: újra van energiájuk megújulni.

7. Ma már bizonyosságot nyert, hogy különféle pszichés megbetegedések (depresszió, bipoláris depresszió, skizofrénia, paranoia, stb.) mögött idegrendszeri gyulladások állnak. Alacsony vércukorszinttel ezekből is kigyógyulhat bárki. Agyunk újra optimálisan tud működni, lesz elegendő tápanyaga, a gyulladásokat előidéző kórokozók életfeltételei ellehetetlenülnek.

8. Emlékezőképességünk, problémamegoldó-képességünk javul az agy számára sokkal jobban felvehető tápanyagoktól, a ketonoktól.

Teljes cikk >>

Forrás: zoldhaz.info/Aiolus News

NRGENS