Életenergia2013 április 23

Mentális stressz? Irány a zöldövezet!

Mentális stressz? Irány a zöldövezet!

Aki egy város zöldövezetében lakik, parkok és kertek közelében, annak jobb a közérzete és életminősége. A zöldövezet legalább egyharmad annyira fontos, mint jó házasság, és annak a megelégedettségnek egytizedét jelenti, amit a biztos munkahely tudatából fakad. Erre a következtetésre jutott az exeteri orvosi egyetem tanulmánya, amelyet a Psychological Science című szaklapban tettek közzé. (Aiolus News)

A kutatócsoport egy 17 éven át folyó országos felmérés adatait vizsgálta meg egy 5000 brit családból álló minta alapján. A résztvevők az országban való költözések során folyamatosan tájékoztatták a kutatókat lelki egészségük állapotáról, és ebből kiderült, hogy mentális stresszük minden alkalommal csökkent, amikor egy város valamelyik zöldövezetében telepedtek le. Ez még akkor is nyilvánvaló volt, ha közben a felmérés alanyait negatív élmények érték, akár munkájukkal, akár érzelmi életükkel kapcsolatban.

„Ezek a kutatások nagyon fontosak a politikusok számára, amikor arról kell dönteniük, hogy miként használják fel a korlátozott közpénzeket – jelentette ki a BBC-nek Matthew White professzor, az exeteri egyetem Európai Környezetvédelmi és Egészségügyi Központjának vezetője - A cél minél hasznosabban elkölteni a pénzt, például parkok fejlesztésére és fenntartására.”

A kutatás hasznos lehet pszichológusok, közegészségügyi dolgozóknak és urbanistáknak is, ha meg akarják ismerni az urbanizáció és várostervezés hatásait a lakosság egészségére és jó közérzetére.

Kapcsolódó cikkek:

- Egészségjavító a mentális csend
- A burgonya illata jókedvre derít
- Elektromos áram a depresszió ellen

Teljes cikk >>

Forrás: energiacentrum.com/Aiolus News


NRGENS