Energetika A-Z -ig2009 szeptember 19

Megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrások jellemzői és fajtái. A földi élet legfőbb energiaforrásáról és annak átalakulása képpen létrejövő megújuló energiaforrásokról olvashatunk. A cikk folytatásában elágazást nyújtunk a napenergia, szélenergia, vízenergia, bioenergia, geotermikus és geotermális energiák irányába és részletes taglalásába.

A megújuló energiaforrások

Megújuló energiaforrások közös jellemzői, hogy hasznosításuk során nem csökken a forrásuk, későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőlük energia. A megújuló energiák közös forrása a Nap, melynek energiája gyakorlatilag kifogyhatatlan. A számítások szerint a Nap tömege 10 milliárd év alatt 1 ezrelékkel csökken a kisugárzás következtében.

Alapvetően tehát a megújuló energiaforrásnak tekinthetjük a napenergiát, akár közvetlen hasznosításból vagy a naptevékenységből származó egyéb megújuló energiaforrásokat, vízenergiát, szélenergiát, bioenergiát.

A Föld hőtartalmát, geotermikus energiákat is megújuló energiának tekinthetjük, bár ezek megújulása nem teljes mértékű. Tovább bővítve a kört a hulladékokat is tekinthetjük megújuló energiaforrásnak, de ehhez az emberi tevékenység is szükséges.

Az egyes megújuló energiaforrásokról bövebben olvashat az alábbiak szerint:

Napenergia►►►

Szélenergia►►►

Vízenergia►►►

Biomassza energia►►►

Geotermikus, geotermális energia►►►

NRGENS