Energianövény
Közösségi energiafüggetlenség EsztelnekenKözösségi energiafüggetlenség Esztelneken

Energiafüggetlenséget biztosít Esztelnek közösségi intézményeinek a háromszéki Green Energy klaszter. Mint Vajda Lajos, a klaszter elnöke részletezte, a Norvég Alapból nyertek 219 ezer eurós támogatást – ebből a pénzből Esztelneken építenek ki egy úgynevezett közösségi megújuló rendszert. (kronika.ro)


  • Nagyobb hozamú energiafűzet sikerült nemesíteni

    Az eddigieknél nagyobb biomasszahozamú energiafűzfajtát nemesített ki két agrárcég és az MTA konzorciuma egy kétéves, 630 millió forint költségvetésű projekt keretében - közölte a konzorciumvezető Agrár-Béta Kft. az MTI-vel. (ma.hu)


  • Energiafűvel a klímaváltozás ellen

    Vajon lehet-e ezekből a füvekből alternatív energiaforrás a klímaváltozás elleni küzdelemben? A Barrow folyó vidéke Írországban első ránézésre kopár vidéknek tűnik. De egy európai kutatási projekt ezen a sivár tájon próbálja elhozni az energetikai forradalmat – egyfajta energiafűvel. (euronews.com)+(VIDEÓ!)


  • Termésfölöslegek levezetése energiacélraTermésfölöslegek levezetése energiacélraA Német Parasztszövetség és a Biogáz Szövetség egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy megalapozatlan az az aggodalom, miszerint a bioenergia előállítására termesztett kukorica – német viszonyok között! – az élelmiszerellátást kockáztatná. (agrarhirek.hu)
  • FORRADALMI MEGOLDÁS A GÁZFŰTÉS KIVÁLTÁSÁRA - KOMPLEX BIOMASSZA PROGRAM ÖNKORMÁNYZATOKNAKFORRADALMI MEGOLDÁS A GÁZFŰTÉS KIVÁLTÁSÁRA - KOMPLEX BIOMASSZA PROGRAM ÖNKORMÁNYZATOKNAKA patinás Nyíregyházi megyeháza adott otthont a 2015. január 13-án „Fűtsünk be? Természetesen!”- Komplex Arundo biomassza program önkormányzatoknak címmel, kifejezetten helyi önkormányzatok számára lehetőséget kínáló szakmai konferenciának. (arundo-donax.hu)+(VIDEÓ!)
  • Szuper fa – gyorsan nő, mint a gombaSzuper fa – gyorsan nő, mint a gombaHárom-négy év alatt akár 25 méteresre is megnőhet és sokkal könnyebb, mint bármelyik más keményfa. Elképesztő adatokat hallhattak az oxyfáról azok, akik ellátogattak kedd délután a vásárhelyi Erzsébet Kórház L épületébe, ahol Éles György, a bblue Network Division vezetője mutatta be a különleges fafajtát. (promenad.hu)
  • Energianövényekből szociális tűzifaEnergianövényekből szociális tűzifaEnergianövényeket telepített a mosonmagyaróvári Városüzemeltető kft. Az ültetvények területét tovább bővítenék. A társaság ebből készít majd tüzelőanyagot a város intézményeinek, illetve a rászorulóknak. A próbaüzem után már „élesben" működteti a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (kisalfold.hu)
NRGENS