Energiatárolás
Jöhet az áramcégek haláltusájaJöhet az áramcégek haláltusája

Eljött az ítélet napja az amerikai áramszolgáltatók számára, mondják a Barclays elemzőház szakemberei a Business Insideren ismertetett anyagukban. (investor.hu)


  • Tesztelik az ország legnagyobb hőtárolóját

    A felerészben önkormányzati tulajdonú Tatabánya Erőmű Kft.-ben szerdán megkezdődött az ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolójának próbaüzeme. A berendezés lehetővé teszi, hogy a Tatabánya távhőellátását végző erőmű olyankor járassa a gázmotorokat, amikor a villamosenergiát jó áron tudja értékesíteni és a keletkező felesleges hőt tárolja. (hirado.hu)


  • A Tesla nem viccel, jön a Gigagyár

    Akár évi 500 ezer akkumulátorcsomag előállítására is kapacitálható lesz a Tesla tervezett új gyára. Az 5-6 milliárd dollár (1150-1400 milliárd forint) értékű beruházással a kaliforniai vállalat jelentősen csökkentheti költségeit hosszú távon, ezzel segítve egy olcsó belépőmodell bevezetését. (totalcar.hu)


  • Gránátalmára hasonlít a jövő akkujaGránátalmára hasonlít a jövő akkujaMint a gránátalmában a magok, úgy sorakoznak a Stanford Egyetemen kifejlesztett akkuban a szilícium nanorészecskékből készült anódok. Csak éppen nem húsos és ízletes burok veszi körül őket, hanem egy erős, szénből készült héj. (index.hu)
  • 5 megawatt kapacitású akkumulátortelepet létesít Németországban az E.ON 5 megawatt kapacitású akkumulátortelepet létesít Németországban az E.ON Az E.ON 5 megawatt kapacitású akkumulátortelepet létesít Németországban, melynek célja a megújuló energiaforrások által megtermelt elektromos áram tárolása. A projekt nagyságrendje nem jelentős, inkább egyfajta kísérletnek tekinthető. (profitline.hu)
  • Vége lehet a felrobbanó akkumulátorok korának?Vége lehet a felrobbanó akkumulátorok korának?A múlté lehetnek a kigyulladó akkumulátorok, hála az Észak-Karolinai Egyetem kutatóinak. A tudósok olyan nem gyúlékony elektrolitot fedeztek fel, amellyel kiküszöbölhető a lítiumion tűzveszélyességi kockázata, a megoldásért ráadásul nem kellett messze menni, az új elektrolit ugyanis egy régóta használt ipari kenőanyag. (hwsw.hu)
  • Keményítőt bont le cukorrá, és a lítiumos akkumulátoroknál is hatékonyabb az új biotelep.Keményítőt bont le cukorrá, és a lítiumos akkumulátoroknál is hatékonyabb az új biotelep.A bioakkumulátor az amerikai Virginia Tech egyetem kutatóinak fejlesztése, amelyet a Nature című tudományos szaklapban mutattak be először. Azonos méret mellett a cukoralapú energiacella tízszer több energiát tud raktározni a jelenleg elterjedt lítiumion-akkumulátoroknál, így jelentősen kibővítheti azok üzemidejét is. (origo.hu)
NRGENS