Energiatárolás2016 október 25

Itt az első fecske: startup az MVM Csoportnál

Itt az első fecske: startup az MVM Csoportnál

Magyarországon épül fel a világ első, hálózati termelésre képes power-to-gas (áramból-gázt) erőműve az MVM Csoport és a müncheni székhelyű, megújuló energiával foglalkozó startup vállalat, az Electrochaea GmbH együttműködésében. (lokal.hu)

Az erőmű kapacitása akár a 10 megawattot is elérheti. Erre a célra az Electrochaea és az MVM Csoporthoz tartozó Smart Future Lab Zrt. közös céget hozott létre. A létesítmény a világon egyedülálló, biológiai metánfejlesztésen alapuló power-to-gas technológiát alkalmaz majd, amelyet az Electrochaea fejlesztett ki. A szabadalmaztatott biokatalizátor a megújuló energiaforrásokból származó olcsó többletenergiát és széndioxidot alakítja kereskedelmi minőségű, megújuló fűtőgázzá. A rendszer alapja egy mesterségesen kitenyésztett mikroorganizmus (methanogenic archaea).

Az így termelt biometán tárolható és közvetlenül felhasználható a meglévő földgáz-hálózat segítségével. A technológia alapjait a Chicagói Tudományegyetem szakemberei fektették le. Az Electrochaea 2016 áprilisa óta sikeresen működtet egy 1 MW fogyasztású, hálózati szintű erőművet Dániában. További erőművek létesítése Svájcban és az Egyesült Államokban is folyamatban van. Középtávú cél jelenleg az 1 gigawatt kapacitású erőművek létrehozása.

Az Electrochaea és az MVM Csoport startup-inkubációs cége, a Smart Future Lab (SFL) Zrt. által létrehozott közös cég, a Power-to-Gas (PtG) Hungary Kft. közvetlen hozzáféréssel rendelkezik majd a magyarországi villamos áram- és földgáz-hálózatokhoz. Az MVM Csoport Magyarország legnagyobb állami tulajdonú energetikai cégcsoportja, mely a közép- és délkelet-európai régió 40 legnagyobb vállalata közé tartozik. Az MVM 2020-ig kitűzött célja, hogy a cégcsoport EBITDA értéke meghaladja a 820 millió eurót.

– Az Electrochaea megoldást talált a megújuló energia tárolásának problémájára és egyúttal a környezetet károsító szén-dioxid kibocsátás csökkentésére is. Ez a forradalmi technológia rendkívüli lehetőségeket kínál. Az SFL folyamatosan keresi az ehhez hasonló innovatív megoldásokat annak érdekében, hogy biztonságos, tiszta, megbízható és megfizethető energiát tudjunk biztosítani ma és a jövőben is – mondta Bertalan Zsolt, az SFL Zrt. vezérigazgatója.

– A Smart Future Lab Zrt. és közös vállalkozásunk, a PtG Hungary segítségével folyamatos és jelentős növekedésnek nézünk elébe nem csak Magyarországon, hanem a teljes közép-európai régióban is, technológiánk világszerte történő értékesítése révén. Ez egy rendkívül jelentős mérföldkő az Electrochaea számára, amely közelebb visz minket ahhoz a célunkhoz, hogy minél több nagy-teljesítményű, hálózati szintű erőművet hozzunk létre – húzta alá a szerződéskötés kapcsán Mich Hein, az Electrochaea GmbH ügyvezető igazgatója.

Teljes cikk >>

Forrás: lokal.hu

NRGENS