Fenntartható fejlődés
Benzint spórol az okostelefonBenzint spórol az okostelefon

Ha jobban vezetünk, akkor kevesebb üzemanyagot használunk. A takarékosabb autóvezetést segíti egy új okostelefon-alkalmazás, amelyet a Valenciai Műszaki Egyetem szakemberei fejlesztettek ki. Egy okostelefon sokkal többet tud használójáról, mint sokan sejtenék. Ráadásul nagy mennyiségű adat feldolgozására képes és gyakran folyamatos internet-kapcsolattal is rendelkezik. Kézenfekvő, hogy ezen képességeit az autós közlekedésben a navigáción túlmutató feladatokra is hasznosítsák. (energiaoldal.hu) + (VIDEÓ!)


  • LMP: a kormány kukába dobta a környezetvédelmet

    2013. január 14. - Budapest - Az LMP véleménye szerint a kormány a "kukába dobta" a környezetvédelmet és az elmúlt évben ott is tartotta az ágazatot. Jávor Benedek képviselő az ellenzéki párt hétfői - a tavalyi évet a környezetvédelem és az agrárium szempontjából értékelő - sajtótájékoztatóján azt mondta, a környezetvédelmi szektor már a kormány megalakulásakor erős üzenetet kapott azzal, hogy felszámolták a környezetvédelmi tárcát, ami helyett egy "alárendelt" államtitkárság jött létre. (forestpress.hu)


  • Vannak-e a növekedésnek korlátai?

    „Scarcity”, azaz „Szűkösség” címmel jelent meg Ch. O. Clugston amerikai szerző nagy érdeklődést kiváltó könyve az USA-ban. (Booklocker.com,Inc.). A könyv borítóján a következő figyelemfelkeltő gondolat olvasható: Ha az ember, a „homo sapiens” valóban különleges lény, most itt az ideje, hogy ezt bebizonyítsa. A szerző 30 évet töltött el az elektronikai iparban különböző vezető pozíciókban, a marketingtől a pénzügyekig. Vezérigazgatóként ment nyugdíjba. Jelenleg tanácsadóként dolgozik. Könyve ismertetésében a következőket írja: „2006 óta folytatok szerteágazó kutatásokat a fenntarthatóság témakörében. (nemenyi.net)


  • Évente 420 ezer értelmetlen halál a légszennyezés miattÉvente 420 ezer értelmetlen halál a légszennyezés miattÉvente 420 ezren halnak meg idő előtt a légszennyezés következtében az Európai Unióban. „Ez a szám tizenhétszer magasabb, mint a közlekedési balesetben elhunytak száma” – mondta Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa a Levegő Éve nyitókonferenciáján január 8-án Brüsszelben. A Levegő Munkacsoport közleményében olvasható, hogy az Európai Parlament képviselői, miniszterek, más magas rangú politikusok, tudósok és civil szervezetek részvételével tartott rendezvényen több előadó is leszögezte: a kutatások azt bizonyítják, hogy a levegő minőségének jelentős javítása sokkal nagyobb pénzügyi hasznot eredményezne, mint amennyit rá kellene fordítani. (zipmagazin.hu)
  • Hamarosan robbanhat a kínai környezeti bombaHamarosan robbanhat a kínai környezeti bombaA környezetszennyezés még nem érte el tetőfokát Kínában, a jövőben minden korábbinál súlyosabb környezeti válság várhat az országra - összegezhetők egy hongkongi konferencia szakértői véleményei. A levegő szennyezettsége a dohányzást megelőzve a tüdőrák első számú okozójává léphet elő. A napokban egymillió lakos maradt víz nélkül egy folyószennyezés miatt Senszi tartományban. (greenfo.hu)
  • A növekedés határaiA növekedés határaiMilyen következményekkel jár, ha a világ népesség-növekedése a jövőben korlátlanul folytatódik? Vajon lesz-e mindenkinek elegendő élelem és ivóvíz? A véges kőolaj, kőszén és földgázkészletekkel mi lesz? Jut-e belőle mindenkinek? Mit lehet tenni azért, hogy a Föld eltartóképességén belül maradjon az emberiség? És egyáltalán: mekkora ez az eltartóképesség? Bár a fenti kérdéseket már Thomas Malthus is feltette a XVIII. század második felében és Aldous Huxley is említést tesz róluk a Pont és Ellenpont c. regényében (1928), csak a Római Klub tagjai voltak, akik elsőként behatóbb tanulmányokat végeztek a válaszkeresés reményében. (ffek.hu)
  • Jön a fogyasztói index - zöld sikertörténetek 2012-bőlJön a fogyasztói index - zöld sikertörténetek 2012-bőlBár az ENSZ legutóbbi klímakonferenciája csaknem kudarcba fulladt, világszerte pezsgés van a zöld iparágakban és a környezetvédelmi kutatásokban. Szerintünk ezek a legpozitívabb történetek 2012-ből. (origo.hu)
NRGENS