Fenntartható fejlődés
Ilyen lesz a jövő villanykörtéjeIlyen lesz a jövő villanykörtéje

A Wake Forest University kutatói által megalkotott világítótest kétszer gazdaságosabban működik, mint az eddig használt megoldások. A polimer elektrolumineszcens (FIPEL) technológiával készült világítótest lágy fehér fényt ad, így viszonylag természetes fényt biztosít - ellentétben a LED-es megoldásokkal. (hvg.hu)


 • Globális energia trilemma

  Az energiarendszerek még mindig távol állnak a fenntartható működéstől - figyelmeztet az Energia Világ Tanács a most Dohában zajló Éghajlatváltozási Konferenciához időzítve. Energia Világ Tanács (World Energy Council WEC) több mint 90 vizsgált ország adatain alapuló éves fenntartható energia mutatója (Energy Sustainability Index) azt jelzi, hogy az értékelt országok többsége még igen távol áll a teljes mértékben fenntartható energiarendszer megvalósításától. (greenfo.hu)


 • Városnyi energiát fogyasztanak az adatközpontok

  A teljes IT-szektorban hozhat változásokat az az egyre több oldalról megerősített igény, hogy az adatközpontok csökkentsék már most hatalmas, de így is rohamosan növekvő energiafelhasználásukat. A The New York Times szerint egyébként a digitális raktárak világszerte harmincmilliárd watt energiát használnak fel, ami nagyjából harminc atomerőmű kibocsátásával egyenértékű, miközben egy adatközpont áramfogyasztása egy közepes méretű városénak felel meg. A legnagyobb felhasználó természetesen az Egyesült Államok 25-30 százalékos részesedéssel. (vg.hu)


 • Önismerettel a fenntartható fejlődésért ?Önismerettel a fenntartható fejlődésért ?Ahhoz hogy erre a kérdésre választ kaphassunk először érdemes tisztázni a fenntarthatóság és a fejlődés fogalmát. Kevés meghatározást találhatunk a két fogalom külön értelmezésére. A szakirodalomban általában a fenntartható fejlődés fogalmával találkozunk a legtöbbet. (felsofokon.hu)
 • Odaadnák a hibridek kreditjeit a Odaadnák a hibridek kreditjeit a "gyárkéményeknek"Károsanyag-kibocsátási szuperkreditekkel, vagyis emissziós jogosítvánnyal ösztönözné az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gépkocsik gyártását és a 2020-as uniós határérték betartását a német autógyártók képviseleti szervezete. A Verband der Automobilindustrie (VDA) javaslata szerint a határérték feletti kibocsátású autók gyártására az alacsony kibocsátású járművek utáni szuperkrediteket lehetne beváltani, és egyúttal el kellene törölni a gyártónként megszabott 20 ezer darabos plafont. (nmo.hu)
 • Tízmilliárd is juthat energiahatékonyságraTízmilliárd is juthat energiahatékonyságraAz NGM módosító indítványt adott be a 2012-es költségvetéshez, amely szerint a széndioxid kibocsátási egységek eladásából 2012 során befolyó bevételek majdnem felét energiahatékonyságra kell költeni és a Zöld Beruházási Rendszeren (ZBR) keresztül kell felhasználni. Ezzel a lépéssel még az év hátralevő részében új lendületet kaphatnak az energiahatékonysági beruházások. (energiainfo.hu)
 • Alkonyához érkezett a fosszilis korszakAlkonyához érkezett a fosszilis korszakTörténelmi választóvonalhoz érkeztünk az energiafelhasználásunkban, túl vagyunk a fosszilis energiaforrások korszakának delelőjén – mondta Hetesi Zsolt fizikus a Piac&Profit által szervezett Fenntarthatósági Csúcson. "Olyan választóvonalhoz érkeztünk a fosszilis energiaforrások használatában, amelyre később majd visszatekintve fontos pont lesz civilizációnk fejlődésében". (energiainfo.hu)
 • Ilyen lesz az ökovárosIlyen lesz az ökovárosNagy ökováros épül a közép-kínai Csengtu város közvetlen szomszédságában - az energiatakarékos, alacsony károsanyag-kibocsátású város a tervek szerint akár teljesen autómentes lehet. A Kínában egyedülálló mintaváros felépítése idén ősszel kezdődött, s mintegy nyolc évig tart. Elkészülte után a "Nagyszerű Város" 30 ezer családnak, vagyis mintegy 80 ezer embernek szolgál majd otthonául - derül ki a tervező cég honlapján is közzétett dokumentumokból. (inforadio.hu)
 • Hogyan faljunk kevesebb hőt?
 • Repülőgépek a „javulás útján”
 • Autómentes város épül Kínában
NRGENS