Fenntartható fejlődés
Mit jelent majd a hétköznapi embernek, ha elfogy az olaj?Mit jelent majd a hétköznapi embernek, ha elfogy az olaj?

A kérdés természetesen nem csak a hétköznapi embereknek szól, hanem pl. az iparnak, a mezőgazdaságnak, a hadseregnek, stb., hisz ma társadalmunk (sajnos) szinte kizárólag az olajra épül. Úgy is nevezhetnénk magunkat, mint „civilizált” társadalmakat, hogy olajalapúak vagyunk, egész kultúránk a fekete aranyra hagyatkozik. Azt használjuk energiaként, abból készülnek hétköznapi tárgyaink, csomagolóanyagaink, kozmetikai szereink és még a rágógumink is többek között. (utajovobe.eu)


 • A világ egyik "legzöldebb" irodaházát adták át Londonban

  Formájáról kapta nevét a brit fővárosban a múlt héten átadott, a Kristály. A világ egyik "legzöldebb" építménye a napenergia mellett az esővizet is hasznosítja, 50%-kal kevesebb áramot fogyaszt és 65%-kal kevesebb szén-dioxidod bocsát ki, mint egy hasonló irodaház. A Siemens Fenntartható Városi Fejlődés központjaként funkcionáló Kristály konferenciáknak, a városi fenntarthatóság témáját feldolgozó legnagyobb kiállításnak, valamint technológiai és innovációs központnak ad otthont. (portfolio.hu)


 • Kerbela zöld háborúja

  Eukaliptuszok, pálmák, olajfák hosszú sora. Kerbela, kb. 100 km- re Bagdadtól dél-nyugatra ezzel harcol az elsivatagosodás ellen, amely tovább súlyosbítja a harcok miatt leromlott környezet állapotát. A síita iszlám főbb szent városai között Kerbela az úti célja zarándokok millióinak, akik minden évben odalátogatnak, hogy tisztelegjenek Huszein és Abbász imámok emléke előtt.(Aiolus News)


 • A Vatikán támogatja a fenntartható turizmustA Vatikán támogatja a fenntartható turizmustA Vatikán üzenettel fordult a világhoz abból az alkalomból, hogy közeledik a Turizmus Világnapja / szeptember 27 / és 2012 a fenntartható energia nemzetközi éve. Az üzenet a két témát összekötve figyelmeztet arra, hogy a világszerte növekvő turizmusnak is ügyelnie kell az energiafogyasztásra és a környezetre gyakorolt hatására. (Aiolus News)
 • A “ csináld magad” városoké a jövő?A “ csináld magad” városoké a jövő?A Do It Yourself / DIY / a várostervezés új módjává nőheti ki magát. Korunkban, amikor az informatikai technológiák, mint, például a 3 D-s nyomtatók és az Internet széles körben elérhetők, az olyan vállalkozások, amelyeket korábban csak nagy vállalatok tudtak megvalósítani, ma már probléma nélkül realizálódhatnak alulról, az érintett emberek által. (Aiolus News)
 • Sokat tanultak a válságból: fenntartható fejlődés kínai módraSokat tanultak a válságból: fenntartható fejlődés kínai módraKínának van a legnagyobb pénzügyi tartaléka a világon, s a második legnagyobb gazdaságként tartják számon – az ázsiai állam hihetetlen változáson ment át. Gazdasági, politikai és katonai nagyhatalom, központi kérdés a fenntartható fejlődés biztosítása. A Kaposvári Egyetem nyári egyetemének egyik előadója volt Li Xing, a dániai Aalborg Egyetem kutatója, aki az utóbbi három évtized átalakulását gyűjtötte csokorba, s felvillantotta közeljövő lehetséges változásait. (sonline.hu)
 • Eljött a környezetbarát lövedékek koraEljött a környezetbarát lövedékek koraEgy katonának teljesen mindegy, hogy környezetbarát-e a életét kioltó lövedék, de egy svéd lőszergyártó szerint meg kell szabadulni a mérgező ólmtól, mert az komoly környezeti károkat okozhat. A brit hadsereg mégsem akar átállni acélgolyókra. Minden évben több millió ólomlövedéket pufogtatnak el világszerte a különböző csatatereken és harci zónákban, de kevesen gondolnak bele, hogy az ólom milyen káros hatást gyakorol a környezetre. (index.hu)
 • „Zöld Út” program Bronxban„Zöld Út” program BronxbanNemrég avattak fel New York Bronx negyedében 222 olyan új lakást, amely új arcot ad a lepusztultság szimbólumaként emlegetett városrésznek. A program születését egy pályázat előzte meg, amelyet az AIA/ American Institute of Architecture / és a HPD / New York City Department of Housing Freservation and Development/ által szponzorizált Professzionista Technikusok Önkéntes Bizottsága hirdetett meg a negyed megújítására a zöld építészet és a fenntartható tervezés jegyében. (Aiolus News)
 • Készüljön a visszafejlődésre!
 • Üzemanyag a levegőből
 • Öko-Ramadán
NRGENS