Fenntartható fejlődés
Kína: szmog elleni új ösztönzők a mobilitásbanKína: szmog elleni új ösztönzők a mobilitásban

A kínai kormány új ösztönzőket dolgozott ki, hogy rávegye a lakosságot elöregedett járműveik kicserélésére. A pénzügy- és a kereskedelmi minisztérium együttes közleménye szerint a program azért született, hogy nagyobb ösztönzést adjon a stagnáló autópiacnak és segítse az állam erőfeszítéseit a klímaváltozás elleni harcban és a szennyező kibocsátások csökkentésében. (Aiolus News)


  • Mit hagyunk az utódainkra?

    Diane Coyle közgazdász, a globalizáció jelenségeire specializálódott tanácsadó cég vezetőjének “ Enlightenment economics” (Gazdasági felvilágosodás) című könyve az amerikai sikerlisták első helyét tartja.“ Akkor kezdtem írni a könyvet, amikor azt olvastam az újságban, hogy a bankok már nem bíznak egymásban, nem kölcsönöznek egymásnak. Akkor azt gondoltam, hogy ha a bankok nem bíznak egymásban, akkor én hogyan bízhatok bennük. Kivettem a pénzautomatából az összes kivehető pénzemet, mert féltem, hogy nem lesz miből vásárolnom a családomnak. Ami akkor elindult, az nagy katasztrófa volt minden nyugati gazdaság számára” - nyilatkozta a közgazdász. (Aiolus News)


  • Az óceánok savasodásának hatása a korallokra

    Sok tengeri organizmus, köztük a polipkorallok, kálciumkarbonátot használnak külső vázuk felépítésére. Ez a folyamat kalcifikáció néven ismert.Annak a C02-nek, amely az ipari forradalom kezdete óta az atmoszférába került és felszívódott az óceánokban, kb. az egyharmada növelte a víz savasságát és csökkentette a karbonát koncentrációját. Amikor pedig a tengervíz savasabbá válik, a kalcifikáció szintje csökken, mert a kalciumkarbonát struktúrái olvadni kezdenek. (Aiolus News)


  • A’ Boeing B-787 Dreamliner a legzöldebb repülőgépA’ Boeing B-787 Dreamliner a legzöldebb repülőgépHúsz százalékkal kevesebb fogyasztás, a zajszennyezés 60%-os csökkentése, 30%-kal kevesebb fenntartási költség. Ezek az adatai minden idők „legtisztább” repülőgépének. (Aiolus News)
  • Környezetbarát 220 emeletes felhőkarcoló 90 nap alattKörnyezetbarát 220 emeletes felhőkarcoló 90 nap alattA kínaiak szeretik a „nagy ugrásokat”. Most arra törekszenek, hogy övék legyen a világ legmagasabb épületének rekordja. E cél érdekében alig 90 nap alatt fel akarnak építeni egy, a jelenlegi csúcstartónál, a dubai Burj Kalifánál (828 méter), 10 méterrel magasabb felhőkarcolót, de ellentétben az emirátus építményével, amely 5 évig készült, ezt 90 nap alatt tervezik felhúzni, ráadásul úgy, hogy az megfeleljen a legmodernebb környezetvédelmi előírásoknak. (Aiolus News)
  • 175 milliárd dollárt költenek a fenntartható fejlődésre175 milliárd dollárt költenek a fenntartható fejlődésreA világ nyolc legnagyobb nemzetközi fejlesztési bankja összesen 175 milliárd dollárt szán az elkövetkező tíz évben a fenntartható fejlődést jobban segítő közlekedési rendszer kiépítésére – jelentették be a fenntartható fejlődésről Rio de Janeiróban zajló, nagyszabású ENSZ-konferencián. A Világbank, az Ázsiai Fejlesztési Bank és hat másik intézmény helyi idő szerint szerdán ismertette erről szóló tervét. Szerintük ez a kötelezettségvállalás példa nélküli, és azzal az ígérettel kecsegtet, hogy emberek százezreinek életét óvhatja meg a tisztább levegő és a biztonságosabb utak révén. (mno.hu)
  • Áramszünetekre készülhet a világÁramszünetekre készülhet a világAz energetikai iparág szereplői a legnagyobb kihívást a fejlesztésekhez szükséges forrásszerzésben látják, és attól tartanak, hogy a beruházások finanszírozási gondjai gyakoribb áramszünetekhez vezethetnek Európában – derül ki a PwC felméréséből, amelyben 43 ország 72 energetikai vállalatának felső vezetői vettek részt. (mno.hu)
NRGENS