Fenntartható fejlődés
Riótól-Rióig: a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos folyamatok értékeléseRiótól-Rióig: a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos folyamatok értékelése

2012. június 13. - 2012. június 20-22-én újra találkoznak a világ vezetői Rio de Janeiróban, hogy megerősítsék a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget, foglalkozzanak mindenekelőtt a zöld gazdaság és a fenntarthatóság intézményrendszerének témaköreivel. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) - az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottságával, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és az Országos Környezetvédelmi Tanáccsal együttműködve - konferenciát szervezett, valamint szakértőkre támaszkodva civil értékelést készített a globális folyamatról, annak eddigi eredményeiről és elmulasztott lehetőségeiről. (forestpress.hu)


  • Fenntartható farmernadrág Törökországból

    A farmernadrág is lehet fenntartható - állítja Marco Lucietti, a Sanko Holding Isko marketing részlegének igazgatója. A cégnek Törökországban 15 ezer alkalmazottja van és évi 200 millió méter farmeranyagot gyárt, ami kb. 160 millió nadrág elkészítésére elég.A cég az ökofenntarthatóság megvalósítását tűzte ki célul, mivel ennek az anyagnak a gyártása az egyik leginkább szennyező folyamat és ökofenntarthatóvá tétele nem kerül többe. Viszont az előállításnak a kezdetektől, a termesztéstől kezdve ökologikusnak kell lennie - véli az igazgató. (Aiolus News)


  • A Rio+ 20 konferencia előtt

    A Rio + 20 konferencia közeledtéve1 / június 20-22/a WWF Beyond Rio” címmel közzé tette jelentését a Föld állapotáról. A jelentésben nagy helyet kapott Új-Zéland, ahol a szerzők szerint drámai a helyzet. Húsz évvel ezelőtt az első riói Földcsúcson egy sor ajánlást fogadtak el a klímaváltozások által okozott hatások ellensúlyozására, az állat- és növényfajták védelmére, de mára kiderült, hogy az akkori ígéretek többsége nem valósult meg sok ilyen a világban és különösen nem a górcső alá vett Új -Zélandon. (Aiolus News)


  • Katar és a túlméretes cipő – Fenntarthatatlan városfejlesztés? A Föld legnagyobb ökológiai lábnyoma.Katar és a túlméretes cipő – Fenntarthatatlan városfejlesztés? A Föld legnagyobb ökológiai lábnyoma.Néhány héttel ezelőtt Katar fővárosában, Dohában töltöttem néhány napot, némi betekintést nyerve egy európai szemmel ma elképzelhetetlenül dinamikusan fejlődő arab miniállam mindennapjaiba. Hihetetlen, leírhatatlan, tényleg gigászi „fejlesztés dömping” van ebben a városban. Szemléltetésül leírok néhány adatot: a város őslakossága hozzávetőleg háromszáz-ezer fő, ehhez (jóval több, mint száz országból) közel másfél-millió külföldi munkavállaló(!) adódik. Olyan ütemben építkeznek, hogy havonta teljesen új várostérképet nyomtatnak. Azt mondják Dohában, hogy nincs olyan ablak a városban, melyből kitekintve legalább egy toronydarut ne lásson az ember. Annál inkább előfordul, hogy 6-8 db-ot is látok egy területen. (utajovobe.eu)
  • Akár 60 millió új munkahelyet is teremthet a gazdaság zöldítéseAkár 60 millió új munkahelyet is teremthet a gazdaság zöldítéseA zöld gazdaságra áttérés 15 és 60 millió közötti új állást teremthet világszerte a következő két évtizedben, és dolgozók tízmilliói számára jelenthet kiutat a szegénységből - számol be az MTI a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb jelentésére hivatkozva, amely a szervezet Zöld munkahelyek programjának (Green Jobs Initiative) irányításával készült. (portfolio.hu)
  • A jövő multimediális városaA jövő multimediális városa„Álmodj meg, építs meg, alakíts át valósággá”, így kezdődik a City 2.0, a TED ( Technology, Entertainment, Design) új portálja, amely kész fogadni a jövő fenntartható városára vonatkozó ötleteket, projekteket és javaslatokat. Egy hónapja lehet részt lehet venni egy virtuális programban, amelyet a non profit társaság, a TED indított el még 1984-ben minden olyan ötlet támogatása és elterjesztése céljából, ami megváltoztatja a világot. (Aiolus News)
  • Edison Green Movie, a fenntartható moziértEdison Green Movie, a fenntartható moziértLehetséges-e a környezettudatosságot bevinni a filmgyártásban? Az Edison és a Tempesta filmes cégek szerint igen. Éppen ezért a Cannes-i filmfesztivált használták fel arra, hogy bemutassák az AzzeroCO” tudományos konzulenssel közösen készült Edison Green Movie-t, ami nem más, mint a fenntartható filmipar első európai hitelesítési megállapodásának reklámfilmje. (Aiolus News)
NRGENS