Fenntartható fejlődés
Könyörtelenül okos lesz az új villanyóraKönyörtelenül okos lesz az új villanyóra

Teljesen átalakítják az áramfogyasztási szokásokat az intelligens villanyórák, amelyek pár éven belül Magyarországon is elterjedhetnek. Aki ilyen órát használ, jóval kevesebbet fizet majd az áramért, viszont amikor nincs rá szüksége, akkor leáll majd. Az okos villanyórák pontosan tudják, ki mennyit fogyasztott, nem kell majd az óraállást bejelenteni, viszont aki lopja az áramot vagy nem fizet, azt előbb fülön csípik. (origo.hu)


 • Földalatti park Manhattanben

  2009 nyarán New Yorkban megnyílt a látogatók előtt egy park, a High Line, amelyet egy régi magasvasúti vonalon alakítottak ki két emeletnyi magasban. Jelenleg előkészületek folynak egy földalatti parknak a létrehozására,a Williamsburg Trolley Terminal helyén. (Aiolus News)


 • Nem szennyez, hanem tisztít az öko-graffiti

  Lehet, hogy vége a graffitinek, mint a vandalizmus egyik fajtájának, minden önkormányzat rémálmának? Ma az érzékenyebb utcaművészek felteszik maguknak a kérdést, hogy festészeti megnyilvánulásaikban nincs-e itt az ideje, hogy kevésbé környezetkárosító kifejezési eszközöket használjanak. (Aiolus News)


 • Africa Express a fenntarthatóság jegyébenAfrica Express a fenntarthatóság jegyébenPárizsból indul, majd Tangeren át eljut egészen Fokvárosig és Kairóban lesz a végállomása. Röviden ez az útvonala az Africa Express nevű „zöld vonatnak”, amely a fenntartható energia évének keretében átszeli a fekete kontinens, hogy ötleteket, megoldásokat javasoljon a következő 50 évre. (Aiolus News)
 • Dublin, a legfenntarthatóbb ír városDublin, a legfenntarthatóbb ír város2020-on belül Dublin lesz a legfenntarthatóbb város Írországban. A CODEMA / fenntartható energia ügynökség / magánvállalatokkal és közintézményekkel együttműködve készített el egy programot, amely része a „Dublin City Sustainable Energy-20l0-2020”-nak, a város minőségi javításáért folyó nagyobb projektnek. (Aiolus News)
 • Fenntartható felhőkarcoló Phnom PenbenFenntartható felhőkarcoló Phnom PenbenA „ Placemaking” ( Komplex építészeti vállalat) egyik legfontosabb, nemzetközi szintű kísérlete folyik gyors ütemben Phnom Penben. A város legmagasabb épülete, a Vattanac Capital Tower, már a főváros jelképévé vált. A torony, amelynek végleges magassága eléri a 188,8 métert, 39 emeletes és nemcsak a hatékonyság modellje, hanem a tervezés sokszínűségének fontos példája, amelyet nemzetközi szinten „placemaking” ként ismernek. Egy olyan tervezési filozófiáról van szó, a mindenek középpontba az embert, a jövő struktúrájának és a negyednek a lakóját helyezi. (Aiolus News)
 • Achim Steiner: A jelenlegi gazdasági modell megbukottAchim Steiner: A jelenlegi gazdasági modell megbukottJúnius 20 és 22 között kerül megrendezésre Rio, de Janieróban az ENSZ Konferenciája a fenntartható fejlődésről. Egy olyan találkozó lesz, amelyet nagy figyelemmel kísérnek az összes környezetvédő szervezetek. Talán utolsó alkalom, hogy változás legyen azután, hogy állam- és kormányfők húsz évvel ezelőtti ígéreteiket teljességgel elárulták. (Aiolus News)
 • Cserélje fára a méregdrága benzint!Cserélje fára a méregdrága benzint!A hétről hétre drágább benzin és gázolaj könnyedén kikerülhető: némi átalakítás után alkohollal, cseppfolyós gázzal, használt sütőolajjal, de akár fával is elmegy a legtöbb autó. A leggyorsabban a gázhasználat térül meg, de ez is csak akkor, ha hosszabb távokat teszünk meg és megtervezzük a tankolásokat. Ha már nem tudunk takarékosabban vezetni és az autónk is tökéletesen műszaki állapotban van, egyetlen megoldás létezik, hogy kivédjük a hétről hétre rekordmagasságba emelkedő üzemanyagárakat, át kell állni valami alternatív megoldásra. (origo.hu) + (VIDEÓ!)
 • Ökováros Stuttgart mellett
 • Ökológikusan gondolkodik a fiatalok többsége
 • Piros volt a bazsalikom…
NRGENS