Fenntartható fejlődés
A Kongó-medence a fenntarthatóság példájaA Kongó-medence a fenntarthatóság példája

A Kongó folyó medencéje felhívta magára a figyelmet, mint a fenntarthatóság és a források ésszerű kezelésének példája. Az Európai Unió fontos tanulmányt finanszírozott annak érdekében, hogy kiemelje a Kongó medence fontosságát, mint Földünk környezeti egyensúlyának életbevágó forrását. (Aiolus News)


  • A világ fejlődésének iránya fenntarthatatlan

    Pásztor János ENSZ-tisztviselő szerint fenntarthatatlan a világ fejlődésének jelenlegi iránya, bebizonyosodott, hogy változtatásra van szükség. A szakértő, aki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár fenntartható fejlődéssel foglalkozó magas szintű tanácsadó csoportját vezeti, a Magyar Külügyi Intézetben szerdán tartott előadásában azt mondta, "a fenntartható fejlődés nem végállomás, hanem útvonal", amely tele van választásokkal. Ez egy lehetőség a Föld sorsát kedvezően befolyásoló változtatásokra - hangsúlyozta. (ma.hu)


  • Nincs más út - Zöldülnek a városok

    Nemcsak a klímaváltozással kapcsolatos nemzetközi félelmek, illetve az erre épülő zöld trend miatt érdemes törekedni a városok fenntarthatóságának javítására, hanem a városok létfenntartásához, polgáraik megtartásához is elengedhetetlen az élhető, természetbarát környezet kialakítása. A városiasodás az emberi civilizáció fejlődésének természetes folyamata. Az erőforrások hatékonyabb kihasználása, a tranzakciós költségek csökkenése, a kényelmesebb élet lehetősége nagy vonzerőt jelent, ami a városok folyamatos és megállíthatatlan növekedéséhez vezet. (portfolio.hu)


  • Örökre búcsút inthetünk a nejlonszatyroknak?Örökre búcsút inthetünk a nejlonszatyroknak?Egy szakértői tanulmány szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy a széndioxid-kibocsátáshoz hasonlóan szabályozná a műanyag bevásárlószatyrok használatát a környezet védelme érdekében. Sőt, Brüsszel akár a teljes tiltást sem zárja ki. Magyarországon a legnagyobb áruházláncok már fizetőssé tették a nejlonszatyrokat, így csökkenhet a napi 1,3 milliós eladási szám. Egy tipikus zacskó átlagosan 20 percig van használatban, majd 400 évig várja, hogy lebomoljon. (penzcentrum.hu)
  • Intelligens házak „világfaluja”Intelligens házak „világfaluja”Az intelligens (smart) házak az intelligens hálózatok technológiája új, egységes szabványa megteremtésének első lépése e hó végén bekövetkezhet Tokióban. A barcelonai Mobile World Kongresszuson Richard Brennan, a China Standards Authority fő képviselője egy interjúban megerősítette, hogy „egy, vállalatok, és ügynökségek általi konzorcium létrehozása jelentős lépés lehet az otthonok energetikai hatékonysága útján”. (Aiolus News)
  • Vágd és égesd!Vágd és égesd!Sok állam elítéli és tiltja a trópusi erdőkben a száraz ágak és a kivágott fák maradványainak helyben való elégetését. Teszik ezt az erdőtüzektől való félelem miatt, másrészt helytelenül értelmezett környezetvédelemből.A Biodiversity International tapasztalatai szerint azonban felül kellene vizsgálni ezt az álláspontot, mert a tiltás következményei mást mutatnak. (Aiolus News)
  • Sri Lanka, a biosokféleség bölcsője demográfiai nyomás alattSri Lanka, a biosokféleség bölcsője demográfiai nyomás alattSri Lanka látogatója, ha éppen Indiából érkezik, elképedve tapasztalja a környezeti témában meg lévő erős kontrasztot. Az indiai modell annyira negatív, hogy a szingaléz többségű ország legalábbis ökológiai paradicsomnak tűnik. Ez a kis földrész, minden kétséget kizárva, szemben az indiai félszigettel, példát, de mindenekelőtt reményt nyújt a szomszédos ázsiai országoknak. (Aiolus News)
NRGENS