Fenntartható fejlődés
Tigris vagy giliszta?Tigris vagy giliszta?

A szponzoráció törvénye kérlelhetetlen: a tigris jobban tetszik, mint a giliszta. A közforrások apadnak és a magánfinanszírozókat csak úgy lehet megnyerni,ha az esztétikai elem is szerepet kap. Az olyan állatok, mint a tigris, a panda, a párduc vagy a gorilla, aratnak a közvéleményben és több forrást szereznek, mint mondjuk, a giliszta. De melyiket mentsék meg, ha a pénz nem elég az összesre? (Aiolus News)


  • Összpontosítás a kulcsfontosságú területekre

    Nem a helyzet teremti az embert, hanem az ember az, aki a helyzetet teremti. A vállalkozások mindegyike úgy indul, hogy a vállalkozás vezetője vagy a résztvevők egy része valamiben nagyon jó. Ez a cég versenyelőnyt jelentő tudása. Az üzleti életben elkerülhetetlen problémák, csalódások során sosem szabad megfeledkezni arról, hogy miben vagy igazán jó. (energiacentrum.com)


  • Vertikális Farm Svédországban

    Svédországban Linköping város közelében készülőben van a híres Plantagon Greehouse első Vertikális Farmja. Az új centrum lesz annak a kutatásnak a fő motívuma, amelyet a városi mezőgazdaság témájában folytatnak, s amely reális szinten mutatja be azokat a projekteket, amelyeket a Vertikális Farm témájában elkötelezett híres svéd társadalom dolgozott ki a mai napig. (Aiolus News)


  • Miért és mennyit hőszigeteljünk?Miért és mennyit hőszigeteljünk?Pár évtizede még azt sem tudtuk, mi az a hőszigetelés, mégse pusztult ki az emberiség. Akkor most minek kell? Megéri egyáltalán? Üljünk be egy picit az iskolapadba, egy pillanat alatt elmagyarázom. Házaink régen jellemzően téglából, kőből, fából, vagy vályogból készültek, hol vékonyabb, hol vastagabb falakkal. A tető legtöbb esetben csak egyszerű faváz volt, amire kívülről rátettek valamit, hogy levezesse a vizet: cserepet, szalmát, vagy zsindelyt. A fűtés leginkább fával történt, a kályha vagy kemence amit elért, azt befűtötte, de körülötte többnyire jó meleg volt, hát odagyűlt mindenki, ott vészelték át a telet. Ma ezzel szemben fűtünk veszettül, legtöbben gázzal, kevesebben fa- vagy vegyes tüzelésű kazánnal. (mno.hu)
  • Amikor a Föld találkozik az égbolttalAmikor a Föld találkozik az égbolttal„Land meets Sky” így nevezik azt a technológiailag ultra modern campust, amelyet a dél-koreai Land +Housing Corporation (LH) rendelt meg azzal a céllal, hogy létrehozza Jinju város új negyedét, a hatékonyság és a fenntarthatóság példájaként. (Aiolus News)
  • Fenntartható fejlődésFenntartható fejlődésA téli előadásokon és a médiában is egyre gyakrabban hallani különböző, az átlagember számára nem mindig értelmezhető fogalmakat. Ilyenek: a fenntartható fejlődés, fenntartható mezőgazdaság, integrált mezőgazdaság, biotermelés, organikus termelés, permakultúra, önfenntartó közösségek. A fogyasztói társadalom, a népesség erőteljes növekedése és az energiahordozók kimerülése arra készteti társadalmunkat, hogy komolyabban foglalkozzon a jövőnket érintő problémákkal. (magyarszo.com)
  • Vissza a kőkorszakba?Vissza a kőkorszakba?„Az ipari civilizáció nem fejlődik, ellenben rohamosan elfogyasztja saját létének fizikai feltételeit. Rövidtávú, fenntarthatatlan és megismételhetetlen." - Egy új kőkorszak előtt állunk? Mit lehet tenni? Lehet-e egyáltalán valamit? Molnár Géza gondolatai jövőnkről. Az alábbi írás alapját Bobkó Csaba blogbejegyzése és Olajos Tibor fordítása képezi. Ezekhez fűzte hozzá Molnár Géza néhány megfontolandó gondolatát. (szentkoronaradio.com)
NRGENS