Fenntartható fejlődés
A csirke nem zacskóban terem, falu-újratervezés műkaja nélkülA csirke nem zacskóban terem, falu-újratervezés műkaja nélkül

Életrevaló gyakorlat ételre: egyre több somogyi település ér el csöndes, de egyre látványosabb eredményeket a közkonyha-programokban. Önkormányzati területeken, közmunkásokat alkalmazva állítják elő a helyi közintézmények, iskolák, óvodák asztalára szánt alapvető élelmiszereket. A gyakorlatban hasznosabb annál, mint amiért első látásra is annak látszik. A gyerekek asztalára kerülő egészséges étel elfogyasztásának a későbbiekben közvetlen nemzetgazdasági haszna lehet, hiszen kevesebbet kell költeni egy nemzedék gyógyítására. (sonline.hu)


  • Az ember pusztította el az afrikai esőerdőket

    A földművelés elősegíthette háromezer évvel ezelőtt, hogy hirtelen eltűnjenek a kiterjedt közép-afrikai esőerdők, amelyeket szavannák váltottak fel – hangsúlyozzák francia kutatók, akik a Science legújabb számában tették közzé tanulmányukat. Germain Bayon, a plouzané-i Tengeri Kutatások Európai Intézetének geokémikusa kollégáival a Kongó folyó torkolatában magfúrással vett tengeri üledékminták segítségével elemezte az elmúlt negyvenezer év éghajlati viszonyait. (mno.hu)


  • Mérgező anyag nagy márkák ruházati cikkeiben

    A Greenpeace 14 nagy márka ruházati cikkeiben talált mérgező anyagot. Az egész világon forgalmazott ingekben, nadrágokban, vászoncipőkben nonilfenol van. A mérgező anyagot, amelyet az EU-ban már betiltottak, a textil- gyárak használják a textilanyagok fehérítésére. A ruha viselőjére nem ártalmas, a méreg a mosásnál szabadul a vízbe és mérgezi a folyókat. (Aiolus News)


  • EU program a közlekedés javításáértEU program a közlekedés javításáértElindul az EU The-ISSUE / Traffic Health-Environment, Project Intelligent Solutions Sustaining Urban Economies azaz közlekedés-egészség – fenntartható városi intelligens megoldások programja/ programja, amelynek célja a közlekedési torlódások és ezzel a levegő szennyezettségének csökkentése. (Aiolus News)
  • Fenntartható üvegházakFenntartható üvegházakÜvegházban is lehet fenntartható módon termelni. Az EU kutatói kidolgoztak és kikísérleteztek egy Euphorosnak elnevezett programot, amellyel 50 %-kal lehet csökkenteni az üvegházi növények termeléséhez szükséges energiát, 30 %-kal a víz és a műtrágya használatát, l0 %-kal a rovarirtókét. (Aiolus News)
  • Mi kerül az asztalra 2050-ben?Mi kerül az asztalra 2050-ben?Algaleves, sült bogár, műhamburger? Lehet, hogy ezekre az ételekre kényszerül‚ ha jól akar lakni az a 9,5 milliárd földi halandó, aki akkor él majd a Földön.Az ENSZ adatai szerint a következő negyven évben meg kell duplázni a világ élelmiszer termelését annak a 2,5 milliárd embernek a táplálására, akik hozzájönnek a ma élő 7 milliárdhoz. Ez azonban nem könnyű feladat. Egy milliárd ember szenved krónikus éhségben és kevés olyan szűzterület van, amelyre ki lehetne terjeszteni a növénytermesztést, az állattenyésztést. Az óceánokban egyre kevesebb a hal és vízhiányban is szenvedhetünk. (Aiolus News)
  • Elefánt az Elefánt az "örökmozgóról"Köztudott Molnár Györgyről, az Omega együttes „Elefánt” becenevű gitárosáról, hogy régóta spirituális útkereső, olyan ember, aki a magas szűkebb és távolabbi környezetében egyaránt keresi a lehetőségeket a fenntartható fejlődés kiteljesítésére. Annak idején színpadi produkciója nyomán sokan nevezték őt „örökmozgónak”. A Stop! című hírportálnak adott interjújában arról is beszélt, hogy ma miként értelmezi az „örökmozgó” fogalmát. (Aiolus News)
NRGENS