Fenntartható fejlődés
Előrevitték az Ítéletnap ÓrájátElőrevitték az Ítéletnap Óráját

Egy perccel előremozdították a globális veszélyekre jelképesen figyelmeztető Ítéletnap Órája mutatóját, amely így öt perc múlva éjfélt mutat. Az óra mögött álló tudóscsoport a katasztrofális klímaváltozás megelőzését sürgeti. (origo.hu)


  • Ryanair: drágulnak a jegyek a szén-dioxid-kvóta miatt

    A Ryanair diszkont légitársaság pótdíjat vezet be amiatt, hogy az idei évtől az európai légtérben közlekedő repülőgépekre is kiterjesztik a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó uniós szabályokat. A társaság közlése szerint január 17-étől fejenként és utanként 25 eurócentet tesznek rá a jegyárakra. (gazdasagiradio.hu)


  • Ökobotanikus kertek Szingapúrban

    2012-ben nyílnak meg Szingapúrban a Gardens by the Bay nevű botanikus kertek az építészeti, technológiai és botanikai fenntarthatóság egyik legnagyobb példái.A 101 hektáros terület nagy részét két hatalmas üvegház foglalja majd el. Ezek lesznek a világ legnagyobb olyan építményei, amelyeket megújuló energiaforrások látnak el. Ezek lesznek a világ legnagyobb C02-semleges üvegházai, amelyekben százhatvankétezer, 200 különböző fajtájú trópusi növényt nevelnek. (Aiolus News)


  • Ökoút a Föld körül bolygónk fenntarthatóságáértÖkoút a Föld körül bolygónk fenntarthatóságáértA Földet kívánja megkerülni egy szuperkönnyű repülőgéppel egy szlovén biológus-fotográfus, hogy a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával felhívja a figyelmet bolygónk fenntarthatóságára. Matevz Lenarcic január 8-án indult el magányos útjára Ljubjanából. Két és fél hónap alatt 100 ezer kilométert tesz meg, 60 ország, 120 nemzeti park, valamint az Antarktisz és a Mount Everest felett is átrepül. Az első megálló Marokkó, majd Szenegál következik, innen indul tovább előbb Brazíliába, majd az Egyesült Államokba, ahol Floridában és Kaliforniában is leszáll. (Aiolus News)
  • Amerikai kutatók hozzák az olcsó megoldást a CO2-leválasztásra?Amerikai kutatók hozzák az olcsó megoldást a CO2-leválasztásra?Amerikai kutatók minden korábbinál költséghatékonyabb megoldást találtak a szén-dioxid leválasztására. A kutatók egy olcsó polimer alkalmazásával értek el igen jó leválasztási arányt - számol be a BusinessGreen. Amerikai kutatók szerint létezik a jelenleg fejlesztés alatt lévő technológiáknál és olcsóbb és egyszerűbb megoldás a CO2-leválasztásra. A Dél-Kalifornia Egyetem kutatói egy olcsó polimer alkalmazásával, minden jelenleg működő technológiánál nagyobb leválasztási arányról számoltak be. (portfolio.hu)
  • Zöldre vált a Mekong vidékeZöldre vált a Mekong vidékeA Mekong folyó vidékéhez tartozó hat ország kötelezettséget vállalt saját gazdasága kizöldítéséért. A következő tíz évre olyan integrált fejlődést akar, amely tiszteletben tartja a környezetet.Kína, Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld és Vietnam vezetői jöttek össze decemberben a Greater Mekong Subregion / GMS / negyedik csúcsértekezletére és jóváhagytak egy tervet a 2020-ig folytatandó stratégiai gazdasági együttműködésről. (Aiolus News)
  • Franciaországi ökonegyedekFranciaországi ökonegyedekHárom évvel ezelőtt indította el Jean-Louis Borloo francia területfejlesztési, energiaügyi és környezetvédelmi miniszter az EcoQuartier programot az építőipar számára, hogy új arcot kapjanak azok az elhanyagolt területek, amelyek logisztikai és környezeti szempontból rontották a városképet.A programhoz mellékelve megszületett a Grand Prix National EcoQuartier 2011 nemzeti díj azokért a programokért, amelyekben technológiai újítások, ökológiai szempontok dominálnak. (Aiolus News)
NRGENS