Fenntartható fejlődés
Az önfenntartás nem való a lusta embereknek?Az önfenntartás nem való a lusta embereknek?

A Gaja Környezetvédő Egyesület meghívására tartott lebilincselő előadást nemrég Fehérváron Gyulai Iván ökológus, a fenntartható fejlődés, a fenntarthatóság talán legjelentősebb magyar gondolkodója.- Az atomenergia hívei azt mondják, nincs mindig szél, nincs mindig nap, márpedig az elektromos energia nem tárolható, így a legjobb megoldás továbbra is a nukleáris energia. Önnek mi a véleménye erről? (Aiolus News)


  • Fenntartható iskolaépítési program a Közel-Keleten

    A durbani klímakonferencián mutatták be az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) ENSz-szervezet megrendelésére készült „Green School” programot. A szervezet már jó ideje foglalkozik alacsony áru és technológiájú iskolaépületek megvalósításának segítésével. A Cuccinella Architects Stúdió programját a gázai diákok iskolamodelljének szánták, olyan tipológiát választva, amelyet a szükségzónákban és menekült táborokban építenének olyan struktúrával, ami alkalmazkodni tud minden típusú feltételhez, ahol az energia ára nagyon magas és vízhiány van. (Aiolus News)


  • Aranyfokozatú fenntartható repülőtér San Franciscóban

    LEED Gold bizonyítványt kapott a San Franciscó-i Nemzetközi Repülőtér, elsőként az Egyesült Államok légi kikötői között érte el az energetikai fenntarthatóság e magas minősítését. Az eredmény mindenekelőtt azt bizonyítja, hogy nem csupán a kisebb épületek és létesítmények energetikai átalakítása lehetséges, hanem még egy ilyen hatalmas, 640 000 négyzetméter területű struktúráé is. Márpedig az amerikai Gensler stúdió az idén áprilisban ezt tette a repülőtér 2. termináljával, amelynek éves utasforgalma eléri a 6 milliót. (Aiolus News)


  • Ökováros a japán Kanagawa körzetébenÖkováros a japán Kanagawa körzetébenTokiótól 50 km-re, Kanagawa körzetében 2014 márciusra készen áll a beköltözésre egy 19 hektáron elterülő zöld város, kb. ezer lakással. A Panasonic és nyolc más nagyvállalat kutatói készítették a tervet Fujisawa Smart Town-hoz egy olyan nagy nemzeti program keretében, amelynek célja 2018-ig, 1990-hez viszonyítva 70 %-kal csökkenteni a C02 kibocsátást. (Aiolus News)
  • Zuckerberg szövetsége a Greenpeace-szelZuckerberg szövetsége a Greenpeace-szelA földkerekség leggyakrabban klikkelt közösségi portálja elkötelezte magát a megújuló energia frontján, partnerségre lépve a Greepeace-el. A Facebook talán a Google példáját követve fokozatosan távolodik a széntől, egyre nagyobb bizalmat ad a megújuló energiáknak, hogy így csökkentse információs technológiája környezeti hatását, arra törekszik, hogy előmozdítsa a közösségi portált használó milliók körében az alternatív energiaforrások használatát. (Aiolus News)
  • Ikea ökofalu LondonbanIkea ökofalu LondonbanA londoni Olympic Park közelében épít az Ikea egy ökonegyedet. A Strand East-nek elnevezett konglomerátumot teljes egészében a svéd üzlethálózat tervezi, építi és finanszírozza. A számítások szerint 11 milliárd eurót fektet bele. A 106 ezer négyzetméteres területen 1200 lakás, egy szálloda, 480 négyzetméternyi iroda, üzletek, éttermek lesznek. Az Ikea már régóta beruház fenntartható és megújuló forrásokra alapuló építményekbe, de eddig főként Amerikában járt sikerrel. (Aiolus News)
  • Így készül üzemanyag a szén-dioxidból - videóÍgy készül üzemanyag a szén-dioxidból - videóA világon először egy izlandi cég gyárt ipari mennyiségben metanolt a levegő szén-dioxidjából. A hidrogén és az üvegházhatású gáz reakciójával előállított metanol környezetbarátabb üzemanyag, mint a benzin vagy a gázolaj, mert a vele hajtott járműnek 40 százalékkal alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása. A jelenleg használatos robbanómotorokat viszont nem arra tervezték, hogy tisztán metanollal üzemeljenek. (origo.hu)
NRGENS