Fenntartható fejlődés
A bolíviai indiánok győzelmeA bolíviai indiánok győzelme

Szeptember 26-án Evo Morales Boliviai elnök, meghajolt az őslakosok akarata előtt, akik másfél hónap óta meneteltek a főváros, La Paz felé, tiltakozva a nagy „amazóniai autópálya” megépítése ellen. A 366 km út a Tipsis parkon keresztül haladna, amit maga Morales elnök nyilvánított „eredeti közösségi földnek” azaz érinthetetlennek. Az ökológiai rezervátum területe kb. 1 millió hektár, ahol több száz emlős, hal és madár, valamint 500 000 őslakos él a „szent területen”. (Aiolus News)


  • Sachs: „Kötelesség megmenteni az Euro-t, vagy globális recesszió lesz.”

    Az a nyugtalanító, hogy miután Jeffrey Sachs tekintélyt vívott ki magának azzal, hogy megmentette a fejlődő világ gazdaságait, szükségét érezte annak, hogy új könyvét az Egyesült Államok bajainak szentelje. A biztató az, hogy lát kiutat az USA és Európa számára, feltéve, ha forradalmasítják a társadalmat, mielőtt azt a válság elsodorná. A Columbiai Egyetem Világ intézete és az ENSZ főtitkára tanácsadójának könyve:” A civilizáció ára”címmel október 4-én jelent meg. Ez alkalomból nyilatkozott az olasz La Stampa című lapnak. (Aiolus News)


  • Szent Ferenccel a fenntartható fejlődésért

    “ Napfivérrel, Holdnővérrel és Földanyával tiszteljük a környezetet az infrastruktúrákon, a fenntartható fejlődésen, az emberrel való törődésen keresztül” - mottóval tartották meg szeptember közepén évi nemzetközi találkozójukat az assisi Szent Kolostor szerzetesei, akik ökológiai témákat vitattak meg kutatókkal, politikusokkal és értelmiségiekkel. (Aiolus News)


  • Veszélyessé váltak a koppenhágai kerékpárosokVeszélyessé váltak a koppenhágai kerékpárosokA józan észt, a mértékletességet, minden pozitív változás alapértékét nem szabad elfeledni a fenntartható fejlődés, a nagyvárosok „zölddé válása” során sem. A túlzások a legjobb dolgokat is képesek elrontani. Koppenhága már régóta a tiszta levegő és az alternatív mobilitás jelképe, de mostanra a maga nemében egyedülálló problémával kellett szembenéznie a túl sok forgalomban lévő kerékpár miatt. (Aiolus News)
  • Csak okos légi irányítással lesz zöldebb a repülésCsak okos légi irányítással lesz zöldebb a repülésÉvi két tonnával csökkenthető a repülőgépek szén-dioxid-kibocsátása, ha jobban menedzselik a hosszú távú járatokat például az Egyesült Arab Emirátusok és Ausztrália között. Iparági becslések szerint egy liter üzemanyag a légi forgalomban háromszor akkora üvegházhatást vált ki, mintha a felszínen lett volna elégetve. Néhány nappal ezelőtt négyre emelkedett az Egyesült Arab Emirátusok és Ausztrália nagyobb városait (Abu Dhabit és Dubajt, illetve Sydney-t, Perth-t és Brisbane-t) összekötő "zöld" járatok száma, amelyeket a tulajdonos ausztrál és emirátusbeli légitársaságok immár az új, környezetbarát szempontok szerint üzemeltetnek. Ennek lényege, hogy szorosabbra fűzik az együttműködést a légiforgalmi irányítás, a reptéri személyzet és a pilóták között, végig az út folyamán. (origo.hu)
  • Energia-átmenet és Amerika jövője – interjú Gregor MacDonalddalEnergia-átmenet és Amerika jövője – interjú Gregor MacDonalddalGregor MacDonald amerikai energiakutató és üzletember, évek óta foglalkozik a világ energiafelhasználásának átalakulásával. Gondolatait előbb egy, a Twitteren tette közzé, majd blogot vezetett Gregor.us címen, később hírlevelet, majd web-Tv programot szerkesztett. Cikkei jelentek meg az energia-átmenetről, és világgazdasági problémákról egyaránt. Az interjút a www.theenergycollective.com website készítette vele.
  • A fenntartható fejlődés stratégiájának érvényesítése az EU-banA fenntartható fejlődés stratégiájának érvényesítése az EU-banA természeti erőforrások igénybe vételének mértéke továbbra is meghaladja hosszabb távú regenerálódásuk ütemét, tovább csökken a biológiai sokféleség. Az Alapító Szerződés szerint a fenntartható fejlődés az Európai Unió távlati, a társadalmi-gazdasági fejlődés valamennyi részterületére kiterjedő célkitűzése. Az ezzel kapcsolatos, 2006-ban módosított uniós stratégia a hosszú távú fejlődést hivatott folyamatosan összehangolni a gazdasági növekedés, a szociális kiegyenlítődés valamint a környezet- és természetvédelem célkitűzései alapján – különös tekintettel az éghajlatváltozás kezelésére. Az Európai Bizottság a fenntartható fejlődés stratégiájának közösségi szintű érvényesítéséről 2009-ben kiadott beszámolója azonban megállapítja, hogy a kétségtelenül megfigyelhető pozitív fejlemények dacára egy sor területen továbbra is fenntarthatatlan tendenciák a meghatározóak. (gondola.hu)
NRGENS