Fenntartható fejlődés
Paks bővítése: nem a kormány döntPaks bővítése: nem a kormány dönt

A nemzeti energiastratégia határozati javaslatáról döntött a kormány, a paksi erőmű bővítéséről nem a szerdai kormányülésen. Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a kormányülésen elfogadták a nemzeti energiastratégiáról szóló határozat javaslat tervezetét is, amellyel a parlament ősszel foglalkozik majd. A stratégia egy olyan szakpolitikai keretrendszer lesz, amely összehangolja a környezeti fenntarthatóságot, illetve a gazdasági fejlődés szempontjait - mondta. (hvg.hu)


  • Fenntarthatóság és fejlődés

    A fejlődés alapvető célja a szociális jólét, a méltányos életfeltételek lehetőségének általános biztosítása a jelenlegi és a jövőbeli nemzedékek számára. Mint e rovatban, nemrég megállapítottuk, a klasszikus közgazdaságtan értelmezése szerint „külsőnek” tekintett költségek (a környezetben, harmadik személyeknek vagy társadalmi szinten okozott károk) következményeit (költségeit) az adott tranzakció részesei közül egyikük sem viseli, így azok meg sem jelennek a gazdasági kalkulációkban, még kevésbé a megfelelő árakban. Könnyű belátni, hogy ez hosszabb távon tarthatatlan, hiszen hovatovább a bioszféra (és az emberiség) létét, fennmaradását is veszélyezteti – a mindennapi élettel és gazdálkodásával összefüggő tevékenységek fenntarthatósága tehát elsőrendű fontosságú, létkérdés! (gondola.hu)


  • Lefejezés előtt a zöld ombudsman

    A most élő magyarokra is rossz hatással lesz a zöldombudsman eltörlése: még több fog elveszni a természeti környezetből, és elvesztettek egy fontos szereplőt, aki az egészségükért, az egészséges környezetért dolgozott. A Védegylet országos társadalmi mozgalmat indít a független zöld ombudsman visszaállításáért. Nem kell már bebizonyítanunk, hogy lehetséges egy ilyen ombudsman, hiszen több mint három évig működött példamutatóan. Azt kell bebizonyítanunk, hogy szükséges, hogy újra dolgozni kezdhessen, és ennek van társadalmi támogatottsága. Ehhez viszont nem lesz elég csupán tudósokat és közéleti szereplőket megnyernünk, akik segítségével létrejött 2007-ben a hivatal. Most mindenkire szükség lesz, aki a természetért, az egészségéért és a jövő nemzedékekért aggódik és felelősséget érez. (vedegylet.hu) + (VIDEÓ!)


  • Visszafogásra készül KínaVisszafogásra készül KínaA kínai kormány hét kulcsfontosságú iparágban tervezi felülvizsgálni beruházási elképzeléseit. A Reuters kormánykörökből származó értesülései szerint egyebek mellett gyorsvasútfejlesztéssel, valamint a szélenergia hasznosításával kapcsolatos beruházásokat fogná vissza a kormány.A magát megnevezni nem kívánó információs forrás szerint a vasútépítésnél az egyre inkább elburjánzó korrupció, a szélenergiánál a többletkapacitások indokolnák a visszalépést. (mno.hu)
  • Bencsik János: 2030-ra harminc százalékkal nő az villamosenergia-igényBencsik János: 2030-ra harminc százalékkal nő az villamosenergia-igényA hamarosan a kormány elé kerülő Nemzeti Energiastratégia szerint 2030-ra 30 százalékkal nő Magyarország villamos energia igénye - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára csütörtökön, a paksi atomerőműben tartott sajtótájékoztatón. Bencsik János hozzátette: a szakmai szereplőkkel és a rendszerirányítóval kialakított közös álláspont szerint évi 1,5 százalékra tehető az éves energiaszükséglet bővülése, a növekedés 2050-re akár a 70 százalékot is elérheti. (inforadio.hu)
  • A zöld gondolkodás eredménye: jobb életA zöld gondolkodás eredménye: jobb életSan Francisco a legzöldebb város Észak-Amerikában - Golden Gate Bridge Az Economic Intelligence Unit közvéleménykutatása szerint San Francisco a legzöldebb észak-amerikai város, megelőzve Vancouvert és New Yorkot. A Siemens által megrendelt kutatásban a városok polgárait arról kérdezték, hogy mennyire gondolkodnak környezettudatosan, mindennapi életüknek mennyire része a zöld gondolat, az energiatakarékos és környezetkímélő életvezetés. A 31 kérdésből végül egy indexet állítottak elő, amely városonként százalékosan mutatta ki azok arányát, akik nem élnek környezettudatos életet. (168ora.hu)
  • Több energia kell a fenntartható gazdasági fejlődéshezTöbb energia kell a fenntartható gazdasági fejlődéshezKovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kedden az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága energetikai albizottságának ülésén azt mondta: a fenntartható gazdasági fejlődéshez a jelenleginél több energiára van szükség, de az energiastratégia első felülvizsgálatában már foglalkozni lehet egy, a primer energia csökkentését tartalmazó forgatókönyvvel. A helyettes államtitkár felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a japán fukusimai atomerőmű balesetével összefüggésben, a német atomerőművek leállítása miatt Európában mintegy nyolcezer megawatt villamosenergia kapacitás esett ki. (gazdasag.ma.hu)
NRGENS