Fenntartható fejlődés
Nem lesz zöld a londoni olimpia fáklyájaNem lesz zöld a londoni olimpia fáklyája

Nem felel meg az alacsony szén-dioxid-kibocsátási elvárásoknak a 2012-es londoni olimpia legfőbb szimbóluma, pedig a játékokat a fenntarthatóság jegyében rendezik meg. A szervezők ugyanis "kifutottak az időből" - többek között az olimpiai stadion áramfogyasztását sem sikerül megújuló forrásból fedezni a megígért mértékben. Alig néhány napja mutatták be a londoni olimpiai fáklya élethű mását, máris támadások érték. A közvélemény azt az öt évvel ezelőtti ígéretet kéri számon a tervezőkön, amelyet a 2012-es londoni olimpia főszponzora, a francia EDF energiavállalat tett a nevükben: az alacsony CO2-kibocsátást. De nem sikerült kikísérletezni a környezetbarát működtetést, így maradtak az eddig bevált propán-bután-égőnél - ami égés a kritikusok szerint. (origo.hu)


  • Az ország második hőszivattyúját adták át

    Évente 500 tonna szén-dioxid-kibocsátást és 300 ezer köbméter földgázt takarít meg Magyarország második legnagyobb vízkutas hőszivattyúja, amelyet a Coca-Cola Magyarország állított üzembe zalaszentgróti ásványvíz-palackozójában – tájékoztatott a társaság kedden. A berendezés a csaknem 700 méter mélyről feltörő NaturAqua természetes ásványvízforrás hőjét hasznosítja kivételes hatékonysággal, így a százmilliós beruházás 3,5 év alatt megtérül. (mno.hu)


  • Védelmet követel Franciaország az európai légitársaságoknak

    A francia kormány levélben kérte Brüsszel „gyors intézkedését”, hogy megvédje az EU szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi piacát az olyan országoktól, mint Kína, amely mentességet szeretne kapni a légitársaságai számára, ezzel pedig komoly versenyelőnyhöz jutna a légi közlekedés piacán. Jövő év január elsejétől az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerét (ETS) kiterjesztik az Európában működő külföldi légitársaságok gépeinek szén-dioxid kibocsátására is, az amerikai légivállalatok azonban az Európai Bírósághoz fordultak a lépés kivizsgálását kérve, Kína pedig azzal fenyegetőzik, hogy a francia repülőgép-gyártó cégen, az Airbuson torolja meg, ha a kínai léigtársaságokat is belekényszerítik a rendszerbe. (KITEKINTŐ.HU)


  • Pápá, Blöki!Pápá, Blöki!Lehet, hogy a házi kedvencek tartása nem összeegyeztethető a környezetbarát életmóddal? Két prof legalábbis ezt állítja Ön úgy véli, segít megmenteni bolygónkat, mert kerékpárral jár munkába vagy szelektíven gyűjti az újságpapírt. De lehet, hogy családjának egy másik tagja meghiúsítja az erőfeszítéseit? Mi a helyzet az ölében kuporgó aranyos cicával? Egy macska tartásának környezeti hatása meglepő módon ugyanakkora lehet, mintha egy kis Volkswagenje lenne, míg két hörcsögé azonos egy plazmatévéével, egy aranyhalé pedig két mobiltelefonéval. (rd.hu)
  • Most kezd terjedni a zöld gondolkodásMost kezd terjedni a zöld gondolkodásA Green Sweden program kiváló lehetőség. Az Electrolux csökkentené az ökológiai lábnyomot. Az Electrolux kiemelt támogatóként vesz részt a „Green Sweden” program keretein belül megrendezett „Fenntarthatóság svéd szemmel” konferencián. A rendezvény, illetve a program célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntarthatóság kihívásaira és a „zöld gondolkodásmód” fontosságára. Takács János vezérigazgató szerint Magyarországon most kezd csak igazán elterjedni a „zöld gondolkodásmód”, ezen a területen még rengeteg tanulnivalónk van. (metropol.hu)
  • Vizsgálják a malajziai finomító sugárzásátVizsgálják a malajziai finomító sugárzásátENSZ szakemberek vizsgálják, hogy a Malajziában épülő ritkaföldfém-finomító okozhat-e radioaktív szennyezést. Egy kilenc főből álló ENSZ-bizottság vizsgálja, hogy veszélyezteti-e a lakosságot, illetve a környezetet egy tervezett malajziai földfém-finomító. A szakemberek csoportját a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy magas rangú beosztottja vezeti. Mielőtt az építési területet szemügyre vennék, megbeszélést tartanak kormányhivatalnokokkal, helyi lakosokkal és aktivistákkal is. A maláj állam a vizsgálat befejezéséig leállította a projektet. (KITEKINTŐ)
  • Civilizáció 2.0Civilizáció 2.0Az elmúlt néhány ezer évben az emberiség jelentős eredményeket ért el a civilizáció során (Civilizáció 1.o). Fejlett városok, óriási iparágak, kiépített úthálózat és jelentős kulturális eredmények jöttek létre. De ha valami újjal próbálkozna az emberiség a felhalmozott tudása birtokában és racionálisan tervezné meg a következő civilizációt, változásra nyitott emberekkel, figyelembe véve a régi korok hibáit, a meglévő korlátlan munkaerőt, egy új civilizációt teremthetne (Civilizáció 2.0).
NRGENS