Fenntartható fejlődés
Fenntartható fényűzés?Fenntartható fényűzés?

Esténként a sötétben hazafelé botorkálni nem túl kellemes dolog, de a fejlett országokban nincs is rá szükség, mert a közvilágítás kiküszöbölte ezt a problémát. Nem lehet azt mondani, hogy az orrunkig sem látunk, de azt sem hogy annál sokkal tovább. Az utcai lámpák világának számtalan árnyoldala van. Ausztráliában minden tíz emberre jut egy utcai kandeláber, ami ezerharmincöt GWh energiát emészt fel évente és annak előállítása több millió tonna széndioxid kibocsátással jár. Az űrfelvételeken jól látszanak a fényes városok, amelyek éjszaka szórják a fotonokat, űzik a fényt és az energiát a világűrbe.


 • Harmónia a zöld szigeten

  Makett formájában már létezik az úszó zöld sziget, amely kizárólag zöld energiaforrásokból táplálkozva látja el tízezres lakóközösségét. Egy japán cég kívánta bemutatni a néhány tíz éves távlatban megvalósítandó tervét, amely szerint emberek tízezrei élhetnének harmóniában a városnyi nagyságú úszó földdarabokon. A zöld szigeteket az Egyenlítő mentén kedvező időjárási körülmények közelébe telepítenék, teljesen önellátóak lehetnek és száz százalékban megújuló energiaforrások táplálnák. (VIDEÓ!)


 • Nem fenntartható iram

  A Föld javainak és erőforrásainak felélésében az emberiség egyre mohóbb, így lassan már kétszer nagyobb Földre lenne szükség. Idén már nyárra sikerült a bolygó egy év alatt újratermelődő erőforrásait elfogyasztani, míg tavaly az kora őszig kitartott. A gyorsuló hatás annak is köszönhető, hogy a korábbi negatív hatású emberi tevékenységek összegződnek, így egymásra hatva még gyorsabban és erőteljesebben jelentkeznek.


 • Gazdaságélénkítő energetikai beruházásokkal segít magán az EUGazdaságélénkítő energetikai beruházásokkal segít magán az EUA közel négymilliárd eurós gazdaságélénkítő programból 56 projekt indult el és további három nagy energetikai beruházást is elkezdenek még az idén. Ez utóbbiak közt szerepel egy skóciai szélerőmű park egy portugál gázberuházás és egy olasz-algériai gázvezeték megépítése. Günther Oettinger az EU energiaügyi biztosa évente nyolcszáz millió eurós forrást tart szükségesnek előirányozni az EU energetikai fejlesztéseibe.
 • Fenntartható fejlődés. Új rovat az Energiacentrumon.Fenntartható fejlődés. Új rovat az Energiacentrumon.Napjainkban egyre égetőbbé váló kérdéseiről szól legújabb rovatunk. Megszokott világunkban olyan ellentétek feszülnek egymásnak, amelyek kölcsönhatásai egyre kijózanítóbb módon követelnek megoldást. A véges emberi élettér, a Föld és a hozzátartozó javak, természeti erőforrások, ökológiai kapacitás, lassan újból megmutatja a társadalom számára, hogy hol vannak a környezetpusztító jellegű gazdasági növekedés határai. Nem először történt meg ez a fajta „természeti rendreutasítás” így a korábbi leckékből okulva remélhetőleg az emberiség képes lesz változtatni önmagán. További gondolatébresztés céljából érdemes végignézni az alábbi előadás nyolc részes videósorozatát. Kattintson a képre!
   NRGENS