Fenntartható fejlődés
Megfizetnénk a fenntarthatóság árátMegfizetnénk a fenntarthatóság árát

A világ 60 országában online megkérdezett 30 ezer fogyasztó 55 százaléka hajlandó mélyebben a zsebébe nyúlni, ha egy adott termék vagy szolgáltatás bizonyíthatóan a társadalmi és környezeti fenntarthatóság alapelveinek mentén készül – derül ki a Nielsen kutatócég legfrissebb jelentéséből. (chikansplanet.blog.hu)


  • Faluélesztés két módszerrel

    Hazánkban több olyan kezdeményezés is virul, amelyek a természetközeli életvitel népszerűsítését, a falvak újjáélesztését tűzték ki célul. Mielőtt bemutatnánk a hazánkban létező ilyen típusú kezdeményezéseket, tisztázzuk az ökofalu és élőfalu közötti különbségeket. (piacesprofit.hu)


  • Egyedül a zsákutcában

    Páratlan történelmi helyzetben, közvetlen külső kényszerek nélkül dönthettünk volna arról, hogy ne kövessük el az első két ipari forradalom idején ránk kényszerített hibát, és a harmadik lehetőséggel végre valóban a globális gazdaság élmezőnyéhez csatlakozhassunk. Nem így történt. Lehet-e még fordítani? (javorbenedek.blog.hu)


  • A magyar parlagonA magyar parlagonMár nem is ugaron, kérem, hanem parlagon. Jó hete kérdi döbbenten a magyar társadalom, hogy voltaképpen mi is folyik Kishantoson – nos, tömören fogalmazva jogtiprás folyik, a feudális rendszer kiépítése, latifundiumok kialakítása, hatalmaskodás. Az folyik. Ráadásul teljesen értelmetlen volt a sarjadó vetés elpusztítása: hiszen a jó minőségű biotermés már az új bérlőket illette volna. (kuriros.blogbox.hu)
  • Norvégia őrzi az élelmiszer-ellátás végső biztosítékátNorvégia őrzi az élelmiszer-ellátás végső biztosítékátTöbb mint nyolcszázezer haszonnövény magjait őrzik Norvégia egy távoli, északi szigetén, ez a Föld élelmiszer-ellátásának végső biztosítéka, ha egy háború vagy természeti csapás eltörölné a ma létező fajokat. (piacesprofit.hu)
  • Ki eteti az éhes világot? - A jövő farmjaiKi eteti az éhes világot? - A jövő farmjaiTudta-e, hogy 1960-ban 1 hektár föld két embert látott el élelemmel, 1995-ben négyet, 2025-ben pedig már ötöt kellene? Gondolt-e már arra, hogy ha Zambia termőterületeinek 60%-át ténylegesen hasznosítanák, akkor nem lenne szükség GMO-ra? (agrarhirek.hu)
  • Fenntarthatóság mint gazdasági gondolkodásmódFenntarthatóság mint gazdasági gondolkodásmódFenntartható gazdasághoz fenntartható, jól strukturált társadalomra van szükség, amely biztosítja az innovációban és a technikai haladásban való érdekeltséget, miközben igazságos jövedelem-elosztással lehetővé kell teszi a humán, az anyagi és a természeti tőke újratermelését is. (penzugyiszemle.hu)
NRGENS