Fenntartható fejlődés
Zöld várossá alakítanák a csődbe ment DetroitotZöld várossá alakítanák a csődbe ment Detroitot

78 000 ház kong üresen, az adófizetők száma jelentősen lecsökkent. A metropolisz adóssága 18 milliárd dollárt tesz ki. Megfigyelők mégis úgy tartják, a mélypont a legjobb alkalom arra, hogy egy város újra kitalálja magát és elinduljon egy radikálisan új irányba. A lehetséges szcenáriók között van a zöld gazdaság megteremtése a fosszilis autóipar egykori fellegvárában. (piacesprofit.hu)


  • Homokot kéne szórni a gépezetbe

    A kapitalista, hatékonyságra és nyereségre alapuló világkép egyik fontos eleme a gazdasági növekedés. Ez azonban ellentmond a társadalmi elvárásoknak. John R. Hicks már a hetvenes években azt javasolta: “homokot kéne szórni a gépezetbe”, hogy lassuljon a növekedés – mondta Kerekes Sándor a IV. Fenntarthatósági Csúcson. (piacesprofit.hu)


  • Energiakalkulátorral tervezhető jövő

    Egy átlagos közút mellett közel 8 kilométer széles energiaültetvényre lenne szükség, ha csak abból akarnánk fedezni azt a mennyiséget, amit az úton haladó járművek átlagosan elhasználnak – ezzel a szemléletes példával kezdte előadását David MacKay professzor, a brit kormány energia- és klímaügyi főtanácsadója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában pénteken. A fizikus az eseményen bemutatta az általa fejlesztett energiakalkulátort is. (orientpress.hu)


  • Traktorok elé álltak az aktivistákTraktorok elé álltak az aktivistákKishantos — Greenpeace-aktivistákkal erősítettek a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. tagjai, s a traktorok elé állva akadályozták a szerintük jogtalanul elvett földek felszántását. A 450 hektáros birtokon zajló földháború azt követően robbant ki, hogy húsz év után lejárt az állami terület használati jogára kötött szerződés. (blikk.hu)+(VIDEÓ!)
  • Máris elkezdték beszántani az új bérlők a kishantosi ökogazdaság földjét Máris elkezdték beszántani az új bérlők a kishantosi ökogazdaság földjét Pénteken reggel fél 10 körül az állami földbérleti pályázat egyik nyertese munkagépekkel elkezdte felszántani a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ (KVK) területén vitatottan elnyert földjét. (hvg.hu)+(VIDEÓ!)
  • Farkashordát várnak az állammal packázó ökoforradalmárokFarkashordát várnak az állammal packázó ökoforradalmárokA kishantosi ökogazdaság vezetése megtagadta, hogy átadja a földeket a Nemzeti Földalapkezelőnek. A gazdaság ügyvezetője azt mondta, hogy "a földekért zajló háború csak most kezdődik". (origo.hu)+(VIDEÓ!)
  • Egyre nehezebb lesz öntözéssel élelmiszert termelniEgyre nehezebb lesz öntözéssel élelmiszert termelniA világ élelmiszer-termelésének negyede olyan területeken zajlik, ahol egyre súlyosabb problémákat okoz a szárazság. Egy most megjelent tanulmány szerint a helyzet folyamatosan rosszabbodni fog, a világ élelmiszerkészletének negyven százalékát megteremtő öntözéses földterületek fele fekszik olyan területen, ahol a klímaváltozás miatt súlyos vízhiánnyal kell a közeljövőben szembenézni. (444.hu)
NRGENS