Fenntartható fejlődés
Megállíthatatlan az energiafalásMegállíthatatlan az energiafalás

A világ energiaigénye 2040-ig 40 százalékkal fog nőni, közben az energiahatékonyság is nagyobb lesz 35 százalékkal, mint most, jósolja a Statoil. Minden energiahordozó iránt emelkedik a kereslet 2040-ig a Statoil legújabb előrejelzése szerint, de számottevő, 35 százalékos előrelépés lesz az energiahatékonyság terén is. A norvég állami olajcég azt mondja: olajból például napi 15 millió hordóval 100 millió hordóra nő az időszakban az olajkereslet, ez a többlet évi fél százalékos növekedést takar. (vg.hu)


  • Bristol lesz 2015-ben Európa Zöld Fővárosa

    Bristol nyerte a 2015-re kiírt Európa Zöld Fővárosa pályázatot, amely minden évben azt az európai várost jutalmazza, amely a legtöbbet tesz a környezeti fenntarthatóságért és az intelligens városfejlesztésért. A dél-angliai város nyolc vetélytársát, köztük Brüsszelt, előzte meg. Az Európai Bizottság környezetvédelmi biztossága nagyra értékelte a közlekedési- és energiaszektorban tett erőfeszítéseit, valamint egy olyan megosztható modell létrehozását, amely segítheti az európai zöld gazdaság kiteljesedését. (Aiolus News)


  • Az ókori római építkezések titka

    A cement a régmúltban jobb volt a jelenleginél. A vulkáni hamu és mész keveréke ellenállóbb és fenntarthatóbb volt a mostaninál. Ha az ókori Rómában egyszer megépítettek egy épületet, biztosak lehettek abban,hogy azok, az erős földrengéseket kivéve, nem dőltek össze. Számtalan építményt ma is megcsodálhatunk, pedig az elmúlt két évezredben jócskán jutott Európának természeti katasztrófákból, háborúkból egyaránt. Mi lehet a titok nyitja? (Aiolus News)


  • Több millió MWh takarítható meg a „felhővel”?Több millió MWh takarítható meg a „felhővel”?Ha valamennyi, 86 millió amerikai dolgozó által használt egyszerű szoftver-alkalmazást áttennék a „felhőbe” („cloud”), akkor évente annyi elektromos áramot lehetne megtakarítani, amennyivel ugyanennyi ideig el lehet látni Los Angelest. Ezt állapította meg az a Google által megrendelt tudományos vizsgálat, amelyet a Lawrence Berkeley National Laboratory és a Northwestern University közösen végzett. (Aiolus News)
  • Maszdar, az Emírségek ökovárosaMaszdar, az Emírségek ökovárosaMaszdar neve arabul „forrást” jelent, ez a neve az Egyesült Arab Emírségek fáraói tervének. Tizennyolc millió dollárt áldoznak arra, hogy felépítsék a sivatagban a megújuló energiák Szilikonvölgyét. A futurista épületekkel teli, a naptól elrejtett, a széltől védett város a semmiből születik meg a sivatag közepén. A projekt 2008-ban indult meg 30 kilométerre Abu-Dzabitól, az Emírségek fővárosától. Nagyravágyó tervről van szó: ökológiai modellvárost épít fel a Föld hetedik legnagyobb széndioxid-kibocsátó állama. (Aiolus News)
  • Az északi félteke szennyezései okozták az afrikai aszályokatAz északi félteke szennyezései okozták az afrikai aszályokatSokan emlékeznek még az 1980-as évek iszonyú afrikai aszályaira, ha máshonnan nem, akkor az 1985-ös Live Aid-koncertekről és a We Are The World című jótékonysági lemezről, amelyekkel – Bob Geldof, illetve Lionel Richie vezetésével – világsztárok tucatjai igyekeztek segíteni a kontinensen éhező milliókon. Most egy amerikai tanulmány megállapította, hogy a nagy szárazságokat az északi félteke nagy méretű ipari szennyezései okozták. (Aiolus News)
  • Karinthiára néz le a világ legmagasabb fából készült kilátójaKarinthiára néz le a világ legmagasabb fából készült kilátója„Ez egy megfigyelőállás, miszerint Beobachtungstelle” – ordíthatná bele a levegőbe Hrabal halhatatlan Pepínje szép sógorasszonyának, ha megmásznák a Pyramidenkögelt. Innen aztán valóban megfigyelhető az egész karinthiai látóhatár: itt épült fel ugyanis a világ legmagasabb fából készült kilátója. A 100 méter magas tornyot alig fél év alatt építette fel a faépítmények specialistájának számító dél-tiroli Rubner cég Keutschach am See városában. (Aiolus News)
NRGENS