Fenntartható fejlődés
A bioharcos filmrendező, aki komolyan is gondoljaA bioharcos filmrendező, aki komolyan is gondolja

Megrázó történetekkel és kemény kijelentésekkel felfegyverkezve harcol a francia rendező a génmódosított élelmiszerek és a nukleáris energia ellen. Szerinte illene már, hogy Spielberg és Coppola is kövessék a példáját. Kevésbé a rendezővel, mint inkább a zöld forradalmárral beszélgettünk. Jean-Paul Jaud (Severn, gyermekeink hangja, Vigyázat, ehető! – a francia bioforradalom) már nem először hívja fel a figyelmünket arra, hogy sürgősen változtatni kellene a világ menetén, különben saját magunk pusztulását okozzuk. (prae.hu)


  • Ismét az üzemanyag-takarékosság csúcsait ostromolja a Kecskeméti Főiskola GAMF csapatának járműve

    Elindult a Kecskeméti Főiskola GAMF csapata, hogy egymás után két olyan versenyen is részt vegyen saját építésű járművével, ahol a cél a minél kevesebb üzemanyag fogyasztása. Eddigi legjobb eredményüket – 2696 km 1 liter benzinnel –, amellyel jelenleg a világranglista 2. helyét foglalják el, nehéz lesz túlszárnyalni, de az erre az évre épített új járműbe is „beletették” minden tudásukat. (kecskemet.hu)


  • Szingapúri zöld felhőkarcoló

    A határidőket betartva megépült Szingapúrban egy nem szokványos „zöld felhőkarcoló”, amelyben egy valódi, kúszónövény jellegű tetőerdő található. Az épület, amely 15 000 m2 területnyi függőkertet foglal el, a Park Royalban épült fel. A Park Towerrnek nevezett felhőkarcoló, amelyet egy évvel ezelőtt kezdett építeni WOHA Architects, megvalósította a fenntarthatóság és a hatékonyság kritériumainak minden elemét és egy igazi „zöld várost” alakítottak ki. (Aiolus News)


  • EuroCity, Párizs „intelligens” klónjaEuroCity, Párizs „intelligens” klónjaEuropaCity lesz a neve annak az új „intelligens” városnak, amelyet Párizs és a közeli Roissy között építenek fel, mint a táj és a technológiai újítás városi integrációjának első példáját. A nyertes tervet a koppenhágai székhelyű Bjarke Ingels Group nemzetközi tervező iroda nyújtotta be. (Aiolus News)
  • Ismét jósoltak a BP nagyágyúi: lesz elég energiánk 2030-ban?Ismét jósoltak a BP nagyágyúi: lesz elég energiánk 2030-ban?A BP elemzői nemrég ismét megjelentették a következő közel 20 évre vonatkozó energiapiaci várakozásaikat, amelyekből kiderül, hogy aggódnunk kell az energiahiány miatt, illetve hogy elképzelhető-e, hogy a Föld egyes térségeiben megálljt parancsoljanak a folyamatosan növekvő energiakeresletnek. Ki lesz a világ legnagyobb energiafogyasztója 2030-ban? Meddig nőhetnek a megújulók a következő 20 évben? Melyik szektor fogyasztja majd a legtöbb energiát két évtized múlva? (portfolio.hu)
  • Cameron Diaz megmentené a világotCameron Diaz megmentené a világotCameron Diazt is elkapta az a „zöld láz”, ami az utóbbi időben ragályossá vált a hollywoodi sztárok között. A népszerű amerikai színésznő, egyúttal cáfolva a szőke szépségekről szóló közkeletű tévhitet, egy figyelemfelhívónak és vitaindítónak szánt dokumentumfilmet forgatott Cameron Diaz megmenti a világot (Cameron Diaz Saves the World), és egy környezetvédelmi könyvvel is előrukkolt. (Aiolus News)
  • Energiahatékonysági intézkedések a barcelonai OperaházbanEnergiahatékonysági intézkedések a barcelonai OperaházbanA barcelonai Liceu Operaház az első európai színház, amely elnyerte az ISO 500001 norma tanúsítványt, azokért a maximális hatékonyságú energiagazdálkodási intézkedésekért, amelyek lehetővé tették évi 343 000 euró megtakarítását – tájékoztatott a barcelonai Operaház. Egy új energetikai modell segítségével az Operaház elérte a CO2-kibocsátás 54%-os és az villamos energia fogyasztás 40 %-os csökkentését. (Aiolus News)
NRGENS