Fenntartható fejlődés
Négycsillagos, öko-luxus szállodaNégycsillagos, öko-luxus szálloda

Az év elején avatták fel Amsterdamban a Hotel Fletchert, a négy csillagos „Echo-chic” szállodát, amely kizárólag természetes és biológiailag 1ebomló anyagokból épült a fenntarthatóság, ugyanakkor a luxus jegyében. A 19 emeletes épület ezzel kiérdemelte a legmagasabb minősítést, a Green Key Goldot. Tervezője Robert Kolenik építész mérnök, designer és „Echo-chic” csapata. (Aiolus News)


 • VEP Tanácsadói testületi tagság

  Jövőnk nagymértékben függ attól, hogy át tudjuk-e alakítani életformánkat, szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, vagyis tevékenységeinket fenntartható módon gyakoroljuk. A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó tagjai és szervezetei tisztában vannak, de a gyakorlatba történő átültetés még sok tennivalót kíván. (Óbudai Egyetem Rektori Hivatal)


 • Finnországban épül az első északi sarkkörön túli Smart City

  Hamarosan az Északi-sarkkörnek is meglesz a maga Smart City-je. A finn kormány 1,8 milliárd eurót fektet be, hogy a 65. szélességi fokon fekvő Oulu városát olyan „intelligens modellé” alakítsa át, amely referenciául szolgálhat az extrém földrajzi környezetben fekvő településeknek. A tervek szerint 2035-ig Ouluban kiépítenek egy intelligens energia-elosztó hálózatot, megújuló energiát termelő létesítményekkel, víz- és szemétrecikláló rendszert, de beruházásokat terveznek a fenntartható közlekedésbe és az épületek energetikai átalakításába. (Aiolus News)


 • Greenpeace-jégtörővel a fenntartható halászatértGreenpeace-jégtörővel a fenntartható halászatértAz Artic Sunrise, a Greenpeace történelmi jégtörője, európai turnéra indult a fenntartható halászat támogatására. „Egykor élettel teli tengereink veszélyben vannak. A túlzott halászat, a szennyezés, és nem utolsósorban az olajkút-fúrások azzal fenyegetnek, hogy örökre kiürítsék őket – jelentette ki Giorgia Monti, a Greenpeace tengeri kampányának vezetője. (Aiolus News)
 • Kína: drága fejlődés, drága szennyezésKína: drága fejlődés, drága szennyezésKezdi benyújtani a számlát Kína rohamtempójú gazdasági fejlődése. A közelmúltban nyilvánosságra hozott adatok szerint csak a 2010-es évben 138 milliárd eurónak megfelelő összegbe került az országban a környezetszennyezés. A kínai környezetvédelmi minisztérium adataiból kiderül, hogy ez az összeg a duplája annak a pénzben mérhető kárnak, amit 2004-ben Kínának a környezetszennyezés okozott. (Aiolus News)
 • Radikális beavatkozás nélkül finanszírozhatatlanná válik a lakások fűtéseRadikális beavatkozás nélkül finanszírozhatatlanná válik a lakások fűtéseAz EU Bizottság szerint 2014-től az EU támogatások kulcsterülete lesz az energiahatékonyság, de vége a vissza nem térítendő támogatásoknak, kedvezményes hitelekre van szükség. Bencsik János az energiahatékonysági beruházások innovatív finanszírozásáról szóló budapesti konferencián vázolta fel egy, a hazai épület-állomány energetikai felújításáról szóló kormányzati stratégia körvonalait. (vg.hu)
 • A világ első önellátó A világ első önellátó "bio-országa"Miután kitiltotta az országból a rovar- és gyomirtók kereskedelmét, Bhután lehet az első organikus ételt termelő ország, amely pusztán szerves anyagokra támaszkodva trágyázza terményeit. Az ország nagyjából eddig is organikus termelést végzett, de a változástól újabb növekedést vár. (pozotivnap.hu) + (VIDEÓ!)
 • A fenntarthatóság alapján mérne az „új GDP”A fenntarthatóság alapján mérne az „új GDP”A jövedelmi és vagyoni egyenlőség valamint a környezeti és társadalmi fenntarthatóság lesznek az alappillérjei a most kidolgozandó új indikátornak. Az új indikátor-rendszer megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az Unióban a társadalmi fejlődés egy új szemlélete váljon elfogadottá. A mérőszámrendszer kidolgozásának koordinálására, a döntéshozók valamint a lakosság tájékoztatására tizenkét vezető európai think-tank március 6-án Budapesten létrehozza a Budapesti Koalíciót (Budapest Coalition). A szervezet hosszú távú célja, hogy az Európai Unió közpolitikai döntései során a GDP-t követő új, a fenntarthatóságra és társadalmi egyenlőségre építő indikátorrendszert általánosan használják. (piacesprofit.hu) + (VIDEÓ!)
 • PM: Nem hatékony a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégia
 • Környezetkímélő a Malév-csőd
 • Zöldülő McDonald’s?
NRGENS