Fenntartható fejlődés2016 október 18

A fenntartható fejlődés érdekében növelik az áram árát Németországban

A fenntartható fejlődés érdekében növelik az áram árát Németországban

Több német áramelosztó hálózat egyszerre jelentette be a napokban, hogy növeli az elektromos áram fogyasztói árát. Az intézkedés 2017 januárjától lép életbe, a pótdíj összege pedig kilowattóránként 6,35 centről 6,88 centre emelkedik. Az villanyszámla növekedésével a megújuló-energetika iparának fejlesztését szeretnék elérni. (smartinvest.hu)

2015-ben ugyan az iparágba fektetett tőke mennyisége globálisan elérte a 329 milliárd dollárt, a fenntartható fejlődés érdekében a smart energy management stratégiát kell követnie az energiaipari vállalatoknak. A károsanyag-kibocsátás csökkentését eredményezheti az áram fogyasztói árának növelése. Hosszútávon a megújuló energiaforrásokat felhasználó iparág fejlődését jelentheti, rövidtávon pedig az áramfogyasztás csökkenésével, egy környezettudatosabb fogyasztói gondolkodást hozhat.

A német Szövetségi Hálózati Ügynökség az áramelosztó hálózatok ár-növelési szándékáról szóló hírek megjelenését követően hivatalosan is bejelentette, hogy a 2017-es év elejétől kezdve egységesen növeli az elektromos áram kilowattóránkénti díját.

A díjszabások átalakulásának oka, hogy az energiaszolgáltatók tovább gyarapíthassák a megújulóenergetikai kapacitásaikat. Az előrejelzések szerint a pótdíj összege kilowattóránként 6,35 (euró) centről 6,88 centre emelkedik majd.

A fogyasztók és több szakértő is, többek között a német iparszövetség elnöke nemtetszésüket fejezték ki a téma kapcsán. Ulrich Grillo elnök szerint ugyanis az adó növelésének mértéke és a német gazdaság növekedése nem azonos ütemben halad. Úgy véli, hogy nem igazságos, hogy a megújulók 25 milliárd eurós támogatási összege több mint a német közlekedési minisztérium éves költségvetési kerete.

A német áramárak növekedésének hátterében az állhat, hogy az iparnemzet energetikai politikája az egyik legambiciózusabb a globális viszonyokat nézve. Terveik szerint, 2050-re 50 százalékkal csökkentenék a károsanyag-kibocsátást az 1990-es viszonyokhoz képest, emellett 2022-re teljesen felszámolnák az atomenergia iparát az országban. Nem kizárólag Németországban törekednek a károsanyag-kibocsátás mentes energiatermelés elérésére, az Egyesült Államokban is folyamatosan növelik a megújuló-alapú erőművek számát.

A COP21 konferencián kitűzött célok nem elérhetetlenek az iparágat érintő tavalyi beruházásokat nézve. Az Egyesült Államokban is rohamosan növelnék a megújulóenergetika iparának fejlesztését. A Stanford Egyetem kutatói szerint az is kivitelezhető lenne, hogy 2050-re az USA 100 százalékban zöld-energia felhasználásával fedezze energiaigényeit.

Teljes cikk >>

Forrás: smartinvest.hu

NRGENS