Fosszilis energia
Meddig húzzák még a fosszilis energiahordozók?Meddig húzzák még a fosszilis energiahordozók?

A kőolajtermékek tipikusan olyan áruk, melyek nélkülözhetetlenné váltak hétköznapjainkban. Ezáltal a hozzáférésük gazdasági, politikai kérdés lett. Jó néhány alkalommal végeztek becsléseket arról, hogy vajon mekkora olaj- és fosszilis energiahordozó-tartalékkal rendelkezik a Föld, és hogy ez mennyi időre lehet elég. Változó eredménnyel. (hirado.hu)


  • Rekordmélységben az olajár

    A válság óta nem volt ilyen olcsó a nyersanyag. Negyven dollár alá süllyedt a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára. Ilyen alacsony árat a gazdasági válság legsúlyosabb időszaka, 2009 óta nem mértek az Európában elterjedt nyersolaj esetében. (vs.hu)


  • A szaúdiak nem fogják vissza az olajkitermelést

    Szaúd-Arábia nem korlátozza az olajkitermelést, hogy ezzel elősegítse a világpiaci árak stabilizálódását. Ezt azért teszi, hogy megőrizze piaci pozícióit még annak árán is, hogy árt gazdaságának. (inforadio.hu)


  • Hatalmas tengeri olajmezőt talált az EniHatalmas tengeri olajmezőt talált az EniAz Eni új földgáz és kondenzátum felfedezésről számolt be a napokban. A lelőhelyre Kongó partjaitól 20 km-re, a Nkala Marine tengeri mezőn akadtak rá, amely 3 km-re található a már kitermelés alatt álló Nene Marine mezőtől - tudtuk meg a cégtől. (tozsdeforum.hu)
  • Lázadás készül az olajhatalmak köztLázadás készül az olajhatalmak köztEgyre nagyobb az ellentét a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai közt, miután egyes országok számára a jelenlegi alacsony olajárak jelentős pénzügyi problémákat okoznak, legalábbis ez derül ki a Reuters birtokába jutott anyagból. (portfolio.hu)
  • Még 2050-ben is bőven lesz olcsó kőolajMég 2050-ben is bőven lesz olcsó kőolajSzemben azzal az általánosan elterjedt nézettel, hogy kifutóban vannak a Föld fosszilis energiahordozó forrásai, a brit BP olajipari konszern állítása szerint még 2050-ben is bőven lesz nyersolaj – idézi a német Die Welt a BP hétfőn nyilvánosságra hozott Technolgy Outlook tanulmányát. (transindex.ro)
  • Ukrajna még öt napig kaphat orosz földgáztUkrajna még öt napig kaphat orosz földgáztAz orosz Gazprom hétfőn figyelmeztette Kijevet, hogy már csak öt napra elég az összeg, amelyet átutaltak a cégnek földgáz szállítására. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke minden különösebb kommentár nélkül a puszta tényt közölte hétfőn Ukrajnával. (karpathir.com)
NRGENS