Fosszilis energia
Megugrott a kőolaj nemzetközi áraMegugrott a kőolaj nemzetközi ára

Az olaj ára azért kezdett emelkedni, mert Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen. A hadműveletek egyelőre nem érintik a globális olajellátást, de az árupiaci kereskedők így is aggódnak. (inforadio.hu)


  • Elmarad itthon a palagáz-forradalom

    Európa növekvő energiaigényére sokan a palagáz-kitermelésben látják a választ, ám az nem csak jóval drágább a hagyományos technológiáknál, hanem környezetromboló hatása miatt be is tiltotta számos európai állam. (magyarhirlap.hu)


  • Palagáz: aki mer, az nyer?

    A hírek szerint a kormány célja, hogy hazánkba vonzza az alternatív gázkitermelés szerelmeseit, ezáltal csökkentve Magyarország gázfüggőségét Oroszországtól. De tényleg a magyar Szent Grál a palagáz? Egyáltalán mi az a palagáz? (mno.hu)


  • Durva árharc a kőolajpiacon Durva árharc a kőolajpiacon Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia között dúló durva konkurenciaharccal magyarázható, hogy a kőolaj világpiaci ára az elmúlt fél évben több mint a felével esett vissza – állítja Peter Baláž, a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem professzora. (ujszo.com)
  • Újabb rezsicsökkentést hozhat a zuhanó olajárÚjabb rezsicsökkentést hozhat a zuhanó olajárIdén 35 százalékkal csökken az orosz gáz európai átlagára – legalábbis így számol a moszkvai gazdasági minisztérium. A lakosságnál a második félévben mintegy 15 forintos csökkenés lehet indokolt. (napigazdasag.hu)
  • Fosszilis energiahordozók? Hamarosan már csak történelem!Fosszilis energiahordozók? Hamarosan már csak történelem!Legalábbis a 350.org mozgalom ezt szeretné elérni! Február 13-14-én kerül megrendezésre a Global Divestment Day, azaz a globális tőkekivonás napja, melynek keretében különböző akciók és demonstrációk segítségével arra próbálják rávenni a gazdasági élet szereplőit – befektetőket, vállalatokat és intézményeket – , hogy a környezetszennyező, fosszilis energiahordozókat kitermelő iparágak helyett a tiszta, megújuló energiát finanszírozzák. (recity.hu)
  • A benzinárat agyonnyomó palaolaj-forradalom a végéhez közeledhetA benzinárat agyonnyomó palaolaj-forradalom a végéhez közeledhetAz amerikai gazdasági fellendülés egyik motorjának tartott palaolaj- és palagáz-forradalom a nyersolaj világpiaci árának drasztikus csökkenéséhez is hozzájárult, így szakértők szerint egyre több amerikai palaolajmezőn nem éri meg termelni – írja a brit Guardian. (mno.hu)
NRGENS