Fosszilis energia
A Török Áramlaton keresztül jöhet az orosz gázA Török Áramlaton keresztül jöhet az orosz gáz

Bár moszkvai tisztviselők szerint a Déli Áramlat földgázvezeték tervének törlése nagy csapást jelent Európára, elemzők szerint Oroszország kilátásai sem a legjobbak, mert van lehetőség mellőzni az orosz gázt. Persze az drágább lesz, de emiatt nem a Nyugat, hanem Kelet-Európa feje fájhat majd. 2019-ig még jön Ukrajna felől gáz, de utána már nem biztos, sőt, az orosz álláspont szerint Törökország lesz az új tranzitország – vezeték arra viszont még nincs. (atv.hu)


  • Több ezres létszámleépítés a nagy palaolaj-vállalatoknál

    A palaolaj-kitermelésben is érdekelt nagy olajvállalatok több ezer munkást bocsátanak el és befagyasztják a beruházásokat a csökkenő olajárak miatt. A világ legnagyobb bányászati vállalata, a BHP Billiton 40 százalékkal csökkenti az észak-amerikai palaolaj-kitermelését. 26 fúrószigetből 10-et bezár június végéig. Ugyanakkor fokozza a megmaradó fúrószigetek működését. (euronews.com)+(VIDEÓ!)


  • A négyszeresére emelkedhet az olaj ára?

    Az olaj ára most nagyon alacsony, hordónként 50 dollár alatt van. Mivel az olaj ára alacsony, az olajipari cégek visszafogják a befektetéseket. Ezért csökkenni fog a kitermelés, 4-5 év múlva annyira kevés lesz a kitermelt olaj, hogy az árak akár 200 dollárig is felszökhetnek. (origo.hu)


  • Lengyel-ukrán gázvezeték épülhetLengyel-ukrán gázvezeték épülhetEgy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építéséről írt alá megállapodást a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó - jelentette be az ukrán miniszterelnök. (vg.hu)
  • Fenyeget vagy blöfföl MoszkvaFenyeget vagy blöfföl MoszkvaOlcsó blöff vagy valós fenyegetés volt, amikor a múlt hét végén a Gazprom vezetője közölte az EU bizottsági alelnökévek: 2020-ra teljes mértékben megszünteti az orosz cég az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, ezért Brüsszel sürgősen kezdje meg a török vezetékre való csatlakozás kiépítését. (stop.hu)
  • Leépítések az északi-tengeri olajfúrokonLeépítések az északi-tengeri olajfúrokonElbocsátásokkal és a beruházások felfüggesztésével reagálnak a nagy olajtársaságok az egyre eső nyersolajárra. A British Petrol 300 dolgozójától megválik, akik az északi-tengeri olajfúrókon dolgoztak. A BP körülbelül 3500 embert alkalmaz az Északi-tengeren. (euronews.com)+(VIDEÓ!)
  • Köztünk szórják szét az olajmilliárdosok pénzétKöztünk szórják szét az olajmilliárdosok pénzétAz olajhatalmaknak fáj az olcsó olaj, de féltik egymástól a piacaikat, így egyikük sem fogja vissza a termelését, hogy emelkedjen az ár. Ki dől ki először? Ki bírja a legtovább? Mit nyerhetünk és bukhatunk az olcsó olajjal mi, akik csak távolról nézzük a nagyok erőpróbáját? (index.hu)
NRGENS