Fosszilis energia
Csütörtökön újraindul az orosz földgáz-szállítás Ukrajnának Csütörtökön újraindul az orosz földgáz-szállítás Ukrajnának

A Gazprom - csaknem féléves szünet után - csütörtökön újraindítja a gázexportot Ukrajnába, miután Kijev a pénzt már előre átutalta. A két ország között októberben létrejött egyezség szerint, ha Ukrajna pénzt utal, Oroszország vállalja, hogy legkésőbb 48 órán belül újra megkezdi a gázszállítást. (hirado.hu)


  • Putyin lefújta a Déli Áramlat-projektet

    Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják – jelentette be hétfőn Ankarában tartott sajtóértekezletén Vlagyimir Putyin orosz elnök. (168óra.hu)


  • Jön az olcsó energia – Magyarország gázhatalom lesz?

    Hatalmas változás előtt áll a világgazdaság, jöhet az olcsó energia kora – jósolja számos szakértő az új technológiai módszerekkel kitermelhető szénhidrogének ugrásszerűen növekvő szerepére számítva. Ha minden a jóslatok szerint alakul, 15-20 év múlva akár mi is gáznagyhatalom lehetünk. (168óra.hu)


  • Olaszország három hónapig bírja orosz földgáz nélkül Olaszország három hónapig bírja orosz földgáz nélkül Az orosz gázszállítások leállása esetén Olaszország három hónapig tudná fenntartani gond nélkül a gázellátást tartalékainak a felhasználásával - közölte az olasz gazdaságfejlesztési miniszter. (hirado.hu)
  • Magyar tárolókból fűtenek a szerbek télenMagyar tárolókból fűtenek a szerbek télenLegalább 200 millió köbméter gázt a magyarországi tárolókból biztosítana Szerbia a fűtési szezonra, miután már harmadik napja 20 százalékkal kevesebb gáz érkezik Oroszországból a nyugat-balkáni országba. (energiainfo.hu)
  • Oettinger: a gázszférában ne legyenek szankciók!Oettinger: a gázszférában ne legyenek szankciók!Ellenzi a szankciók bevezetését a gázszférában Günther Oettinger, az unó energiaügyi biztosa, aki erről kedden Kijevben az Energia Közösség miniszteri tanácsának az ukrán fővárosban tartott ülésén beszélt. (energiainfo.hu)
  • Még 30 évig égethetünk olajat, gázt és szenetMég 30 évig égethetünk olajat, gázt és szenetEgy új kutatás szerint a globális felmelegedés drasztikus hatásait elkerülendő, egyetlen generáción belül fel kellene hagyni a fosszilis anyagok energiaforrásként való hasznosításával. (hvg.hu)
NRGENS