Fosszilis energia
Még 18 milliárd dollárt fizethet a BPMég 18 milliárd dollárt fizethet a BP

A "felelőtlensége" miatt legnagyobbrészt a BP viseli a felelősséget az Egyesült Államok legnagyobb olajömléséért, ami miatt további mintegy 18 milliárd dollárnyi büntetést kell majd kifizetnie. (energiainfo.hu)


  • Újraindult a vájárképzés Magyarországon

    Két évtized elteltével, a 2014/2015-ös tanévben újraindult a vájárképzés Magyarországon. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az egyik képzőhelynek, a komlói Kökönyösi Oktatási Központ szakiskolájának hétfői tanévnyitóján azt mondta: a leendő vájárok azzal, hogy szenet termelnek majd, a magyar állam függetlenségét is védik. (orientpress.hu)


  • A palagáz kitermelés ára – 8 toxikus anyag, de a vegyületek egyharmadáról nincs infó

    A zöld mozgalmárokat gyakran vádolják szakszerűtlenséggel, mondván, tudományos megalapozottság hiányában is képesek tiltakozni. Ezzel szemben az Amerikai Kémikus Társaság 248. találkozóján a palagáz kitermelésez használt hidraulikus repesztés anyagait vizsgálták, nyilván kémikusok, az eredmények pedig lesújtóak. (greenprofit.hu)


  • Nyoma veszett egy 100 millió dolláros iraki olajszállítmánynakNyoma veszett egy 100 millió dolláros iraki olajszállítmánynakEltűnt egy 100 millió dollár értékű olajszállítmány. Az olajat iraki Kurdisztán területén bányászták, de a kurdok és a bagdadi kormány is sajátjának tekinti, pereskednek is érte. Feltehetően feketén adják el. (origo.hu)
  • Nem számíthatunk csak Norvégiára, ha nem kapnánk elég orosz gáztNem számíthatunk csak Norvégiára, ha nem kapnánk elég orosz gáztNorvégia nem tudja teljes mértékben pótolni az orosz-ukrán válság mélyülése esetén kieső orosz gázszállítást Európába - közölte a norvég Statoil konszern gázértékesítési és kereskedelmi igazgatója csütörtökön. (vg.hu)
  • Jacenyuk: Az oroszok leállítanák a gázt télreJacenyuk: Az oroszok leállítanák a gázt télreKijevnek tudomása van arról, hogy az oroszok le akarják állítani télen az Európába irányuló gázszállítást – mondta Arszenyij Jacenyuk a mai kormányülésen a Reuters szerint. (index.hu)
  • Ez mentheti meg Európát, ha az oroszok elzárják a gázcsapotEz mentheti meg Európát, ha az oroszok elzárják a gázcsapotHamarosan elkészülhet a cseppfolyós földgáz (LNG) fogadására alkalmas lengyel terminál, miközben a hosszú évek óta húzódó horvát terminál ügye is rendeződni látszik. Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása ismét megkongatta a vészharangokat az európai gázpiacon, ami a gázbeszerzés további diverzifikációjának igényét hívta életre. (portfolio.hu)
NRGENS