Fosszilis energia
Augusztusban kezdődik az Oroszországból Kínába tartó gázvezeték építéseAugusztusban kezdődik az Oroszországból Kínába tartó gázvezeték építése

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője azt mondta, „napra kész kivitelezési tervvel rendelkezünk, a Szila Szibiri (Szibéria Ereje) gázvezeték kapcsán", az első kapavágás, vagy ahogy a Gazprom-vezér fogalmazott, az „első hegesztés" augusztusban lesz. (erdely.ma)


  • Vízszennyezés és kémkedés: a gázbirodalom visszavág

    Másfél millió gázkút működik a világban, ennek 35 %-ából szivárog a gáz a talajvízbe a rossz betonszigetelés miatt. A Gasland dokumentumfilm folytatását a kolozsvári Transilvania Filmfesztiválon láttuk. (piacesprofit.hu)


  • Fokozatosan drágul a kőolaj az iraki harcok miatt

    Lassú ütemben, de folyamatosan drágul a kőolaj a nemzetközi piacokon az iraki harcok miatt. A kőolaj ára kedden, szerdán és csütörtökön is emelkedett. Csütörtök délelőtt a Brent olaj hordónkénti ára már megközelítette a 115 dollárt. (ujszo.com)


  • Lángokban áll Irak óriásfinomítójaLángokban áll Irak óriásfinomítójaLángokban állt ma Irak legnagyobb olajfinomítója, a fegyveres lázadók ugyanis részben uralmuk alá vonták a létesítményt. A Reuters még tegnap számolt be arról, hogy a finomító működése leállt, a munkásokat pedig részben evakuálták. Eközben nagy olajvállalatok közül az ExxonMobil is megkezdte a kitelepítéseket Irakból. (portfolio.hu)
  • Fennakadások lehetnek az orosz gázszállításbanFennakadások lehetnek az orosz gázszállításbanFennakadások lehetnek az Európába irányuló orosz gázszállításban azt követően, hogy az Urengoj-Pomari-Ungvár (Testvériség) gázvezetéken a minap robbanás történt - idézi a Reuters a MOL vezérigazgatója, Molnár József nyilatkozatát az orosz Itar Tass nevű hírügynökségnek. (portfolio.hu)
  • Nem véletlenül robbant fel a gázvezetékNem véletlenül robbant fel a gázvezetékPokolgép okozta az Urengoj-Pomari-Ungvár gázvezetéken az ukrajnai Poltava megyében kedden bekövetkezett robbanást, közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter az MTI szerint. (index.hu)
  • Felrobbant a Testvériség gázvezeték UkrajnábanFelrobbant a Testvériség gázvezeték UkrajnábanÓriási robbanás rázta meg Európa legnagyobb gázvezetékét az ukrajnai szakaszán. A magyar gázellátást egyelőre nem érinti a robbanás. (vg.hu)
NRGENS