Fosszilis energia
Nincs az az olaj, ami fedezni tudná az esztelen pénzszórástNincs az az olaj, ami fedezni tudná az esztelen pénzszórást

Az olajban gazdag arab országokról nem az jut elsőre eszünkbe, hogy kifogyhatnak a pénzből. Pedig ha folytatják a nyakló nélküli állami költekezést, és továbbra is szinte ingyen adják az energiát állampolgáraiknak, úgy pár éven belül már komoly gondok lehetnek. (hvg.hu)


  • Megrakodták az első olajszállító hajót az arktiszi orosz fúrótoronynál

    Megrakodták az első olajszállító hajót az arktiszi Pecsora-öbölben működő Prirazlomnaja nevű orosz kőolajfúró toronynál - jelentették be Moszkvában pénteken. A Prirazlomnaja a világon az első olyan berendezés, amely az Arktisz tengeri talapzatából hozza felszínre a kőolajat a Barents-tengerhez kapcsolódó Pecsora-öbölben. (atv.hu)


  • Moszkva elenged közel 10 milliárd dollárt

    Moszkva leírja Észak-Koreának a szovjet időkben keletkezett, mintegy 10 milliárd dolláros adóssága közel egészét, cserébe építhet a területén egy gázvezetéket és vasutat is Dél-Koreába. (vg.hu)


  • Kijev: veszélyben a gáztranzitKijev: veszélyben a gáztranzitUkrajnának nincs elég pénze, hogy az európai gáztranzit zavartalansága érdekében betárolja azt az orosz gázt, ami ezer köbméterenként 500 dollárba kerül, jelentette be az ukrán állami gázvállalat vezetője. A Naftogaz Ukraini ukrán állami gázvállalat vezetője, Andrij Koboljev kifejtette, hogy a vállalatnak fel kell töltenie a gáztárolókat ahhoz, hogy a csúcsidőszakban is biztosítani tudja az Európába irányuló gázszállítások zavartalanságát. (vg.hu)
  • Nem csak Európa függ az orosz gázimporttól, hanem Moszkva isNem csak Európa függ az orosz gázimporttól, hanem Moszkva isA Nyugat és Oroszország között esetleg kialakuló, adok-kapok jellegű szankciós ütésváltásnak nem lennének nyertesei egyik oldalon sem, ám az orosz gazdaság gyaníthatóan sokkal sebezhetőbb lenne a keményebb nyugati szankcióktól, mint azt sokan gondolnák. (energiainfo.hu)
  • Palagázzal fogta vissza az üvegházhatást az USAPalagázzal fogta vissza az üvegházhatást az USAKisebb energiafogyasztás, szén helyett földgáz (palagáz): emiatt egy év alatt 3,4 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban. Továbbra is az USA a legnagyobb kibocsátó Kína mellett. (origo.hu)
  • Az iráni földgáz hamarosan az európai piacon is megjelenhetAz iráni földgáz hamarosan az európai piacon is megjelenhetIrán a vezető földgázexportőrök közé kíván kerülni, és hamarosan az európai piacon is megjelenhet - mondta a perzsa állam ipari minisztere egy hétfőn megjelent német lapinterjúban. (hirado.hu)
NRGENS