Fosszilis energia
Drágult a gáz Ukrajnában - hogyan tovább?Drágult a gáz Ukrajnában - hogyan tovább?

Ukrajna április 1-jétől elveszítette az első negyedévben élvezett, 44 százalékos árkedvezményt orosz gáz­importjában, sőt, beszerzései további 100 dollárral is nőhetnek. Ha újból elakadna a rajta keresztüli tranzit, Olaszország akkor is kibírja a következő telet orosz gáz nélkül, már van is egy új import­szerződése. (vg.hu)


  • Orosz gáz: nincs alternatíva

    Sem európai, sem távolabbi forrásból nemigen lehet a mostaninál kedvezőbb feltételekkel kielégíteni a földrész, így a hazai gázigényeket sem a GKI Energiakutató igazgatója szerint. Igaz, egy ilyen törekvést sem a gázárak, sem az ellátásbiztonság nem indokol. (vg.hu)


  • Évszázadokra elegendő szénvagyont találtak az Északi-tenger alatt

    A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak a kutatást irányító egyik szakértő elmondta: már az előzetes szeizmikus tesztek és kutatófúrások is arra utalnak, hogy az északkeleti partok előtt húzódó tengeri talapzatban háromezer és 23 ezer milliárd tonna közötti kőszén rejtőzhet. (vg.hu)


  • Kitört az olajláz SpanyolországbanKitört az olajláz SpanyolországbanValóságos aranylázat idézett elő és ellenérzéseket is kiváltott az a hír, hogy a spanyol felségvizek alatt két jelentős olajlelőhelyet találtak. Emellett felmerült, hogy felfuthat a palagáz kitermelése is. (inforadio.hu)
  • Kijev az orosz földgáz tranzitdijának emelésére készülKijev az orosz földgáz tranzitdijának emelésére készülUkrajna arra készül, hogy megemeli az orosz földgáz ukrajnai tranzitdiját - jelenti az Itar-TASZSZ. Az orosz hírügynökség az ukrán Batkivshchyna párt parlamenti franciójának vezetőjét, Serhiy Sobolevet idézte, aki szerint a tárgyalások erről már meg is kezdődtek. (vg.hu)
  • Messze még az amerikai földgáz, egyelőre marad az orosz Messze még az amerikai földgáz, egyelőre marad az orosz Az amerikai elnök egy EU-amerikai kereskedelmi megállapodásért cserébe cseppfolyósított földgázt ígért Európának. De hogyan lehetséges-e az orosz földgáz részbeni, vagy teljes kiváltása cseppfolyósított amerikai gázzal? Megérné-e az Egyesült Államokból tankerhajókkal földgázt hozni Európába? (gazdasagiradio.hu)
  • A Gazprom már vizsgálja a A Gazprom már vizsgálja a "nagy kérdést"A Gazprom orosz gázipari cég vizsgálja azokat a lehetőségeket, hogy miként juttathatja el a földgázt európai vásárlóinak, ha leállna az Európába irányuló gázexportja Ukrajnán keresztül. (portfolio.hu)
NRGENS