Fosszilis energia
A lengyel kormány elfogadta az új palagáztörvénytA lengyel kormány elfogadta az új palagáztörvényt

A lengyel kormány elfogadta az új palagáztörvényt, amely az adminisztratív és szabályozási akadályok lebontásával kedvez a befektetőknek - jelentette be Donald Tusk miniszterelnök keddi varsói sajtóértekezletén. A törvény értelmében 2020-ig a palagáz-kitermelés adómentes lesz, attól kezdve pedig 40 százalék körüli adó fogja terhelni. (hirado.hu)


  • Vészesen fogy az ukrán gáz- és aranytartalék

    Az ukrán gáztartalék mennyisége az év eleje óta több mint 40 százalékkal csökkent - jelentette az Ukrtranszgaz állami cég, amely az ukrán földalatti tározókat működteti. (vg.hu)


  • Moszkva felemeli a földgáz árát

    A Gazprom valószínűleg a második negyedévben megemeli az Ukrajnának szállított földgáz árát - idézte az Interfax hírügynökség az ukrán energiaügyi miniszter vasárnapi kijelentését. (nepszava.hu)


  • Olcsóbb lesz az amerikai palagáz, mint az orosz földgázOlcsóbb lesz az amerikai palagáz, mint az orosz földgázKülpolitikai engedményekre kényszerítheti Oroszországot az Egyesült Államok azzal, hogy cseppfolyósított gáz-exportőrré válik és alá tud majd ígérni az orosz energiaáraknak. Ehhez azonban egy sor hazai szabályozást is meg kell változtatni Amerikában. (inforadio.hu)
  • A fekete arany áraA fekete arany áraNovemberben kezdődött meg Magyarkanizsa környékén a kőolajmezők szeizmológiai felmérése. Gorica Mandić, a NIS szeizmológiai kutatásokkal megbízott részlegének igazgatója elmondta, Szerbia leggazdagabb olajmezője itt van Észak-Vajdaságban, pontosabban Velebit környékén. (magyarszo.com)
  • Rövid távon nem megoldás az amerikai földgázexportRövid távon nem megoldás az amerikai földgázexportAz amerikai cseppfolyósított földgáz csak hosszabb, többéves távlatban válhat az ukrajnai válság miatt esetleg kieső orosz szállítások alternatívájává, különösen Közép- és Kelet-Európában, ahol a feldolgozó infrastruktúra még nem épült ki - hangsúlyozták pénteki helyzetértékelésükben londoni szakelemzők. (nepszava.hu)
  • Ha „megszorulunk” ott lesz a magyar-szlovák gázvezetékHa „megszorulunk” ott lesz a magyar-szlovák gázvezetékHamarosan, várhatóan még ebben a hónapban átadják a magyar-szlovák interkonnektort, amin keresztül hazánk hozzájuthat az északi-tengeri földgázhoz is, ha az orosz gázellátással valami baj lenne. (energiainfo.hu)
NRGENS