Fosszilis energia
Tisztaszén-technológiával hasznosítanák a borsodi szénvagyontTisztaszén-technológiával hasznosítanák a borsodi szénvagyont

A kormány egyetértésével és támogatásával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat szorgalmazza a mélyművelésű szénbányák újbóli megnyitását, a kinyert szén 21. századi, tisztaszén-technológia alapján történő ipari és háztartási felhasználását - jelentette ki Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő (Fidesz) keddi sajtótájékoztatóján. (energiainfo.hu)


  • Déli Áramlat: magyar terv januárra

    Ütemterv szerint halad a Déli Áramlat beruházás előkésztése Bulgáriában, Magyarországon, Szlovéniában és Horvátországban a Gazprom igazgatóságának közleménye szerint. (vg.hu)


  • Olcsóbb lehet a gáz - Kiszorulnak az oroszok?

    Egymás után köt gázkitermelési szerződéseket a nyugati energetikai multikkal Ukrajna, amelynek eredményeként belátható időn belül háttérbe szorulhat az ukrán piacon az Oroszországból származó energiahordozó. A kínálat növekedése jó hatással lehet az európai gázárakra is. (napi.hu)


  • Aggódnak az olajtartalékok miattAggódnak az olajtartalékok miattAggódik a Nemzetközi Energiaügynökség az olajtartalékok miatt. A párizsi székhelyű szervezet szerint az Öböl-beli kitermelők vonakodnak a beruházásoktól, mert azt latolgatják, hogy az amerikai "palagáz-forradalom" túlkínálatot eredményez-e majd a piacon. (inforadio.hu)
  • Az Egyesült Államok lesz az első a világ kőolaj-kitermelésében 2015-re Az Egyesült Államok lesz az első a világ kőolaj-kitermelésében 2015-re A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) keddi tájékoztatása szerint az Egyesült Államok lesz az első ország a világon kőolaj-kitermelésben 2015-re. Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza szerint előző évben még csak 2017-re várták az Egyesült Államok elsőségét, de a szervezet idei éves felmérése szerint ezt már korábban elérheti. (hirado.hu)
  • Orosz nyersolaj Kínának - Kazahsztánon keresztülOrosz nyersolaj Kínának - Kazahsztánon keresztülOroszország és Kazahsztán szerződést írt alá arról, hogy Oroszország Kazahsztánon keresztül szállithat nyersolajat Kínába. A szerződés az olajtranzitra vonatkozó garanciákat is tartalmazza - jelenti a RIA Novosztyi. (vg.hu)
  • Ukrajna nem fogad orosz gáztUkrajna nem fogad orosz gáztUkrajna pénteken árvita miatt leállította az orosz földgáz importját, a tranzitszállítások Európa felé azonban zavartalanul folynak - tájékoztatta a Reuters hírügynökséget a Gazprom egyik illetékese hétfőn. (vg.hu)
NRGENS