Fosszilis energia
Olajhatalom emelkedhet szomszédunkbanOlajhatalom emelkedhet szomszédunkban

A több mint 1200 sziget és a hosszú tengerpart a horvát gazdaság ékköve, az ország GDP-jének 10 százaléka a turizmusból származik. Déli szomszédunk ugyanakkor most abban reménykedik, hogy a tenger nem csak a turizmust tudja pörgetni, hanem a víz más kincseket is rejt: kőolajat és földgázt. Egyes becslések szerint akár 2,8 milliárd hordó kőolajat is rejthet az Adria mélye. (hvg.hu)


 • Ambiciózus görög gázközponti tervek

  Két, hasonló tervvel állt elő Görögország azzal a céllal, hogy regionális gázelosztóvá válhasson. Mindkét, úszó gáztároló és újragázosító üzem hasonló paraméterekkel rendelkezik és a helyszínek is közel esnek egymáshoz. (energiainfo.hu)


 • Hogyan lehetne valóban alacsonyabb a gázszámla?

  Alapjaiban formálja át a világ gázpiacát az Egyesült Államokban zajló palagáz-forradalom. Az új energiaforrás a világ legnagyobb hatalmát újból önellátóvá teheti földgázból, az olcsóbbá váló energiára pedig sok a jelentkező külföldről is. Többek között Magyarország is ott ácsingózik a sorban, de ahhoz, hogy palagáz-importhoz hozzáférhessünk, nagyon sok feltételnek kell teljesülnie. (hvg.hu)


 • Nincs olaj Izrael tengere alatt Nincs olaj Izrael tengere alattTöbb mint kilencven százalékot vesztett tőzsdei értékéből a Shemen Industries Ltd. izraeli olajkutató vállalat hétfőn, miután kiderült, hogy száraz az a tenger alatti réteg, ahol korábban olajlelőhelyet véltek felfedezni. (index.hu)
 • Az oroszok félnek, hogy nyakukon marad az olajukAz oroszok félnek, hogy nyakukon marad az olajukA moszkvai pénzügyminisztérium kedden közölt adatai szerint a kiviteli vám értéke öt százalékkal tonnánként 395,90 dollárra mérséklődik a jelenlegi 416,4 dollárról. A palaolaj lenyomja az árakat (ma.hu)
 • Horvát-magyar-ukrán gázfolyosó létesülhetHorvát-magyar-ukrán gázfolyosó létesülhetKialakulóban a horvát-magyar-ukrán gázszállítási útvonal terve, a részleteket októberben kívánja hivatalosan ismertetni Alen Leveric horvát gazdasági miniszter-helyettes. (vg.hu)
 • Kétezer szénbányát zárnak be KínábanKétezer szénbányát zárnak be KínábanDrámai bejelentést tett a kínai kormányzat. 2015-ig legalább kétezer szénbányát zárnak be, azaz naponta átlagosan kettőt. A hivatalos indok a riasztó halálozási adatok. (bestmachinery.hu)
NRGENS